Sreda,
29. 5. 2013,
9.14

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
ZDA Kitajska

Natisni članek

Sreda, 29. 5. 2013, 9.14

8 let, 3 mesece

Ameriški diplomat za večje vojaško sodelovanje s Kitajsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Eden izmed ameriških diplomatov je pozval vlado, naj kljub napetemu odnosu med obema državama okrepi vojaške vezi s Kitajsko.

Svetovalec za nacionalno varnost Tom Donilon je po dvodnevnem obisku Kitajske sklenil, da bi morali ZDA in Kitajska poglobiti sodelovanje na vojaškem področju, predvsem na področju, ki ni tradicionalno vojaško. "Pomemben del oblikovanja novega modela odnosov med dvema velesilama je zagotavljanje zdravega, stabilnega, zanesljivega vojaškega odnosa," je po poročanju Deutsche Welle dejal Donilon na tiskovni konferenci v Pekingu po srečanju s kitajskim vojaškim poveljnikom, generalom Fan Changlongom.

Poglobljeno sodelovanje bi koristilo obema državama Donilon je namreč prepričan, da bi lahko bilateralno sodelovanje v mirovnih misijah, ob naravnih katastrofah in preganjanju piratov koristilo obema državama. Kljub temu pa niti Donilon niti Fan nista omenila težav, ki so med državama povzročile napetost, med njimi so serije kibernetskih napadov, za katere so Američani krivili Kitajsko in Severno Korejo.

Odnosi med ZDA in Kitajsko so na ključni točki Donilon se je med svojim dvodnevnim obiskom srečal tudi s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, ki je povedal, da so odnosi med državama na ključni točki, ki povezuje preteklost in prihodnost. Sicer pa je Donilon Kitajsko obiskal, da bi pripravil teren pred srečanjem med ameriškim predsednikom Barackom Obamo in kitajskim kolegom Xi Jinpingom, ki bo 7. in 8. junija. Obama bo v Kaliforniji prvič gostil Jinpinga po tem, ko je marca letos zavzel predsedniški položaj.