Sreda,
15. 1. 2020,
14.56

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

2

Natisni članek

NKBM Matjaž Kovačič Maribor sojenje gospodarski kriminal

Sreda, 15. 1. 2020, 14.56

4 leta, 3 mesece

Vodilni, ki naj bi banko oškodovali za 25 milijonov evrov, ne priznavajo krivde #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

2

Matjaž Kovačič | Foto Idea

Foto: Idea

Na mariborskem sodišču so danes izpeljali štiri od skupaj 11 predobravnavnih narokov zoper nekdanje vodilne v Novi KBM, med drugim nekdanjega prvega moža banke Matjaža Kovačiča in druge vpletene v domnevno sporne posle s hrvaškimi nepremičninami. Štirje takratni uslužbenci banke so krivdo zavrnili, direktorja njihove hrvaške družbe pa ni bilo.

Obtožnica, ki jo je danes predstavila specializirana državna tožilka Mojca Petan Žura, nekdanjemu predsedniku uprave NKBM Matjažu Kovačiču in nekdanji članici uprave Manji Skernišak očita zlorabo položaja, pri čemer naj bi jima pomagala tudi takratni direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica, ki je na mestu zadnjega nasledil soobtoženega Borisa Cekova, poroča STA.

Novinar: Uroš Maučec/Video: Planet.


Aleš Hauc.
Novice Zaupno poročilo Banke Slovenije razkriva: NKBM je bila raj za pralce denarja

Vsi skupaj naj bi sredi prejšnjega desetletja prek kreditnega odbora in članstva v nadzornem svetu njihove hrvaške družbe Multiconsult, preimenovane v KBM Projekt, s svojim vplivom dosegli, da ji je banka odobrila osem posojil, prek katerih je omenjeno podjetje, na čelu katerega je bil Tomislav Blagus, financiralo nakup poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb.

NKBM naj bi oškodovali za 25 milijonov evrov

Te so tik pred tem na Hrvaškem kupovale nepremičnine, Multiconsult pa jih je nato z nakupom podjetij občutno preplačal, s čimer so omenjeni po besedah tožilke takrat drugo največjo državno banko oškodovali za dobrih 25 milijonov evrov. Toliko naj bi namreč znašalo protipravno pridobljeno premoženje hrvaških lastnikov kupljenih podjetij, Vlatke Matić Pivac, Koraljke Slunjski Bočkaj, Kemala Keranovića, Vinka Gulina, Janka Šupiha Kvaternika in Boža Brdarja, ki se bodo morali o krivdi izreči na četrtkovem naroku.

NKBM
Novice Inšpektorja: NKBM odpovedala pri preprečevanju pranja denarja

Danes bi moral na sodišče tudi Blagus, a je prišel samo njegov zagovornik Milan Krstič, ki je trdil, da je njegov klient prejel vabilo za četrtek, a ga tudi takrat ne bo, saj naj še vedno ne bi prejel obtožnice, prevedene v hrvaški jezik. Sodnica Andreja Lukeš ga je opozorila, da jo je že oktobra 2018 prevzel njegov sin in da se šteje za pravilno vročeno, čemur pa je odvetnik oporekal. Zanj je sodišče nov narok razpisalo za 4. marca.

Zahtevajo izločitev dela dokazov

Prvič so sicer skušali predobravnavne naroke izpeljati oktobra lani, a se je zapletlo, ker je Cekov s specializiranim državnim tožilstvom sklenil sporazum o priznanju, a ga sodnica Tanja Rot ni sprejela, zato se je morala izločiti iz procesa. Takšna odločitev je štela, kot da Cekov ni priznal, zato je danes njegov zagovornik Matjaž Jugovec le še predlagal zaslišanje dveh prič in svoje dokazne predloge. Tožilka danes morebitnih novih pogajanj za priznanje ni komentirala, češ da so zavezani k tajnosti, piše STA.

Boštjan Jazbec
Novice Zaupno poročilo: zakaj Jazbec v treh letih ni izrekel kazni za pranje denarja v NKBM #video

Ali bo sojenje vpletenim dejansko steklo s senatom pod vodstvom sodnice Lukeševe, bo jasno šele po opravljenih vseh predobravnavnih narokih, saj je obramba Kovačiča in Skernišakove danes predlagala izločitev tistega dela dokazov, ki se nanašajo na elektronsko komunikacijo, ki naj bi bila po mnenju odvetnikov Blaža Mlinarja Kovačiča in Valterja Bogataja pridobljena na nezakonit način ob preiskavi elektronskih naprav, za kar naj ne bi imeli soglasja preiskovancev ali odredbe sodišča. Ker pa se je sodnica s temi podatki iz sodnega spisa že "okužila", posledično obramba po poročanju STA zahteva še njeno izločitev.

Novice Kako je NKBM kreditirala nakup starega kamnoloma, polnega smeti #video