Četrtek,
7. 11. 2013,
19.07

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaška pokojnine

Natisni članek

Četrtek, 7. 11. 2013, 19.07

8 let, 3 mesece

Bodo hrvaški delavci delali dlje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaška vlada je v parlamentarni postopek poslala predlog zakona o pokojninskem zavarovanju, ki po letu 2031 predvideva postopno zvišanje starostne meje za upokojitev.

Ta je zdaj določena pri 65 letih, od leta 2038 pa naj bi zaposleni imeli pravico do starostne pokojnine pri 67. letu starosti in najmanj 15 letih delovne dobe. Kot je pojasnil minister za delo in pokojninski sistem Mirando Mrsić, namerava vlada s tem predlogom preurediti pokojninski sistem, da bo vzdržen, socialno prilagodljiv in odgovoren. Predlog zakona je usklajen z evropsko zakonodajo, do leta 2030 pa bodo pogoji za upokojitev moških in žensk veljali na podlagi sedanjih zakonov.

Prehodno obdobje bodo uvedli tudi za ženske Za moške bi od 1. januarja 2030 postopoma vsako leto za tri mesece zvišali starostno mejo za upokojitev s sedanjih 65 let. Prehodno obdobje bodo uvedli tudi za ženske. Tako bi se zaposleni od 1. januarja 2038 lahko upokojili pri 67 letih starosti, pravico do predčasne upokojitev pa bi imeli pri 62 letih in 35 letih delovne dobe.

Med drugim vlada predlaga tudi ločitev pokojninskega blagajne na delavske pokojnine in pokojnine, ki se izplačujejo na podlagi posebnih zakonov. Prve se bodo financirale iz prispevkov, druge pa iz proračuna. Tudi usklajevanje pokojnin bo potekalo ločeno. Medtem ko bi delavske pokojnine usklajevali na ravni 40 odstotkov povprečne plače, bi posebne pokojnine usklajevali v primeru zadostnih sredstev v državni blagajni, je pojasnil Mrsić.

Uvedli bi tudi minimalne pokojnine namesto najnižjih. Posebej pa namerava vlada zaostriti boj proti neupravičenemu invalidskemu upokojevanju.