Četrtek,
8. 8. 2024,
8.30

Osveženo pred

3 ure, 35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,55
volitve ZDA Kamala Harris Donald Trump Joe Biden

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 8.30

3 ure, 35 minut

Biden: Če Trump izgubi, resno dvomim v miren prenos oblasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,55
Joe Biden | Biden ni prepričan, da bo Trump morebitni poraz prenesel v miru.  | Foto Guliverimage

Biden ni prepričan, da bo Trump morebitni poraz prenesel v miru.

Foto: Guliverimage

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo dejal, da ni prepričan o mirnem prenosu oblasti v ZDA, če bo republikanec Donald Trump poražen na predsedniških volitvah. Podpredsednica ZDA in demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris je opozorila, da bi zmaga Trumpa vodila v brezpravno oblast, ki si prizadeva omejiti svoboščine Američanov.

"Če Trump izgubi, sploh nisem prepričan," je dejal Biden v intervjuju za ameriško mrežo CBS na vprašanje, ali pričakuje miren prenos oblasti po novembrskih volitvah.

"Trumpa nihče ne jemlje resno, a bi ga morali," je opozoril. "Vse, kar je povedal o posledicah izgube, o prelivanju krvi," je še dejal Biden v intervjuju,  ki bo v celoti objavljen v nedeljo in je prvi, odkar je 81-letni predsednik konec julija izstopil iz volilne tekme.

Njegove pripombe se nanašajo na izjavo, ki jo je bivši predsednik Trump izrekel med predvolilno kampanjo marca v Ohiu, ko je dejal, da bi prišlo do "prelivanja krvi za državo", če izgubi na volitvah. Trumpove izjave so naletele na kritike, republikanec pa je pozneje dejal, da je pri uporabi tega izraza mislil na avtomobilsko industrijo.

Demokrati so hitro izkoristili Trumpove izjave, da poudarijo sporočilo svoje kampanje, češ da nekdanji predsednik predstavlja grožnjo demokraciji.

Demokratska kandidatka Kamala Harris je med predvolilnim shodom v Wisconsinu opozorila, da bi bil drugi Trumpov mandat katastrofa za Ameriko. | Foto: Guliverimage Demokratska kandidatka Kamala Harris je med predvolilnim shodom v Wisconsinu opozorila, da bi bil drugi Trumpov mandat katastrofa za Ameriko. Foto: Guliverimage

"Nekdo, ki predlaga, da bi morali razveljaviti ustavo ZDA, ne bi smel nikoli več imeti priložnosti stati za pečatom predsednika ZDA," je dejala Harrisova. Američane je pozvala, naj zavrnejo "kaos, strah in sovraštvo" trumpizma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je bil dvakrat obtožen zaradi nezakonitega poskusa razveljavitve volitev leta 2020 proti Bidnu, za katere še vedno ni priznal poraza. Njegovi privrženci so leta 2021 napadli zvezni kongres v Washingtonu, da bi mu v prepričanju, da je predsedniške volitve izgubil s prevaro, omogočili obstanek na oblasti.