Sobota,
13. 10. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

Natisni članek

AfD CSU volitve Bavarska

Sobota, 13. 10. 2018, 4.05

5 let, 11 mesecev

CSU naj bi na Bavarskem izgubila večino, Zeleni pred skrajno desnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,61
Volitve na Bavarskem | Konservativni CSU na nedeljskih deželnih volitvah na Bavarskem grozi izguba absolutne večine. Predsednik deželne vlade Markus Söder (drugi z desne) upad podpore pripisuje političnemu dogajanju na zvezni ravni. | Foto Reuters

Konservativni CSU na nedeljskih deželnih volitvah na Bavarskem grozi izguba absolutne večine. Predsednik deželne vlade Markus Söder (drugi z desne) upad podpore pripisuje političnemu dogajanju na zvezni ravni.

Foto: Reuters

Na nedeljskih deželnih volitvah na Bavarskem vladajoči Krščansko-socialni uniji (CSU), ki v največji nemški zvezni deželi neprekinjeno vlada že več kot 60 let, grozi izguba absolutne večine. Konservativci bodo po napovedih kljub temu ostali najmočnejša politična sila na Bavarskem. Drugo mesto se na nedeljskih volitvah obeta Zelenim, na tretjem mestu je skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD).

Krščansko-socialna unija (CSU) ima po poročanju tednika Spiegel na Bavarskem svojega predsednika deželne vlade neprekinjeno že več kot 60 let oziroma od davnega leta 1957. Na zadnjih deželnih volitvah leta 2013 je CSU osvojila 47,7 odstotka glasov, kar ji je omogočilo, da je v iztekajočem se mandatu v najbogatejši nemški zvezni deželi vladala sama.

migranti Nemčija
Novice Dogovor nemške koalicije: Sledili bomo načelu ločevanja beguncev in migrantov

CSU na nedeljskih deželnih volitvah grozi izguba absolutne večine

Časi udobnega vladanja z absolutno večino se bodo glede na javnomnenjske ankete v nedeljo iztekli. CSU je namreč v tem trenutku daleč od absolutne večine, po napovedih bo za stranko glasovalo okoli 33 odstotkov volivcev. To sicer CSU še vedno uvršča na vrh političnih strank na Bavarskem, vendar pa se je podpora konservativcem v primerjavi s septembrom zmanjšala za tri, v primerjavi z avgustom pa za pet odstotnih točk.

Predsednik bavarske deželne vlade in glavni kandidat CSU na nedeljskih volitvah Markus Söder krivdo za padec podpore pripisuje dogajanju znotraj velike koalicije, ki jo poleg CSU sestavljata še Krščansko-demokratska unija (CDU) in Socialdemokratska stranka Nemčije (SPD), s tem pa tudi šefu stranke in zveznemu ministru za notranje zadeve Horstu Seehoferju

Predsednik CSU in nemški zvezni minister za notranje zadeve Horst Seehofer zavrača kritike, da je odgovoren za upad podpore CSU na Bavarskem. | Foto: Reuters Predsednik CSU in nemški zvezni minister za notranje zadeve Horst Seehofer zavrača kritike, da je odgovoren za upad podpore CSU na Bavarskem. Foto: Reuters

Ta je očitke na svoj račun že zavrnil z besedami, da je za volilno kampanjo na deželni ravni pristojen Söder. "V zadnjih šestih mesecih se nisem vmešaval niti v bavarsko deželno politiko niti v načrte volilnega štaba stranke," je pred kratkim poudaril Seehofer. 

Angela Merkel
Novice Kdaj se bo morala posloviti Angela Merkel? #video

Zelenim se obeta drugo mesto med strankami, tekma za tretje mesto je še odprta

Medtem ko CSU glede na javnomnenjske ankete izgublja, so Zeleni pred velikim uspehom. Glede na napovedi se jim na nedeljskih volitvah z okoli 18 odstotki glasov obeta drugo mesto med strankami, pri čemer so prehiteli celo skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD), ki ji javnomnenjske ankete pripisujejo 13 odstotkov glasov. 

SPD naj bi v nedeljo glede na napovedi osvojila 11 odstotkov glasov, tesno za petami ji je stranka Svobodnih volivcev z okoli desetimi odstotki podpore, vendar je po poročanju Spiegla boj za tretje mesto z AfD še popolnoma odprt. Liberalci (FDP) naj bi medtem osvojili šest odstotkov, Levica pa približno štiri odstotke glasov.

"Vsako leto eno muslimansko velemesto več. Kdor tega noče, naj voli Alternativo za Nemčijo," se glasi eden od predvolilnih plakatov skrajno desne AfD v Münchnu. | Foto: Reuters "Vsako leto eno muslimansko velemesto več. Kdor tega noče, naj voli Alternativo za Nemčijo," se glasi eden od predvolilnih plakatov skrajno desne AfD v Münchnu. Foto: Reuters

Če bo FDP uspelo preseči petodstotni parlamentarni prag, Levici pa to ne bo uspelo, je po poročanju Spiegla po volitvah mogočih več raznobarvnih koalicij. Poleg črno-zelene koalicije med konservativci in Zelenimi bi bila v tem primeru mogoča tudi koalicija med konservativci, socialdemokrati in liberalci, pa tudi koalicija med konservativci, liberalci in stranko Svobodnih volivcev. V CSU so medtem že izključili možnost koalicije s skrajno desno AfD.

Sara Trontelj
Novice Najboljši posli na Bavarskem se sklepajo na Oktoberfestu #video

Bavarska je za Slovenijo ena od pomembnejših gospodarskih partneric med nemškimi zveznimi deželami. Letna blagovna menjava med omenjeno nemško zvezno deželo in Slovenijo se giblje v višini dveh milijard evrov.

Slovensko zunanje ministrstvo po volitvah sprememb v gospodarstvu ne pričakuje

"Zvezna dežela Bavarska je ena gospodarsko najmočnejših dežel v Evropi. Bruto družbeni proizvod (BDP) je v letu 2017 dosegel 594 mrd EUR. Pozitivni so tudi gospodarski kazalci v letošnjem letu. V prvi polovici leta 2018 se je BDP povečal za 2,8 %, kar je precej višja stopnja rasti od povprečja Nemčije (1,9 %), stopnja brezposelnosti je v juliju 2018 dosegla 2,7 %. Bavarska ima poleg velikih svetovnih globalnih podjetij tudi močno bazo malih in srednje velikih podjetij na področju industrije, trgovine in storitev," so nam dejali na Ministrstvu za zunanje zadeve.

"Po volitvah ne pričakujemo občutnejših sprememb na področju gospodarske politike na deželni ravni, zato posledično tudi ne za slovenska podjetja, ki so prisotna na bavarskem trgu," so zapisali.

Bavarska predstavlja drugo najpomembnejšo partnerico Slovenije med zveznimi deželami

Po besedah zunanjega ministrstva Nemčija "ostaja prva in daleč najpomembnejša gospodarska partnerica za Slovenijo, pri čemer se pozitivni trendi medsebojne menjave v letu 2017 (12 % rast) nadaljujejo tudi v prvi polovici letošnjega leta (9 % rast)." 

"Bavarska predstavlja drugo najpomembnejšo partnerico za Slovenijo med nemškimi zveznimi deželami po obsegu medsebojne menjave in se uvršča za Baden-Württemberg in pred Severnim Porenjem-Vestfalijo. Obseg medsebojne menjave z Bavarsko je v letu 2017 dosegel 2,2 mrd EUR, pri čemer je slovenski izvoz na bavarski trg znašal 1,3 mrd EUR. Najpomembnejši delež predstavlja avtomobilska industrija, sledita sektorja strojegradnje in električne opreme (izvoz bele tehnike)," so še zapisali.