Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2011,
7.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Manuel Noriega Panama

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 12. 2011, 7.42

8 let, 3 mesece

Bivši diktator Noriega prispel v Panamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Nekdanji vojaški diktator Paname Manuel Noriega se v ponedeljek zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času po skoraj 22 letih vrnil v domovino.

V domovino se je Manuel Noriega vrnil po tem, ko je Francija uslišala prošnjo Paname za njegovo izročitev. Z letališča v prestolnici Panama so ga odpeljali naravnost v zapor.

V odsotnosti obsojen na tri zaporne kazni po 20 let 77-letni Noriega je v nedeljo v policijskem spremstvu iz Pariza prek Španije poletel proti Panami, kjer je bil v odsotnosti obsojen na kar tri zaporne kazni po 20 let.

Noriega je leta 1983 na oblast prišel s pomočjo ZDA, pred 22 leti pa so ga nekdanji delodajalci strmoglavili, ker je sodeloval pri tihotapljenju mamil. Poleg tega je bil preveč popustljiv do levičarskih gibanj in režimov v regiji.

Noriega je bil med letoma 1968 in 1986 na plačilni listi ameriške obveščevalne agencije Cia, Američani so ga izurili tudi v vojaških veščinah. Po invaziji konec leta 1989 in v začetku leta 1990 so ga Američani aretirali, premestili na Florido, mu sodili in ga zaprli za 21 let.

Obsojen tudi za pranje denarja ZDA so ga po izteku kazni aprila lani izročile Franciji, kjer je bil obsojen na sedem let zapora zaradi pranja denarja v francoskih bankah za mamilarsko mafijo iz Kolumbije. Opral je 2,9 milijona dolarjev.

V Panami je bil obsojen zaradi izdaje ukaza za umor kritika njegovega režima Huga Spadafore in še ene osebe. Sodili pa naj bi mu še za druge zločine v času njegovega vojaškega režima.

Ne spreglejte