Sobota,
20. 7. 2024,
6.40

Osveženo pred

4 ure, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Meteoinfo Slovenija vreme

Natisni članek

Sobota, 20. 7. 2024, 6.40

4 ure, 46 minut

Vreme pustošilo po Sloveniji: nalivi, plazovi, toča, hudourniki ... #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Muta | Foto Občina Muta

Foto: Občina Muta

Obilne padavine v petek zvečer in v noči na soboto so povzročile številne težave na območjih regijskih centrov za obveščanje Slovenj Gradec, Kranj, Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto in Brežice, skupno so zabeležili okrog 200 dogodkov. Gasilci 49 prostovoljnih društev gasilskih enot in sedmih poklicnih gasilskih enot so zaradi meteornih voda morali prečrpavati vodo iz stanovanjskih, gospodarskih in drugih poslopij, so še sporočili iz centra za obveščanje.

Največ padavin je ponoči padlo na območju Karavank, denimo v Jelendolu, osrednje Slovenije in v Posavju, je za STA povedal dežurni prognostik na agenciji za okolje Jure Cedilnik. Po njegovih besedah se padavine po državi trenutno še pojavljajo, v naslednjih urah pa bodo postopoma ponehale. 

Po podatkih agencije so samodejne postaje največ dežja izmerile v Krškem, kjer je padlo 112 litrov padavin na kvadratni meter, in v Jelendolu, kjer je padlo 105 litrov na kvadratni meter.

Kot je poudaril Cedilnik, se bodo padavine v naslednjih urah in čez dan še vedno pojavljale, najverjetneje v južnem delu Slovenije, mogoče pa so tudi drugod. "Nikjer ne pričakujemo kakšnih močnih padavin, ki bi povzročale težave," je dodal.

Na Koroškem največ težav zaradi neurja v občinah Muta in Dravograd

Nočni močni nalivi in nevihte so na Koroškem največ težav povzročili v občinah Dravograd in Muta, nekaj tudi drugod v regiji. S pomočjo gasilcev in ostalih služb so bile razmere obvladljive, je za STA ocenil regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Zasutih in neprevoznih je nekaj lokalnih cest.

Ponoči je zemeljski plaz zaprl tudi promet na glavni cesti Dravograd–Radlje ob Dravi v naselju Vrata, cesta je zdaj odprta izmenično enosmerno, je za STA povedal župan Občine Dravograd Anton Preksavec.

V dravograjski občini je bilo v nočnem neurju največ težav zaradi naraslih hudournikov in zasutih lokalnih cest, voda je zalila kleti več objektov, nekaj dreves je bilo podrtih.

Na terenu so bile ekipe gasilskih društev, pogodbeni izvajalci in delavci komunalnega podjetja, ki so ponoči deloma sanirali razmere, danes pa z odstranjevanjem posledic neurja nadaljujejo, je povedal Preksavec.

Fotogalerija
1
 / 6

Lokalno tudi več kot sto litrov padavin na kvadratni meter

Do polnoči je največ dežja, lokalno tudi okoli sto litrov na kvadratni meter, padlo na severu Slovenije. Najbolj na udaru je bilo območje Mozirja, Šoštanja, Velenja, Dravograda in Mute, kjer sta meteorna in hudourniška voda zalili številne ceste in objekte. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov, ki so poškodovali prometno infrastrukturo.

Prav tako je težave povzročal močan veter, ki je podrl nekaj dreves.

Ob silovitih nalivih se je pod slapom Rinka v Logarski dolini sprožil plaz proda, peska in drugega materiala, ki je zasul znano parkirišče pod Rinko.

Na Gorenjskem v nočnem neurju pomagali skavtom v Bohinju in Preddvoru

Neurje in močni nalivi so v petek pozno zvečer na Gorenjskem povzročili kar nekaj težav. Z bohinjskih gora so reševali skupino petih skavtov, ki so obtičali zaradi vremena. V vasi Kokra v preddvorski občini pa so na varno pospremili 47 skavtov. 

Na območju Bohinja so medtem tamkajšnji gorski reševalci okoli 22. ure posredovali na grebenu Vratca - Vogel, kjer so reševali pet mladoletnih skavtov, ki so obtičali zaradi slabega vremena. Podhlajene skavte so oskrbeli in pospremili do terenskih vozil, s katerimi so jih prepeljali v dolino, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Zalite kleti, udar strele ...

Nekaj nevšečnosti je neurje povzročilo še v občinah Velenje in Šoštanj. Kot je za STA povedal občinski poveljnik velenjskih gasilcev Simon Šumah, se je neurje v Velenju začelo okoli 22. ure. Voda je zalila več podhodov, iz enega izmed njih je bilo treba izvleči vozilo, zalite so bile kleti, zabeležili so tudi udar strele.

Med neurjem so opravili 26 intervencij, veliko težav so imeli na območju podjetja Gorenje, kjer je bilo poplavljenih več proizvodnih hal in kuhinja. V intervencijah je sodelovalo 27 gasilcev iz 56 gasilskih društev.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Šoštanj Vojko Bricman pa je za STA povedal, da so imeli zaradi neurja 16 intervencij, v katerih je sodelovalo 18 gasilcev s približno sedmimi vozili. V šoštanjski občini je bregove prestopil potok Florjanščica in zalil okrog deset hiš, ki so bile poplavljene že v lanski avgustovski ujmi. Šoštanjski gasilci so bili na terenu do tretje ure zjutraj.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, kakšno je bilo stanje v Florjanu pri Šoštanju, kjer je v kratkem času padlo ogromno padavin.

Na Krasu zelo malo padavin

Po polnoči se je težišče vremenskega dogajanja preselilo nad vzhodno polovico Slovenije, kjer so prav tako nastajali lokalno močnejši nalivi in sunki vetra.

Na območju požara na Krasu je padlo relativno malo padavin, od pet do deset litrov, ponekod še manj.

Spodnji grafiki prikazujeta, koliko padavin je skupaj padlo včeraj (do polnoči) in koliko danes do jutra.

vreme | Foto: Meteoinfo Foto: Meteoinfo vreme | Foto: Meteoinfo Foto: Meteoinfo

Kaj je botrovalo tako obilnemu deževju

Obilne padavine so posledica zelo vlažne zračne mase in spreminjajoče se smeri vetra z višino. Hladen zrak, ki je nastal ob nevihtah, je nevihtne celice potiskal proti jugu, medtem ko so nekatere nevihte zaradi višinskih vetrov potovale proti severu. Zaradi teh pogojev so se nevihte obnavljale in dlje ostajale na istem območju, kar je še dodatno povečalo količino padavin.

Zaradi velike količine padavin so imeli polne roke dela tudi velenjski gasilci.

vreme | Foto: David Florjančič Foto: David Florjančič

vreme | Foto: David Florjančič Foto: David Florjančič

Avtomobil je obtičal v podvozu blizu Velenja:

vreme | Foto: David Florjančič Foto: David Florjančič

Kaj nas čaka?

Proti jutru se je vremensko dogajanje v večjem delu Slovenije umirilo. Kljub temu lahko tudi čez dan predvsem še nastanejo krajevne nevihte, ki predvidoma ne bodo tako izrazite, kot so bile ponoči.

Najkasneje do večera se bo vremensko dogajanje postopoma povsod umirilo. Od zahoda se bo zjasnilo.