Rabuza

Sreda,
20. 2. 2019,
8.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

3

Natisni članek

Velika Britanija Islamska država Shamima Begum terorizem

Sreda, 20. 2. 2019, 8.00

5 let, 2 meseca

Britanka, ki ji bo država zaradi pridružitve Islamski državi odvzela državljanstvo, bo zaprosila za nizozemskega

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

3

Šamima Begum | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Državljanki Velike Britanije Shamini Begum, ki je pred leti s sošolkama odšla v Sirijo in se pridružila Islamski državi, bodo odvzeli državljanstvo, je sporočila njena družina. Odvetnik družine je napovedal pritožbo. Po poročanju BBC bi lahko zaprosila za nizozemsko državljanstvo, saj iz te države prihaja njen mož.

Shamina Begum je leta 2015 skupaj s še dvema prijateljicama zapustila London in se pridružila teroristični skupini. Tam se je poročila, zdaj pa se, po rojstvu otroka, zaradi varnosti želi vrniti v domovino.

Begumovo so pred tedni našli v sirskem begunskem centru, kjer je pred kratkim rodila sina. Zdaj se želi vrniti domov v Veliko Britanijo in v miru vzgajati sina, vendar bi lahko še pred tem ostala brez državljanstva. Po poročanju BBC je njeni družini notranje ministrstvo sporočilo, da ji bodo odvzeli državljanstvo. Po njihovih podatkih je prek mame, ki ima bangladeške korenine, upravičena do njihovega državljanstva, vendar Begumova trdi, da nikoli ni bila v tej državi in da nima njihovega državljanstva. BBC zdaj poroča, da bi lahko zaprosila za nizozemsko državljanstvo, od koder prihaja njen mož.

Lahko ji vzamejo državljanstvo, če ima ob tem še eno

Islamska država | Foto: Reuters Foto: Reuters Po zakonodaji lahko osebi odvzamejo državljanstvo, če bi bil ta korak "koristen za javno dobro", vendar ob tem oseba ne sme ostati brez kateregakoli državljanstva. Britanska vlada o posameznih primerih noče govoriti, njihova prednostna naloga pa je varnost in zaščita Velike Britanije.

Ob vrnitvi domov Begumovo čaka zaslišanje, nato pa odvisno od razpleta lahko tudi aretacija.

Odhoda ne obžaluje

Devetnajstletna Begumova je v Sirijo odšla z dvema prijateljicama, od katerih je ena po njenih besedah umrla v bombardiranju, usoda tretje pa ni znana. Begumova se je po pridružitvi Islamski državi poročila z Nizozemcem, ki je prestopil v islam, in že pred tem rodila dva otroka, ki pa sta oba umrla. Njen mož naj bi se predal islamskim borcem.

V intervjuju za britanske medije je Begumova dejala, da svoje odločitve ne obžaluje.