Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2013,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nikos Anastasiades igralnica Ciper

Nedelja, 31. 3. 2013, 12.20

8 let

Ciper iz davčne oaze do igralniške meke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ciper v času hudih finančnih težav mrzlično išče rešitev iz krize. Predsednik Nikos Anastasiades je tako napovedal odprtje igralnice, čemur je doslej ostro nasprotovala vplivna Pravoslavna cerkev.

Predsednik Anastasiades takšne načrte zagovarja s tem, da se mora ciprsko gospodarstvo nujno okrepiti. Igralnice imajo za zdaj na Cipru le na turškem delu otoka. Številni turisti in ciprski domačini odhajajo zato preizkušat srečo v igralnice na severu otoka.

Anastasiades ravno v odpiranju igralnic vidi novo priložnost za državo. Poleg tega pa je ciprski predsednik predlagal, da bi bila v prihodnje podjetja, ki bi ponovno investirala na Cipru, oproščena davka na dobiček.

"Če bi trošili v okviru zmožnosti, ne bi bilo tega, kar vidimo danes" Ciprski episkop Hrisostomos pa je opozoril, da težave, v katerih se je znašel Ciper, niso gospodarske, ampak druge narave: "v njihovem bistvu boste našli greh", je dejal. "Vsi smo živeli divje življenje. Zase smo hoteli veliko, ker smo menili, da bomo srečni, če bomo imeli denar, položaje in titule. Če bi trošili v okviru zmožnosti, ne bi bilo tega, kar vidimo danes," je dejal Hrisostomos.

Ob tem je zahteval odstop finančnega ministra Mihalisa Sarisa in guvernerja centralne banke Panikosa Demetriadesa, češ da "se sploh nista upirala" pogojem, ki jih je Cipru naložila trojka posojilodajalcev. Krivi ju, ker sta privolila v propad bank ob visokih izgubah za varčevalce, med katerimi je tudi ciprska Pravoslavna cerkev. Že v ponedeljek je Hrisostomos povedal, da bo Cerkev izgubila več kot 100 milijonov evrov.

Po mnenju episkopa so evropski partnerji uperjeni proti Cipru in ga želijo kaznovati. Obubožanim prebivalcem pa je obljubil, da jim bo Cerkev stala ob strani in skušala poskrbeti, da nihče ne bo lačen.

Ciper je v ponedeljek sicer dosegel dogovor z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom o finančni pomoči v višini deset milijard evrov. Ta predvideva prestrukturiranje oz. zaprtje dveh največjih bank, Bank of Cyprus in Laika, tudi s pomočjo bančnih vlog varčevalcev, ki bi jih lahko obdavčili do 60 odstotkov.

Ne spreglejte