Petek,
20. 5. 2011,
17.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZSSS Borut Pahor pokojninska reforma

Petek, 20. 5. 2011, 17.31

8 let

ZSSS: Premier ni pogledal naših predlogov o pokojninski reformi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izjava premiera, da naj sindikati predstavijo svoje rešitve o vzdržnosti javnih financ, kaže, da ni pogledal predlogov vseh sindikalnih central v zvezi s pokojninsko reformo, meni Andrej Zorko.

Kot je izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Zorko med drugim izpostavil, so glede vzdržnosti javnih financ v ZSSS že večkrat opozorili, da je za to treba zagotoviti učinkovito pravno državo, kjer se bodo zakoni spoštovali. Številke, kot so devet milijard evrov iz sive ekonomije in čez 500 milijonov evrov škode zaradi gospodarskega kriminala, po mnenju izvršnega sekretarja ZSSS govorijo, da je tukaj treba nekaj narediti, "saj denar polzi mimo države". Sindikati bi uvedli davek na luksuz Poleg tega je Zorko omenil tudi neplačevanje prispevkov, kjer je po njegovem treba marsikaj narediti. Pri tem se sprašuje, zakaj je pri nas davčna zakonodaja tabu tema. Zato bi bilo treba po predlogu sindikatov spremeniti davčno zakonodajo, in sicer uvesti davek na luksuz, na nepremičnine in na finančne transakcije. To so, kot pravi, viri, ki prispevajo k stabilnosti javnih financ. Vlada pa po njegovo glede tega ni dala nobenih idej.

V nadaljevanju je Zorko izmed predlogov izpostavil, da bi sprememba dohodninske zakonodaje dodatno razbremenila srednji sloj in morda povečala ciklus povpraševanja v državi. Na tem segmentu se do sedaj po njegovem mnenju ni naredilo ničesar.

Zorko: Ponovno bi bilo treba zagnati ciklus v gospodarstvu Pokojninska reforma, kot pravi Zorko, pa ne rešuje vprašanj dolgoročne vzdržnosti pokojninske blagajne, ker ne odpravlja vzrokov za stanje v njej. Leta 2007, ko je bila brezposelnost precej nižja kot danes, je imela ta blagajna 449.000 evrov presežka. Ko se je večala brezposelnost, so se tudi prilivi v blagajno zmanjšali. Zato bi bilo po njegovem mnenju treba ponovno zagnati ciklus v gospodarstvu, med drugim tudi izgradnjo tretje razvojne osi, drugega železniškega tira ter pospešiti gradnjo neprofitnih stanovanj.

"Sindikat ni politična stranka" V zvezi z izjavo premiera Pahorja, da je predsednik ZSSS Dušan Semolič manj odgovoren kot prvak opozicije Janez Janša, pa je Zorko poudaril, da sindikat ni politična stranka. Njihov glavni namen je le zaščita delavcev, brezposelnih, mladih in upokojencev. Ko nekdo reče, da je Semolič manj odgovoren, da po njegovem mnenju s tem političen pridih delovanju nevladnih organizacij, kar pa je napačna pot. Ob tem se Zorko sprašuje, ali so tudi vsi tisti, ki so oddali glas za razpis pokojninskega referenduma, manj odgovorni kot politični predstavniki.

Zorko: Vse je odvisno, kako bereš statistiko Glede izjave državne sekretarke Anje Kopač Mrak, da bi bilo kljub zaposlitvi vseh brezposelnih v pokojninski blagajni 400 milijonov primanjkljaja, je Zorko dejal, da je vse odvisno, kako to statistiko bereš. Zaposlovanje ima širši vpliv, ne samo na pokojninsko blagajno, ampak tudi na to, da se razbremenijo ostale socialne blagajne.