Četrtek,
1. 8. 2024,
6.08

Osveženo pred

2 uri, 11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Kamala Harris predsedniške volitve predsednik volitve America

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 6.08

2 uri, 11 minut

Ameriški demokrati začenjajo postopek potrditve Kamale Harris za predsedniško nominacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Kamala Harris | Harrisova bo morala v boju za predsedniški stolček v Beli hiši, za katerega se vnovič poteguje tudi bivši predsednik Donald Trump, izbrati tudi svojega podpredsedniškega kandidata. | Foto Reuters

Harrisova bo morala v boju za predsedniški stolček v Beli hiši, za katerega se vnovič poteguje tudi bivši predsednik Donald Trump, izbrati tudi svojega podpredsedniškega kandidata.

Foto: Reuters

Ameriški demokrati danes začenjajo postopek za potrditev predsedniškega kandidata stranke, potem ko je iz volilne tekme izstopil predsednik Joe Biden. Elektronsko glasovanje, v katerem je podpredsednica ZDA Kamala Harris edina kandidatka, bo trajalo do ponedeljka, je sporočila stranka.

Devetinpetdesetletna Kamala Harris bo edina kandidatka v virtualnem glasovanju za predsedniško nominacijo, ki se bo začelo danes in se bo zaključilo v ponedeljek, so sporočili iz demokratske stranke, potem ko se je iztekel rok, v katerem so morali potencialni protikandidati zbrati nujne podpise delegatov za prijavo.

Podpredsednici Harris je ustno podporo zagotovilo 3.923 delegatov, kar je precej nad kvorumom, nujnim za uradno potrditev predsedniške kandidature demokratske stranke na konvenciji avgusta v Chicagu.

Ameriški predsednik Biden je pred dobrim tednom dni sporočil, da se ne bo potegoval za drugi predsedniški mandat, in izrekel podporo Kamali Harris, ki je nato v prejšnjih dneh dobila tudi podporo večine uglednih demokratov.

Harrisova bo morala izbrati tudi podpredsedniškega kandidata 

Harrisova bo morala v boju za predsedniški stolček v Beli hiši, za katerega se vnovič poteguje tudi bivši predsednik Donald Trump, izbrati tudi svojega podpredsedniškega kandidata. Med možnimi kandidati so v igri guvernerji različnih ameriških zveznih držav, pa tudi sedanji minister za promet Pete Buttigieg.

Harris naj bi ime podpredsedniškega kandidata sporočila v kratkem in bo nato naslednji teden z njim obiskala tiste ključne zvezne države, kjer sta republikanski in demokratski predsedniški kandidat najbolj izenačena in bodo odločilne za izid volitev.

Po poročanju ameriške mreže CNN, ki se sklicuje na ljudi, blizu Harris, demokratka načrtuje prvi skupni dogodek s svojim podpredsedniškim kandidatom v torek v Philadelphiji v Pensilvaniji.

Kamala Harris
Novice Kamala Harris izrazila neomajno podporo Izraelu
Donald Trump atentat
Novice FBI potrdil, da je Donalda Trumpa med poskusom atentata zadela krogla
Donald Trump, J. D. Vance, Donald Trump mlajši in Eric Trump
Novice Med republikanci so se pojavili dvomi glede izbire J. D. Vancea za podpredsednika ZDA
Donald Trump
Novice Nečak Donalda Trumpa: "Moj stric je atomsko nor"