Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Al Kaida Sirija

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 12.45

8 let

Al Kaida ustanovila oddelek za pritožbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Da bi pokazala, da svoje vladne naloge jemlje resno, je teroristična organizacija v svojih podružnicah v Siriji in Iraku ustanovila oddelek za pritožbe državljanov.

Kot prevladujoča uporniška organizacija na severovzhodu Sirije je Al Kaida delno prevzela tudi oblast nad administrativnim delom mesta Rakka. Da bi jo kot uradno silo jemali resno, je razvpita teroristična organizacija objavila razglas, da po novem sprejema pritožbe javnosti.

"Kdorkoli, ki bi imel pripombo čez katerikoli element islamske države, emirja ali navadnega vojaka, lahko vloži pritožbo v katerikoli uradni stavbi islamske države. Pritožba naj bo v pisni obliki, v njej naj bodo opisane podrobnosti in dokazi." V razglasu so še zapisali, da obljubljajo, da bodo vse, ki so kršili predpise, poklicali na odgovornost ter jim sodili na šeriatskem sodišču Islamske države Irak in Al-Šam, kakor Al Kaida imenuje Sirijo in Libanon.

Združitev operacij v sosednjih državah je sicer znotraj Al Kaide pripeljala do razdora med tistimi, ki so se borili v Siriji, in tistimi, ki nasprotujejo širjenju operacij Al Kaide prek meja. Al Kaida ima kljub svoji dejavnosti nenavaden sloves birokratske organizacije. Ameriški specialci so namreč iz skrivališča Osame bin Ladna odnesli številne dokumente, ki pričajo o nadzorujoči korespondenci med različnimi podružnicami organizacije, pred kratkim pa so novinarji Associated Pressa odkrili pismo, v katerem Al Kaida svojemu nekdanjemu "uslužbencu" iz severne Afrike Mokhtarju Belmokhtarju očita, da ni sporočil podatkov o stroških, se redno javljal na telefon in izvajal napadov tako, kot mu je bilo naročeno.

Ustanovitev oddelka za pritožbe v Raqqi bi bila lahko odziv na redne proteste predstavnikov civilne družbe v Rakki, ki se ne strinjajo z Al Kaidinim vodenjem mesta.

Ne spreglejte