Sreda,
8. 5. 2013,
11.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sirija telefon internet Bašar al Asad

Sreda, 8. 5. 2013, 11.25

8 let, 5 mesecev

Al Asadov odstop za opozicijo pogoj za rešitev sirskega konflikta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Opozicijska Sirska nacionalna koalicija je v odgovor na poziv ZDA in Rusije za politično rešitev konflikta sporočila, da mora takšna rešitev nujno vključevati odstop predsednika Bašarja al Asada.

"Nacionalna koalicija pozdravlja vsa mednarodna prizadevanja, ki pozivajo k politični rešitvi za uresničitev prizadevanj sirskega ljudstva in upanja za demokratično državo, vse dokler vključujejo odhod Bašarja al Asada in njegovega režima," je sporočila opozicijska skupina.

ZDA in Rusija bosta organizirali mednarodno mirovno konferenco Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ameriški državni sekretar John Kerry sta se na srečanju v Moskvi dogovorila, da bodo ZDA in Rusija tako sirski režim kot upornike spodbujali k iskanju politične rešitve konflikta, organizirali pa bosta tudi mednarodno mirovno konferenco.

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi je dogovor med Rusijo in ZDA ocenil za pozitivnega, a hkrati opozoril, da gre komaj za prvi korak.

Kdo ali kaj je kriv za prekinjene komunikacijske povezave? Sirci so bili od torka zvečer brez dostopa do interneta in telefona. Uporniki, ki so od nastopa mrka za komunikacijo uporabljali satelitsko povezavo, ne verjamejo, da je šlo za tehnične težave. Prepričani so, da so bile motnje namerno povzročene s strani režima predsednika Bašarja al Asada. Oblasti so medtem internetno povezavo ponovno vzpostavile. O ponovni vzpostavitvi internetnih povezav je poročala sirska državna televizija, njene navedbe pa so potrdili tudi prebivalci Sirije.

Sirska državna tiskovna agencija Sana je izpad interneta in telefonskih povezav med sirskimi provincami pripisala težavam z optičnimi kabli. O izpadu so v torek prva poročala ameriška tehnološka podjetja in ameriški State Department, ki pa razlogov niso navedli. Podoben izpad je nastopil lani novembra.

Aktivisti, ki prek interneta pogosto poročajo o zločinih in nasilju v državi, pa so za izpad okrivili oblasti. Poudarili so, da počasi delujejo celo naprave za komunikacijo prek satelitske povezave, ki jih številni uporniki uporabljajo z namenom izogniti se državnemu nadzoru.

Nekateri aktivisti celo menijo, da se režim pripravlja na neke vrste napad. Na to naj bi kazale tudi izkušnje s preteklimi izpadi interneta.

Sirija se na lestvici indeksa svobode medijev, ki jo sestavlja organizacija Novinarji brez meja, nahaja na 176. od 179 mest.