Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2024,
7.10

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,33
protest DARS

Natisni članek

Petek, 21. 6. 2024, 7.10

1 mesec

Na protestu 200 delavcev Darsa: "Kar je na koncu ponudila uprava, je res premalo" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,33

Uprava Darsa je z dvema od treh reprezentativnih sindikatov v državnem upravljavcu avtocest in hitrih cest ta teden podpisala dogovor o novem dvigu plač, ki naj bi skupno dosegel sedem odstotkov. Tretji sindikat dogovora ni podpisal in je za danes napovedal protest, ki je potekal pod okriljem Sindikata delavcev Darsa. Izrazili so nezadovoljstvo s postopkom in vsebino pogajanj za dvig plač v državnem upravljavcu avtocest in hitrih cest. Po prepričanju uprave je dogovor največ, kar je trenutno za družbo sprejemljivo.

Kot so na današnjem shodu pred upravno stavbo Darsa bučno opozorili predstavniki sindikata, sami za razliko od dveh drugih reprezentativnih sindikatov – Sindikata delavcev avtocest Darsa in Sindikata železniškega transporta Slovenije SE Dars – z izkupičkom pogajanj, ki so potekala v zadnjih mesecih, ne morejo biti zadovoljni.

"Kar je na koncu ponudila uprava, je res premalo," je dejal predsednik Sindikata delavcev Darsa Damir Lišić.  | Foto: STA "Kar je na koncu ponudila uprava, je res premalo," je dejal predsednik Sindikata delavcev Darsa Damir Lišić. Foto: STA Prvotni predlog, ki so ga naslovili na upravo, je predvideval 22-odstotno zvišanje plač. Na koncu sta dva sindikata od treh z upravo dosegla dogovor, da se bodo s 1. julijem osnovne plače dvignile za en plačni razred, kar pomeni zvišanje od štiri do pet odstotkov.

"Kar je na koncu ponudila uprava, je res premalo, predvsem se dvigajo plače tistim, ki že imajo dovolj visoke," je ob robu shoda za STA razloge za današnji protest pojasnil predsednik Sindikata delavcev Darsa, ki deluje pod okriljem Konfederacije sindikatov Slovenije (KSS) Pergam, Damir Lišić.

"Upam, da so vas slišali in da boste uspeli z zahtevami" 

Kot je dejal, med zaposlenimi vlada veliko nezadovoljstvo zaradi prenizkih plač in odnosov uprave do zaposlenih. "V zadnjih 15 letih se je promet močno povečal, premo sorazmerno pa je zraslo število incidentov, nesreč in drugih dogodkov, kar povečuje količino dela, ki ga moramo opraviti, več je tudi izrednih dogodkov zaradi nepredvidljivega vremena. /.../ Ljudje so prekomerno obremenjeni in ne dovolj plačani," je poudaril Lišić.

Po njegovih besedah v sindikatu večinoma zastopajo zaposlene, uvrščene od 25. do 28. plačnega razreda, med njimi pa so vzdrževalci, strojniki, cestninski nadzorniki, nadzorniki prometa in operaterji v prometnoinformacijskem centru. "Plača voznika strojnika je okoli 1.400 evrov neto, kar vključuje tudi dodatke za nevarnost, nedeljsko nedelo, delo za praznike in nočne, kar je danes krepko premalo za tako nevarno in odgovorno delo," je dejal.

Dogovorili so se, da se bodo s 1. julijem osnovne plače dvignile za en plačni razred. | Foto: STA Dogovorili so se, da se bodo s 1. julijem osnovne plače dvignile za en plačni razred. Foto: STA

"Upam, da so vas v upravah Darsa in Slovenskega državnega holdinga slišali ter da boste uspeli z vašimi zahtevami. Vztrajajte, mi bomo z vami, bodite enotni, ker samo tako lahko dosežete več," pa je pred zbranimi delavci na protestnem shodu povedal predsednik KSS Pergam Jakob Počivavšek.

Pojasnila v zvezi z zahtevami glede dviga plač v družbi je pred današnjim protestom dela zaposlenih podala tudi uprava Darsa. Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja službe za upravljanje kadrov in odgovorna oseba za komunikacijo s socialnimi partnerji v Darsu Klemen Brenk, so po več sestankih v zadnjih dveh mesecih s sindikati sprejeli dogovor, da uprava delno ugodi njihovim zahtevam glede zvišanja plač.

Dogovorili so se, da se bodo s 1. julijem osnovne plače dvignile za en plačni razred, kar pomeni od štiri do pet odstotkov višje plače. V naslednjih treh mesecih nameravajo dvigniti tudi maso za delovno uspešnost s 13 na 16 odstotkov skupne mase plač, obenem pa naj bi nemudoma pristopili k aktivnostim za pripravo nove sistemizacije delovnih mest ter se do konca leta dogovorili o novi lestvici za usklajevanje plač z inflacijo.

Zahtevali so 22-odstotni dvig plač 

Uprava Darsa je 17. aprila prejela dopis, v katerem so vsi trije reprezentativni sindikati (Sindikat delavcev avtocest Darsa, Sindikat železniškega transporta Slovenije SE Dars in Sindikat delavcev Darsa) zahtevali 22-odstotni dvig plač.

Po besedah Klemna Brenka, vodje službe za upravljanje kadrov in odgovorne osebe za komunikacijo s socialnimi partnerji v Darsu, so nato v zadnjih dveh mesecih sledili štirje sestanki, na katerih je bilo dogovorjeno, da uprava delno ugodi zahtevam sindikatov. V upravi so namreč poudarjali, da 22-odstotni dvig ni upravičen, saj se je od 2021 do 2024 povprečna plača v družbi dvignila za 32 odstotkov, regres pa za 22 odstotkov.

Doseženi dogovor je, da se bodo s 1. julijem osnovne plače dvignile za en plačni razred, kar pomeni od štiri do pet odstotkov višje plače. Ob tem naj bi po Brenkovih pojasnilih v prihodnjih treh mesecih maso za delovno uspešnost dvignili s 13 na 16 odstotkov skupne mase plač, obenem pa naj bi nemudoma pristopili k aktivnostim za pripravo nove sistemizacije delovnih mest ter se do konca leta dogovorili o novi lestvici za usklajevanje plač z inflacijo.

Dogovor sta podpisala dva reprezentativna sindikata, tretji, Sindikat delavcev Darsa, pa ne in je za danes napovedal protestni shod. V upravi pričakujejo, da bodo dogovor, ki skupaj po ocenah prinaša okoli sedemodstotni dvig plač, srednjeročno pa bo pomenil še dodatne dvige, podpisali vsi trije sindikati.

Rastejo prihodki in tudi stroški

Brenk je povedal, da Darsovi prihodki v zadnjih letih res rastejo, a ob tem še bolj rastejo stroški, predvsem na postavki stroškov dela. Doseženi dogovor je tako po njegovi oceni največ, kar je v tem trenutku sprejemljivo za zdravo nadaljnje poslovanje podjetja.

Na očitke Sindikata delavcev Darsa – med temi so, da število zaposlenih že leta stagnira, delovne obremenitve pa naraščajo, da se dogaja politično kadrovanje v vodstvu in da se zmanjšuje varnost na delovnem mestu – je Brenk odgovoril, da je bila pripravljenost uprave na pogovore vedno velika in vedno tudi bo. Očitke sindikata si težko razlaga.

Brenk priznal: Lani nam ni uspelo izpolniti celotnega kadrovskega načrta

Trenutno je po Brenkovih besedah v Darsu približno 1.250 zaposlenih, od tega so največja skupina zaposlenih vozniki strojniki oziroma z drugimi besedami vzdrževalci ter njihove vodje skupin. Povprečna bruto plača z vsemi dodatki v celotni družbi je v prvih štirih mesecih znašala 2.900 evrov, povprečna plača voznika strojnika na delovnem mestu, za katerega je zahtevana četrta stopnja izobrazbe, pa je v Darsu po Brenkovih navedbah 2.500 evrov.

Glede očitkov, da zaradi nekonkurenčnih plač v Darsu ne najdejo novih zaposlenih, je Brenk priznal, da jim lani ni uspelo izpolniti celotnega kadrovskega načrta. So pa letos k zaposlovanju pristopili bolj strukturirano in bodo število zaposlenih do konca leta po načrtih dvignili za tri odstotke.

O nekonkurenčnosti plač je dejal, da lahko glede na številke sami ocenimo, ali so plače konkurenčne ali ne. Je pa trg dela v Sloveniji, tako pravi Brenk, zelo nasičen in vsi delodajalci se spopadajo s pomanjkanjem delovne sile. Ob tem v Darsu ocenjujejo, da je trenutno težje najti kadre za režijske zaposlene kot pa za druga delovna mesta.

DARS
Novice Napovedali so shod: "Pritiski se povečujejo do te mere, da to vpliva na varnost zaposlenih"
Ne spreglejte