Sreda,
6. 4. 2011,
16.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zakon preiskava

Sreda, 6. 4. 2011, 16.42

8 let

Zakon o parlamentarni preiskavi po oceni večine na odboru ni v nasprotju z ustavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje se je opredelil do zahteve poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom za oceno ustavnosti 3. člena zakona o parlamentarni preiskavi.

Večina je pritrdila mnenju parlamentarne zakonodajno-pravne službe (ZPS), da izpodbijana določba ni v nasprotju z ustavo.

Gorenak: Koalicija zlorablja zakon Vlagatelji zahteve so nasprotno prepričani, da je omenjeni člen podnormiran, ne določa natančno, pod kakšnimi pogoji je lahko nekdo od članov preiskovalne komisije sprejet kot priča, niti ne določa, da mora biti takšna zahteva obrazložena in utemeljena.

Po mnenju Vinka Gorenaka (SDS) koalicija zlorablja zakon, da bi onemogočila učinkovito preiskovalno komisijo v zadevi Patria. Najprej je bil kot predsednik komisije izločen Zvonko Černač, nato pa še Branko Grims zaradi udeležbe na seji sveta SDS. A kako spoštovati zakon, če je bilo na isti seji 27 poslancev SDS, se sprašuje Gorenak in dodaja, da to pomeni, da SDS ne more več postaviti predsednika komisije.

Miran Potrč (SD) je soglašal z ZPS, da ne drži, da bi bil 3. člen zakona o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo oz. podnormiran. Prav tako je po njegovih besedah ZPS jasno povedala, da varovalke obstajajo.

Predlog avtentične razlage podpirajo tudi v sindikatih javnega sektorja Člani odbora so tudi soglasno pritrdili skupini poslancev s prvopodpisano Majdo Potrata (SD), da je treba sprejeti avtentično razlago 49.a člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Predlog avtentične razlage podpirajo tudi v sindikatih javnega sektorja in v vladi. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za javno upravo Tine Tržan gre za temeljni člen, ki določa enkratno prevedbo plače, ki jo je javni uslužbenec prejemal v starem sistemu, v nov sistem plačnih lestvic. Kot je dejala, se je člen izkazal kot nejasen in je v praksi povzročal različne interpretacije.

Z avtentično razlago naj bi sedaj določili, da je treba omenjeni člen razumeti tako, da se ob prevedbi osnovne plače v okviru prehoda na nov plačni sistem upošteva količnik, ki je bil določen v individualnem delovnopravnem aktu javnega uslužbenca, zadnjem veljavnem v mesecu pred prvim izplačilom plač po tem zakonu.

V obrazložitvi avtentične razlage predlagatelji med drugim navajajo, da zakon v določbah o prevedbi ni predvidel kakršne koli revizije oz. preverjanja, kako so bili količniki za določitev osnovne plače doseženi, zato delodajalcem v javnem sektorju takšnega preverjanja ni bilo treba izvesti. Celo več - za kaj takega ni obstajala nobena pravna podlaga, zato bi bil takšen poseg nezakonit.