Četrtek,
2. 5. 2013,
8.58

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Džohar Carnajev Boston napad

Četrtek, 2. 5. 2013, 8.58

3 leta, 9 mesecev

Bostonski napadalec povedal prijateljem, da zna narediti bombo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trije osumljenci, ki so jih v ZDA aretirali v zvezi z napadom na bostonskem maratonu, so obtoženi prikrivanja dokazov in oviranja preiskave po dogodku.

Policija je aretirala tri 19-letnike, in sicer dva Kazahstanca in enega Američana, ki so obiskovali isto univerzo kot mlajši od bratov Carnajev. Dias Kadirbajev in Azamet Tazhajakov sta obtožena uničevanja dokazov, Robel Phillipos pa naj bi lagal policiji.

Odstranili so nahrbtnik in prenosni računalnik Trojica naj bi pomagala Carnajevu, potem ko je tri dni po napadu na bostonskem maratonu, ki je zahteval tri smrtne žrtve in več kot 250 ranjenih, na televiziji videla njegovo fotografijo. Kadirbajev je nato Džoharju poslal kratko sporočilo prek telefona, v katerem mu je napisal, da je videti kot eden izmed osumljencev za bombni napad. Džohar naj bi mu po poročanju CNN-a odgovoril z "LOL", kar je kratica za smejati se glasno. Kadirbajev, Tazhajakov in Phillipos so se odpravili v študentsko sobo Carnajeva, kjer so želeli počakati nanj.

Tam so med drugim našli nahrbtnik s pirotehničnimi izdelki, iz katerih pa je nekdo odstranil smodnik, prenosni računalnik in posodo z vazelinom. Da bi Carnajevu pomagali, so se odločili nahrbtnik odstraniti. "Ko je Kadirbajev videl nahrbtnik, je vedel, da je bil Džohar vpleten v napad," piše v obtožnici. Dva mlada Kazahstanca sta ga tako skupaj s prenosnim računalnikom Džoharja Carnajeva najprej odnesla v svoje stanovanje, nato pa zavila v črno vrečo za smeti, ki sta jo pozneje odvrgla v smetnjak.

Zaradi laganja mu grozi osem let zapora Phillipos pa je obtožen laganja policistom. Ko so ga ti namreč prvič zaslišali, je dejal, da se ne spomni, da bi bil 18. aprila v Džoharjevi sobi. Pozneje je spremenil svojo zgodbo, češ da je šel tja, a odšel, ker na njegovo trkanje ni bilo odziva. Šele na četrtem zaslišanju 26. aprila je priznal, da je šel v osumljenčevo sobo, potem ko ga je tja poklical Kadirbajev. Ko sta se Kadirbajev in Tazhajakov znebila nahrbtnika, je postalo znano, da sta Džohar in Tamerlan Carnajev osumljenca za napad, zato so se vsi trije prestrašili in niso vedeli, kaj storiti, je povedal Phillipos ob četrtem zaslišanju.

Preiskovalci so nahrbtnik, pirotehnične izdelke in vazelin že našli, vendar pa niso povedali, ali so odkrili tudi prenosni računalnik.

Kadirbajevu in Tazhajakovu, ki v ZDA bivata na podlagi študentskega vizuma, grozi do pet let zapora in 250 tisoč dolarjev kazni, navaja tožilstvo. Philliposu pa grozi mu do osem let zapora in 250.000 dolarjev kazni.

Pred prijatelji se je hvalil, da zna narediti bombo Sicer odvetniki mladeničev zagotavljajo, da njihove stranke niso vedele za napad, preden sta ga brata Carnajev izvedla. Vendar pa so v obtožnici zapisali, da se je Džohar kakšen mesec pred napadom hvalil svojih prijateljem, da zna narediti bombo. Kadirbajev je preiskovalcem povedal, da se je Džohar dva dni pred bombnim napadom ostrigel.

Preiskovalci so spet zaslišali tudi Tamerlanovo ženo Katherine Russell, ki naj bi s Tamerlanom govorila po tem, ko je na televiziji videla njegovo ime. Namigovanja preiskovalci še preiskujejo, vendar bi se lahko zaradi tega znašla v težavah, saj oblasti ni obvestila, da pozna osumljenca.

Eksploziji na cilju bostonskega maratona 15. aprila sta zahtevali tri smrtne žrtve, več kot 250 ljudi je bilo ranjenih. Osumljenca za napad, brata Tamerlan in Džohar Carnajev, sta pozneje ubila še policista. Starejši od bratov, 26-letni Tamerlan, je bil med pregonom ubit, 19-letni Džohar pa je pobegnil, a ga je policija prijela nekaj ur pozneje. Trenutno je v zaporniški bolnišnici, kjer ga zaslišujejo.