Četrtek,
19. 7. 2018,
13.38

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Državni zbor NLB

Četrtek, 19. 7. 2018, 13.38

5 let, 9 mesecev

Zakonu za zaščito naložbe države v NLB se obeta podpora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
NLB banka | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Večina poslanskih skupin je na seji DZ izrazila podporo predlaganemu zakonu za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB. Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je poslancem zagotovila, da je to najboljša možnost, ki jo ima država, da zaščiti svojo naložbo in NLB, in zavrnila očitke, da gre za odločanje o privatizaciji banke.

Cilj predloga zakona je zaščita NLB v primeru rubeža premoženja. Zakon določa, da se iz sklada za nasledstvo NLB povrne finančna vrednost, če pride do prisilnih izvršb na premoženje NLB na Hrvaškem. V njem je posebej navedeno, da ta ne vzpostavlja državnih jamstev za prenesene devizne vloge. Zakon je tudi podlaga, da bo NLB državi lahko izplačala dividende, načrtovane v višini 189,1 milijona evrov, za kar čaka soglasje Evropske centralne banke.

Ministrica: To ni zakon o prodaji NLB

Finančna ministrica je med drugim zavrnila, da je glas za zakon glas za prodajo NLB: "Glasovi za prodajo so se v DZ prešteli že dvakrat, k prodaji nas ne nazadnje zavezujejo tudi zaveze Evropske komisije. Res pa je, da sta zaščita in prodaja deleža v NLB tesno povezani in sicer skozi interes, da se državna pomoč skozi kupnino v kar največji meri povrne davkoplačevalcem."

Podporo zakonu so napovedali v LMŠ in SD, menijo namreč, da je čas, da se konča obdobje negotovosti za NLB. Svoj glas bodo zakonu dali tudi poslanci SMC, pa tudi poslanci iz zvrst NSi, ki pa jih vendarle zanima, kdo bo nosil odgovornost za dosedanje malomarno ravnanje z največjo slovensko banko.

Za zakon bodo glasovali tudi v SAB in DeSUS ter SDS, kjer pa opozarjajo, da mora država sprejeti dodatne ukrepe za povrnitev že zarubljenega premoženja.

NLB
Novice Dan, ko bodo Cerar, Janša in Šarec bodočemu lastniku NLB dali še eno darilo

V SNS se medtem sprašujejo, zakaj vlada hiti s sprejemenjem zakonov, ki jih ne bo nihče upošteval.

So pa zakonu pričakovano nasprotovali v Levici, kjer so predlog zakona označili kot predlog zakona za oškodovanje Republike Slovenije in razprodajo NLB.