Sreda,
5. 8. 2020,
19.26

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

30

Natisni članek

twitter Borut Jakopin Vinko Gorenak

Sreda, 5. 8. 2020, 19.26

3 leta, 8 mesecev

Zapis na račun CSD na Twitterju po oceni sindikata nedopusten

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

30

tvit | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

V sindikatu centrov za socialno delo so opozorili, da je uslužbenec ministrstva za notranje zadeve s svojim zapisom na Twitterju na njihov račun "nedopustno posegel v integriteto in dostojanstvo strokovnih delavcev CSD". Dodatno pozornost je zapis zbudil, ker ga je poobjavil tudi državni sekretar v KPV Vinko Gorenak, ki ga je nato sicer umaknil.

V Sindikatu centrov za socialno delo (CSD) Slovenije SINCE07 so varuha človekovih pravic Petra Svetino danes pozvali k obsodbi zapisa uslužbenca ministrstva za notranje zadeve Boruta Jakopina. Ta je namreč centre za socialno delo med drugim opisal kot "leglo feministk", "zafrustriranih žensk" in "poženščenih beta fantkov", piše STA.

"Nedopustno posegel v integriteto in dostojanstvo strokovnih delavcev"

V sindikatu ocenjujejo, da je Jakopin, ki je na notranjem ministrstvu sicer pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov, s tem nedopustno posegel v integriteto in dostojanstvo strokovnih delavcev CSD. Gre za kršenje ustavne pravice do osebnega dostojanstva in za sovražni govor, nedostojen kogarkoli, še posebej pa visokega uslužbenca MNZ, so opozorili.

Od varuha v sindikatu zato pričakujejo, da bo postopal skladno s pooblastili, opozoril na nedopustnost takšnega ravnanja in predlagali ukrepe, s katerimi bi v prihodnje preprečili takšna neprimerna in nedopustna ravnanja, piše STA.

Vinko Gorenak | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zapis na Twitterju je sicer dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je na svojem računu sprva poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (KPV) Vinko Gorenak.

Gorenak je pozneje svojo poobjavo umaknil. Z ministrstva za notranje zadeve pa so danes po poročanju Kanala A sporočili, da zagovarjajo spoštljivo in dostojno komunikacijo. Ocenili so, da je bila konkretna objava njihovega uslužbenca skrajno neprimerna in da se od nje distancirajo. Ali bodo zoper uslužbenca kakor koli ukrepali, pa še ni znano.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je sicer v torek v izjavi na Kanalu A v zvezi s tem zapisom pozval k spoštljivi komunikaciji, predvsem, ker je govora o tragediji. Kritika na račun CSD je bila namreč povezana z njihovim ravnanjem ob smrti 10-letnega dečka, ki je minuli teden utonil v reki Soči, še piše STA.