Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 12. 2021,
14.55

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

4

Natisni članek

volitve italija Silvio Berlusconi

Ponedeljek, 13. 12. 2021, 14.55

2 leti, 4 mesece

Berlusconi bi bil predsednik Italije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

4

Silvio Berlusconi | Silvio Berlusconi je bil pravnomočno obsojen zaradi utaje davkov, zato nekaj let ni smel opravljati javnih funkcij. | Foto Guliverimage

Silvio Berlusconi je bil pravnomočno obsojen zaradi utaje davkov, zato nekaj let ni smel opravljati javnih funkcij.

Foto: Guliverimage

Nekdanji kontroverzni večkratni italijanski predsednik vlade Silvio Berlusconi se želi vrniti v politiko, tokrat meri na mesto predsednika države.

Danes 85-letni milijarder Silvio Berlusconi se želi vrniti v italijansko politiko, poroča BBC. Čeprav je bil v preteklosti obtožen in obsojen zaradi utaje davkov (zaradi česar je dobil tudi nekajletno prepoved opravljanja javnih funkcij), spremljali pa so ga tudi seksualni škandali (spomnimo le na zabave "bunga bunga"), je Berlusconi odločen, da izpolni obljubo, ki jo je dal svoji materi. Obljubil ji je namreč, da bo nekega dne postal predsednik Italije.

Francesca Pascale, Silvio Berlusconi
Novice Berlusconi znova v bolnišnici

Berlusconi prebolel covid-19

"V zadnjih tednih sem se z njim srečal dvakrat in je popolnoma navdušen nad tem, da bo kandidiral na volitvah," je za BBC dogajanje komentiral član Berlusconijeve stranke Forza Italia. Berlusconi, čigar življenje je lani zaradi okužbe s covid-19 viselo na nitki, je v zadnjih tednih po pisanju italijanskih medijev že začel neuradno volilno kampanjo. Predstavlja se kot izkušen politik, ki ima izkušnje tudi na mednarodnem parketu.

Francesca Pascale, Silvio Berlusconi
Trendi Berlusconi ima novo: dolgoletno dekle je zamenjal s 30-letno poslanko
Kdo voli predsednika države?
V Italiji predsednika države izvolijo člani parlamenta in regionalni predstavniki, ne pa neposredno državljani na volitvah. Za izvolitev na mesto predsednika države mora kandidat v prvih treh poskusih zbrati dvotretjinsko večino. V četrtem poskusu se potrebna večina glasov zmanjša na 50 odstotkov. Naslednje volitve za predsednika Italije bodo potekale januarja prihodnje leto.

"Berlusconi je preveč kontroverzna oseba"

Kot poroča BBC, italijanski politični analitiki Berlusconiju ne prepisujejo velike možnosti za izvolitev. Njihovi argumenti se naslanjajo predvsem na vlogo predsednika v italijanski politiki. Kot je predvsem v zadnjih letih pokazal dozdajšnji predsednik Sergio Mattarella, je vloga predsednika predvsem združevanje in preseganje različnih političnih mnenj v parlamentu. Zato je Berlusconi, za katerega je že večina največjih levih političnih strank rekla, da ga nikoli ne bo podprla, po mnenju analitikov preveč kontroverzna oseba za položaj predsednika države.

politiki
Novice To so najbogatejši politiki #video
Silvio Berlusconi
Novice Zaradi domnevnega sodelovanja z mafijo nova preiskava proti Berlusconiju
Ne spreglejte