Sreda,
27. 9. 2017,
12.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Natisni članek

Evropska komisija Evropska unija migranti

Sreda, 27. 9. 2017, 12.49

6 let, 7 mesecev

Bruselj: Vrniti bi bilo treba okoli 1,5 milijona nezakonitih migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

begunci | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Evropska komisija je predstavila nov migracijski sveženj, ki vključuje poziv k nadaljnji solidarnosti pri premeščanju beguncev v uniji, za kar obljublja tudi finančno pomoč. Pomemben del svežnja so še pobude za preprečevanje nezakonitih in spodbujanje zakonitih migracij, vključno z novo shemo za preselitev najmanj 50.000 beguncev iz tretjih držav.

Ob predstavitvi novega svežnja za "močnejšo, učinkovitejšo in pravičnejšo" migracijsko in azilno politiko EU se je komisija pohvalila z dosežki v minulih dveh letih in pozvala k nadaljnjemu ukrepanju, saj migracijski pritiski na Evropo ostajajo močni. Prizadevanja za pravično, trdno in realistično migracijsko politiko EU pomenijo tudi nadaljnjo solidarnost z najbolj obremenjenimi članicami, je poudaril komisar za migracije Dimitris Avramopulos.

Evropska komisija je zaradi večje teroristične grožnje danes predlagala posodobitev schengenskega zakonika, ki bo omogočila nadaljevanje notranjega nadzora v schengnu. Sedanji nadzor na podlagi migracijskih tveganj se namreč izteče sredi novembra. Obenem obljublja strožje zaščitne ukrepe, ki naj bi zagotovili, da bo to le skrajni ukrep.

Namen posodobitve je, da se pravila za uvedbo začasnega nadzora na notranjih mejah prilagodijo vse večjim in trajnim resnim grožnjam za javni red in notranjo varnost, zlasti večji teroristični grožnji, pojasnjujejo v komisiji. STA

Začasne rešitve niso dovolj

Komisija članice poziva, naj še naprej sodelujejo pri premeščanju beguncev iz Italije in Grčije, ter tistim, ki bodo še naprej solidarne, obljublja tudi finančno pomoč. Članice so doslej v okviru dveletne sheme, ki se je iztekla ta mesec, premestile več kot 29.000 oseb, upravičencev pa je še okoli 10.000. Pričakovano število premeščenih oseb je sicer daleč od prvotnega cilja 160.000 premestitev, ki je bil nato znižan na okoli 98.000.

Ker začasne rešitve niso dovolj, komisija članice poziva, naj se čim prej dogovorijo o reformi skupnega azilnega sistema, ki predvideva stalni mehanizem za razdeljevanje beguncev v kriznih okoliščinah. Osrednji ukrep za spodbujanje zakonitih migracij je nova shema za preselitev še najmanj 50.000 beguncev iz tretjih držav v prihodnjih dveh letih. Tudi v tem primeru komisija obljublja finančno pomoč - 500 milijonov evrov.

Nadaljevalo se bo preseljevanje iz Turčije in Bližnjega vzhoda

Nova shema, ki naj bi bila pripravljena do oktobra 2019, bo nadgradila iztekajočo se shemo, v okviru katere so članice preselile 23.000 oseb. V nasprotju s shemo za premeščanje beguncev znotraj unije shema za preseljevanje velja za zelo uspešno. Nadaljevalo se bo preseljevanje iz Turčije in Bližnjega vzhoda, nov poudarek pa bo na preseljevanju ranljivih oseb iz Severne Afrike in Afriškega roga, zlasti Libije, Egipta, Nigra, Sudana, Čada in Etiopije.

Za zagotovitev učinkovitejše politike vračanja nezakonitih migrantov pa komisija predvideva vzpostavitev močnega oddelka za vračanje v okviru evropske mejne in obalne straže. V letih 2014 in 2015 so članice EU vrnile le okoli 36 odstotkov nezakonitih migrantov, opozarjajo v Bruslju in ocenjujejo, da bi bilo treba v bližnji prihodnosti vrniti še okoli 1,5 milijona ljudi.