Četrtek,
7. 4. 2016,
9.39

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10

2

Natisni članek

Natisni članek

Vladimir Putin

Četrtek, 7. 4. 2016, 9.39

7 let

Tudi britanski premier je imel premoženje v davčni oazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10

2

Britanski premier David Cameron je danes priznal, da je imel za približno 30 tisoč funtov delnic v skladu, ki ga je na Bahamih – v davčni oazi – vzpostavil njegov zdaj že pokojni oče Ian Cameron, kar se je razkrilo v aferi Panamski dokumenti.

 

"Imeli smo pet tisoč enot v investicijskem skladu Blairmore, ki smo jih prodali januarja 2010. To je bilo vredno neto okoli 30 tisoč funtov (okoli 37 tisoč evrov)," je Cameron dejal za britansko televizijo ITV. 

Kot so pokazali razkriti panamski dokumenti, je bil premierjev oče Ian Cameron, ki je umrl leta 2010, direktor podjetja Blairmore s sedežem na Bahamih, ki se je tako izognilo plačilu davkov v veliki Britaniji.

 

Putin: Zahod hoče z objavo panamskih dokumentov oslabiti Rusijo

Ruski predsednik Vladimir Putin je prepričan, da je objava panamskih dokumentov zgolj poskus Zahoda, da bi oslabil Rusijo. Putin je ob tem zanikal povezave s tekočimi računi v davčnih oazah. Poudaril je, da se njegovo ime ne pojavlja v dokumentih.

O svojem prijatelju, glasbeniku Sergeju Rolduginu, ki ima glede na objavljene dokumente v davčnih oazah okoli 1,8 milijarde evrov premoženja, je dejal, da ni ničesar naredil  narobe in da je ponosen nanj, saj je s svojim denarjem podpiral umetniške projekte v Rusiji.

Ruski predsednik je prepričan, da so panamski dokumenti zarota Zahoda proti Rusiji. | Foto: Ruski predsednik je prepričan, da so panamski dokumenti zarota Zahoda proti Rusiji.

 

 Argentinska opozicija zahteva preiskavo proti predsedniku

Po razkritju dogajanja v svetu mednarodnega kriminala in korupcije v okviru afere Panamski dokumenti, ki med drugim meče slabo luč tudi na argentinskega predsednika Mauricia Macrija, argentinska opozicija zahteva preiskavo proti predsedniku zaradi finančnega kriminala.

Opozicijski poslanec Norman Martinez je zveznega sodnika pozval, naj uvede preiskavo, ki bo pokazala, ali je novi predsednik iz vrst konservativcev "vedel za pranje denarja in davčne utaje, v njih sodeloval, jih ukazal ali odobril".

Martinez, tesen zaveznik Macrijeve predhodnice Cristine Kirchner, je preiskavo zahteval, potem ko je spodnji dom parlamenta zavrnil zakon, po katerem bi moral predsednik pričati pred kongresom o svojih interesih v dveh podjetjih, registriranih na Bahamih in v Panami.

 

Bruselj želi po aferi Panamski dokumenti evropski črni seznam davčnih oaz v pol leta

V Evropski komisiji po izbruhu afere Panamski dokumenti pozivajo k hitrejšemu oblikovanju evropskega črnega seznama davčnih oaz. "Seznam davčnih oaz želim v prihodnjih šestih mesecih," je v Bruslju ob predstavitvi predlogov za boj proti goljufijam z DDV poudaril evropski komisar za obdavčevanje Pierre Moscovici.

 

Kdo vse se je še pojavil v dokumentih?

Poleg argentinskega predsednika se je v mrežo afere Panamski dokumenti ujelo še več kot sto politikov. Med njimi so:

- ruski predsednik Vladimir Putin,

- ukrajinski predsednik Petro Porošenko,

- družini pakistanskega premierja Navaza Šarifa in kitajskega predsednika Ši Jinpinga ter

- islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson, ki je po pritisku javnosti zaradi afere v torek odstopil s položaja.