Četrtek,
8. 2. 2024,
14.12

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Donald Trump vrhovno sodišče ZDA volitve ZDA

Natisni članek

Četrtek, 8. 2. 2024, 14.12

5 mesecev, 1 teden

Bo Trump za predsedniške volitve v Koloradu nazaj na glasovnicah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Donald Trump | Vrhovno sodišče Kolorada je tesno s štiri proti tri sklenilo, da je Trump kršil ustavo. | Foto Reuters

Vrhovno sodišče Kolorada je tesno s štiri proti tri sklenilo, da je Trump kršil ustavo.

Foto: Reuters

Ameriško vrhovno sodišče bo danes poslušalo argumente glede tega, ali lahko Donalda Trumpa znova uvrstijo na glasovnice za predsedniške volitve v Koloradu. Decembra je vrhovno sodišče te ameriške zvezne države njegovo ime izbrisalo z glasovnic, ker je ugotovilo, da je sodeloval v uporu proti državi.

Trumpa so v Koloradu tožili volivci, ki trdijo, da je s svojim govorom podpornike 20. januarja 2021 spodbudil k napadu na kongres, ki je tisti dan formalno potrjeval izid predsedniških volitev, na katerih je Trumpa premagal demokrat Joe Biden.

Vrhovno sodišče Kolorada je tesno s štiri proti tri sklenilo, da je Trump kršil ustavo, ker je spodbujal k uporu proti državi, vendar je svojo odločitev zadržalo do odločitve vrhovnega sodišča. To bo zdaj prvič v zgodovini odločalo o tem, ali nekdanji predsednik ZDA ne sme na volitve zaradi upora proti državi.

Donald Trump
Novice Prizivno sodišče: Trump nima predsedniške imunitete

Trumpa je z glasovnic iz istega razloga črtala tudi državna sekretarka Maina, podobne tožbe so vložene še v več kot desetih zveznih državah ZDA, 16 zveznih držav pa je doslej sklenilo, da lahko Trump ostane na glasovnicah.

V središču odločitve vrhovnega sodišča, na katerem imajo večino konservativni sodniki, bo razlaga tretjega člena 14. amandmaja k ameriški ustavi. Ta pravi, da nihče ne more zasedati izvoljenega ali drugega položaja, če je sodeloval v uporu proti državi.

Nasprotniki odločitve iz Kolorada trdijo, da to za Trumpa ne velja, ker ustavni amandma omenja položaje, ki jih upornik ne sme zasedati (kongresnik, elektor, uradnik ZDA) vendar ne govori posebej o predsedniku ZDA. Vrhovno sodišče Kolorada je sklenilo, da to velja tudi za predsednika ZDA.

Joe Biden
Novice Biden zanesljivo osvojil prve strankarske volitve za nominacijo
Donald Trump
Novice Nova zmaga Donalda Trumpa #video