Torek,
4. 10. 2022,
12.05

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

3

Natisni članek

Žalec komunala vodovodni sistem pitna voda

Torek, 4. 10. 2022, 12.05

1 leto, 6 mesecev

Savinjska dolina: po zastrupitvi z vodo v bolnišnici 32 odraslih in 19 otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

3

pipa, voda | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potem ko so prebivalci Spodnje Savinjske doline pili oporečno vodo iz vodovoda, so v celjski bolnišnici sprejeli 32 odraslih in 19 otrok. Dva otroka sta ostala v bolnišnici na zdravljenju. Direktor je dejal, da so prebivalce o nepitni vodi obvestili kmalu po tem, ko so izvedeli za napako. O prvih zastrupitvah so poročali iz vrtca, od koder so o težavah nemudoma obvestili komunalo. Več otrok je namreč imelo trebušne težave. Vzrok za okužbe naj bi bili norovirusi, vodo pa je na območju še vedno treba prekuhavati, poroča N1. 

V Splošni bolnišnici Celje so včeraj v urgentnem centru sprejeli 32 odraslih pacientov s prebavnimi težavami, od tega štiri v dopoldanskem, 13 v popoldanskem času in 15 ponoči. Istočasno so na pediatričnem oddelku celjske urgence sprejeli 19 otrok, od tega so dva obdržali na zdravljenju, 17 pa so jih odpustili v domačo oskrbo.

Šlo je za tehnično napako na vodnem viru 

Sprva so na žalski občini domnevali, da je motnje povzročila zakalitev vidnega vira, vendar so kmalu ugotovili, da gre za tehnično napako na vodnem viru Šempeter, so danes sporočili z občine.

Kot je povedal žalski župan Janko Kos, je žalska komunala ukrepala takoj in je tehnična napaka na vodnem viru Šempeter, ki napaja naselja Šempeter, Šešče, Matke, Ločico ob Savinji, Spodnje in Zgornje Grušovlje, odpravljena. S tem so odpravili tudi morebitni vzrok težav, ki pa jih bo potrdila ali ovrgla šele analiza vode, ki jo je opravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, in bo znana v dveh dneh.

Kos je tudi odredil, da se v žalski komunali opravi interni nadzor v zvezi z omenjeno problematiko, ki bo končan do konca tedna. Nato bo kot predstavnik največje občine v Spodnji Savinjski dolini sklical vse župane spodnjesavinjskih občin ustanoviteljic, da to obravnavajo na izredni seji sveta ustanoviteljev Javnega komunalnega podjetja Žalec.

Navedel je tudi, da je govoril tudi s strokovnim direktorjem celjske bolnišnice Francem Vindišarjem, ki mu je dejal, da se zadeve umirjajo.

Direktor žalske komunale Jani Primožič je povedal, da so v ponedeljek zjutraj prejeli klic iz vrtca Šempeter, da je doma ostalo večje števil otrok zaradi trebušnih težav.

"Takoj smo ukrepali in skladno z našim protokolom preverili stanje vodnega vira, ki to območje napaja. Ugotovili smo, da je prišlo do tehnične okvare pri pripravi pitne vode na vodnem viru Šempeter. Napako smo odpravili že v približno pol ure. Takoj zatem smo obiskali pooblaščen laboratorij, ki je vzel vzorce vode na treh pozicijah na območju Šempetra," je še dejal Primožič.

Okužba izzveni v 24 urah 

Gre za okužbo z norovirusi, so sporočili iz celjske bolnišnice in pojasnili, da ta okužba običajno izzveni v 24 urah. 

celje bolnišnica
Novice Zastrupitev z vodo. Deset ljudi v celjski bolnišnici.