Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 12. 2014,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Cerar Donald Tusk

Četrtek, 18. 12. 2014, 17.49

8 let

Voditelji EU podprli naložbeni načrt (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Voditelji članic EU so v Bruslju podprli naložbeni načrt za Evropo in pozvali k nujni vzpostavitvi evropskega sklada za strateške naložbe.

To je po video povezavi med vrhom povedal novi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Sporočil je tudi, da bodo voditelji zasedanje v celoti končali danes, tako da bo vrh le enodneven.

Tusk je v video povezavi izpostavil, da so se dogovorili o treh stvareh: pozvali so k nujni vzpostavitvi naložbenega sklada, obnovili zavezo k pospešitvi strukturnih reform in nadaljevanje prizadevanj za zagotovitev zdravih javnih financ. "Te tri stvari skupaj sestavljajo našo strategijo za ospešitev gospodarskega okrevanja," je poudaril.

Potrdil delovni načrt za prihodnje mesece Poleg tega je vrh doslej potrdil delovni načrt za prihodnje mesece: energetsko unijo, digitalno strategijo, trgovinski sporazum z ZDA, izboljšanje upravljanja v gospodarski in denarni uniji ter okrepitev boja proti izogibanju davkom, je še povedal Tusk po koncu prve dela današnjega zasedanja v Bruslju.

Voditelji zdaj razpravljajo o Ukrajini in Rusiji, nato pa bodo končali zadnje letošnje zasedanje, je sporočil Tusk. Tradicionalno dvodnevni decembrski vrh bo tako trajal le en dan, kar po eni strani kaže na nov slog vodenja in metode dela pragmatičnega Poljaka, po drugi pa potrjuje, da so krizni časi mimo.

"Vsi voditelji so danes pozdravljali kratkost in učinkovitost sklepov" Zasedanje bo mogoče končati v enem dnevu zaradi "zelo učinkovitih novih metod dela", pojasnjujejo viri v Bruslju. Tuskova metoda dela vključuje tudi občutno krajše sklepe vrha. "Vsi voditelji so danes pozdravljali kratkost in učinkovitost sklepov," so še dodali viri. Poljak sicer nadaljuje Van Rompuyevo tradicijo obveščanja o odločitvah vrha po Twitterju.

Cerar in Tusk izpostavila pomen uspešne izvedbe naložbenega načrta Pred vrhom sta se slovenski premier Miro Cerar in Tusk strinjala, da EU kot celota potrebuje uspešno izvedbo naložbenega načrta Jean-Clauda Junckerja. Cerar je srečanje z Donaldom Tuskom opisal kot zelo prijetno, delno spoznavno in delno delovno ter ocenil, da sta se dobro ujela. Dodal je še, da je Tusku na kratko pojasnil razmere v Sloveniji.

Veliko truda bo treba usmeriti v privabljanje zasebnih vlagateljev Iz Cerarjevega kabineta so pred tem sporočili, da sta se Cerar in Tusk na prvem srečanju, ki je bilo predvsem spoznavne narave in je potekalo v zelo sproščenem vzdušju, na kratko dotaknila dnevnega reda današnjega vrha EU. Enotna sta bila, da je uspeh naložbenega načrta za Evropo potreben za prihodnost EU kot celote, pri čemer pa bo treba veliko truda usmeriti v privabljanje zasebnih vlagateljev.

Tusk za zdaj srečanja s Cerarjem vsebinsko ni komentiral, je pa po Twitterju sporočil, da se je pred vrhom EU sestal s predsednikom slovenske vlade.

Ne spreglejte