Nedelja,
24. 1. 2021,
9.32

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Bovec plaz

Nedelja, 24. 1. 2021, 9.32

3 leta, 3 mesece

Ceste

Delavci nadaljujejo z odstranjevanjem posledic plazov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Plaz Bovec | Foto STA

Foto: STA

Cesto med Bovcem in Logom pod Mangartom, ki je bila od petka popoldne zaprta zaradi več snežnih plazov, je znova odprta, saj so odstraniti nasut sneg, je za STA pojasnil tamkajšnji poveljnik civilne zaščite Edi Melinc. Sedaj nadaljujejo sanacijo plazu, ki onemogoča dostop do okoli 150 ljudi na območju Trente.

Melinc je za STA pojasnil, da upajo, da bodo do večera uspeli vzpostaviti intervencijsko pot do Trente, medtem ko cesta danes verjetno še ne bo prevozna.

V preteklih dneh je bilo namreč na Bovškem zaradi padavin več plazov. Najprej se je v petek zjutraj sprožil snežni plaz pri odcepu za Lepeno. Cesta je bila po Melinčevih besedah nato očiščena, kmalu pa se je nedaleč sprožil še en plaz. Ko so čistili tega, se je prvi ponovil. Skupaj so se na cesto vsuli trije. Ker se je vreme ponoči stabiliziralo in so se spustile temperature, so danes lahko začeli sanacijo s snegom zasutih cestišč.

Zemeljski plaz, ki se je sprožil nad cesto Libušnje - Vrsno v občini Kobarid. Cesta je zaprta. | Foto: Občinski štab CZ Kobarid Zemeljski plaz, ki se je sprožil nad cesto Libušnje - Vrsno v občini Kobarid. Cesta je zaprta. Foto: Občinski štab CZ Kobarid

Zaprta tekška steza od Planice proti Tamarju

S Policijske uprave Kranj pa so danes sporočili, da je zaradi snežnega plazu zaprta priljubljena tekaška steza od Planice proti Tamarju. Steza je tudi fizično zaprta, medtem ko je sprehajalna pot proti Tamarju trenutno še odprta. Velika nevarnost snežnih plazov je tudi na območju Zelenice z okolico in drugod v gorah, medtem ko so planinske poti večinoma poledenele, poroča STA.

Odstranjevanja velikanske gmote snega na cesti med Bovcem in Trento. | Foto: Božo Bradaškja Odstranjevanja velikanske gmote snega na cesti med Bovcem in Trento. Foto: Božo Bradaškja

Večjih posebnosti na območju turističnih krajev trenutno sicer ni, vseeno pa policisti pozivajo pa k previdnosti, upoštevanju morebitnih zapor na določenih območjih zaradi nevarnosti in k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Zapore so postavljene zaradi varnosti.

S civilne zaščite Kobarid pa so sporočili, da se je nad cesto Libušnje-Vrsno sprožil zemeljski plaz, zaradi česar je cesta zaprta, obvoz pa urejen prek Kamnega. Ob tem opozarjajo, da je pobočje še vedno zelo krušljivo, na novo se je na cesto zgrnilo še približno 10 kubičnih metrov pretežno kamenja. Zato je poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Kobarid Aleksander Vončina pozval občane, naj se ne približujejo območju plazu.

Plaz Bovec Trenta | Foto: Božo Bradaškja Foto: Božo Bradaškja