Petek,
22. 2. 2013,
16.39

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Španija kraljeva družina princesa korupcija

Natisni članek

Petek, 22. 2. 2013, 16.39

4 leta, 3 mesece

Bo korupcije obtožena tudi hči španskega kralja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Iberski polotok zadnje čase pretresa korupcijski škandal, v katerega je posredno, morda pa v prihodnje tudi neposredno vpletena španska kraljeva družina.

V najnovejšem razpletu korupcijskega škandala naj bi španski preiskovalci hčer španskega kralja Juana Carlosa, princeso Christino, uradno imenovali za osumljenko poneverbe in pranja denarja, piše Guardian. Španski tožilci naj bi sodnika, ki obravnava primer, za imenovanje princese Christine kot osumljenke zaprosili prihodnji teden, to pa bi bil prvi korak do obtožnice.

Pričanje partnerja princese Christine bo odvisno od tega, ali bo postala osumljenka Ali jo bodo imenovali za osumljenko, bo odvisno od pričanja Diega Torresa, nekdanjega predavatelja na ekonomski šoli in partnerja Inakija Urdangarina, sicer Christininega moža. Urdangarin se bo prihodnji teden moral pojaviti pred preiskovalnim magistratom, ki je zahteval, da morata s Torresom plačati varščino v višini 8,1 milijona evrov. Obtožena sta goljufije in pranja denarja prek podjetja Noos, sicer neprofitne organizacije, v odboru katere je tudi princesa Christina.

Kakšna je vpletenost kraljeve družine, pa se bo pokazalo že na Torresovem zaslišanju, kjer bodo tožilci razkrili tudi številna elektronska sporočila, iz katerih je razvidno, da je tudi španski kraj poskušal pomagati svojemu zetu. Torres naj bi posedoval več sto elektronskih pisem, ki jih postopoma objavlja, da bi pritiskal na kraljevo družino, da bi mu pomagala, da se izogne kazni, piše Guardian.

Svojemu zetu naj bi pomagal sam španski kralj Elektronske pošte naj bi med drugim razkrivale tudi to, da so se politiki iz Valencie dogovarjali s kraljem o novih pogodbah, ki jih bodo sklenili s kraljevim zetom. Vendar pa naj bi bil španski kralj po poročanju španskih medijev ogorčen nad zetovim vedenjem, lani mu je celo prepovedal, da se izdaja za predstavnika španske kraljeve družine.

Nezadovoljstvo s kraljevo družino v Španiji narašča, socialistična stranka v Kataloniji pa je kralja pozvala celo k odstopu. "Potrebujemo novega vodjo države, ki bo stopil v korak z 21. stoletjem," je povedal predsednik socialistične stranke v Kataloniji Pere Navarro. Čeprav socialistična stranka v Madridu uradno ni podprla njegove zahteve, pa se nekatere močnejše frakcije stranke zavzemajo za sprejem novega zakona, po katerem bi kraljeva družina morala podrobno razkriti, za kaj porablja denar.