Ponedeljek,
14. 3. 2016,
9.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

univerza Evropa

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 9.50

6 let, 7 mesecev

Vse več Američanov prihaja študirat v Evropo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ali bo Moorov dokumentarec poskrbel za naval ameriških študentov v Sloveniji?

Na premieri zadnjega dokumentarca Michaela Moora Where to Invade Next je slavni režiser, ki je bil med snemanjem svojega novega dokumentarca v Ljubljani navdušen nad dejstvom, da imamo v Sloveniji možnost brezplačnega študiranja, delil vpisne liste za študij v Sloveniji.

Najprej je na vrsti kredit Američani morajo po drugi strani v svoje izobraževanje vložiti veliko denarja. Za študente, ki ne prihajajo iz premožnih družin, to pomeni, da morajo najemati kredite in izbirati manj kvalitetne ter cenejše šole.

26 tisoč evrov šolnine si marsikdo ne more privoščiti Kot poroča CNN Money, se vse več mladih Američanov odloča za študij v Evropi, kjer so šolnine precej nižje kot v ZDA, ponekod pa je študij celo brezplačen tudi za ameriške državljane.

Povprečna šolnina na ameriški privatni fakulteti znaša nekaj čez 32 tisoč dolarjev (približno 26 tisoč evrov), na javni pa malo čez devet tisoč dolarjev (približno 8.200 evrov). Slovenske fakultete tujcem računajo med dva in štiri tisoč evri šolnine. Po nekaterih ocenah okoli 47 tisoč ameriških študentov študira v tujini. Kar je precej malo, saj naj bi bilo vseh ameriških študentov okoli 20 milijonov.

Za zdaj le devet študentov iz ZDA Kljub Moorovi reklami za slovenske univerze navala ameriških študentov za zdaj še ni. Pravzaprav so nam samo iz Univerze v Ljubljani sporočili, da imajo devet ameriških študentov.

Pričakovano največ tujih študentov prihaja iz balkanskih držav, še zlasti iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Makedonije. Gre za države, katerih državljani v Sloveniji za redni študij na podlagi meddržavnih sporazumov ne plačujejo šolnine. Izjema je Hrvaška, ki sodi v skupino držav EU, za katere prav tako velja izobraževanje pod enakimi pogoji kot za domače študente. Ostali tuji državljani za študij plačujejo šolnino, in sicer ne glede na način študija.