Nedelja,
23. 10. 2022,
21.17

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,31

24

Natisni članek

Volitve 2022 Vladimir Prebilič

Nedelja, 23. 10. 2022, 21.17

1 leto, 6 mesecev

Vladimir Prebilič v solzah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,31

24

Vladimir Prebilič je rezultate današnjih predsedniških volitev pričakal v lokalu v središču Ljubljane. Najambicioznejši člani njegove ekipe so si želeli preboj v drugi krog, sam pa je bil pri pričakovanjih bližje prvim delnim izidom, ki mu kažejo okoli 10-odstotno podporo. Te odstotke mu je prineslo izključno trdo delo, je dejal. Ob zahvali družini za podporo so ga premagale solze.

Predvolilno kampanjo je Prebilič označil za dobro. "Navdušen sem bil nad tem, da smo bili vsi konkretni, dostojanstveni, da ni bilo nekih grdih obtožb in obtoževanj oziroma, drugače povedano, ta kampanja bi lahko bila vzor za naslednje kampanje v Sloveniji, saj so nekatere resnično umazane in pod pasom," je dejal.

Prebilič, ki je kandidaturo vložil s podporo zunajparlamentarne stranke Vesna, ugotavlja, da je bilo zanj kot kandidata brez strankarske podpore ter podpore kapitala in drugih elit bistveno težje. "Težava je prepoznavnost, ki si jo težko zagotavljaš," je orisal svojo šibkejšo stran v kampanji.

"Glej, še teden bi potreboval, da bi dosegel tisti veliki preboj"

Če bi imel nekaj več časa za predstavitev, bi morda lahko pričakoval boljši rezultat. "Številni so mi rekli: Glej, še teden bi potreboval, da bi dosegel tisti veliki preboj," je povedal. Po preštetih skoraj 90 odstotkih glasovnic kaže, da je Prebilič dobil 10,48-odstotno podporo.

"A vendar, bili smo kar pogumni," je menil ter izrazil zadovoljstvo z opravljenim delom. Ekipa je bila majhna in morali so se zanesti na svoje znanje, izkušnje in veščine, je povzel. Po drugi strani pa je to po njegovih besedah dokaz, da se v Sloveniji tudi z malim lahko naredi veliko.

Proti koncu kampanje je opažal, da postaja ljudem vedno bolj jasno, da predsedniška funkcija naj ne bi bila povezana z enim ali drugim političnim polom v Sloveniji. "To je natanko tisto, kar smo želeli ljudem dopovedati, namreč, da je morda čas za premislek o smeri neke sredine," je dejal. Izključevanje se mu ne zdi dobro, izzivi, s katerimi se že spopadamo, in tisti, ki še prihajajo, zahtevajo, da stopimo skupaj, je prepričan.

Nataša Pirc Musar, Ruska dača.
Novice Nataša Pirc Musar: Zaradi tega mi je bilo težje

Senčarjeva zadovoljna

Kandidatka za predsednico republike Sabina Senčar, ki je kandidirala s podporo zunajparlamentarne stranke Resni.ca, je bila ob delnih izidih zadovoljna. Po več kot 90 odstotkih preštetih glasovnic je pristala na petem mestu z nekaj manj kot šestimi odstotki glasov. Nekaj 10 podpornikov in kandidatka so rezultate pričakali v središču Ljubljane.

"Zelo smo zadovoljni. To niso odstotki, to je številka, to so ljudje, za vsakim glasom stoji človek, kar pa ni več tako zanemarljivo," je dejala ob trenutnih rezultatih.

Vso predsedniško kampanjo skupaj s soočenji je sicer označila za nekoliko negativno. "Ves čas sem imela občutek, da sem na parlamentarnih volitvah, kot da se stranke spopadajo med sabo," je dejala. Po njenem mnenju se je namreč več govorilo o strankarskih stališčih kot o kandidatih.

Anže Logar
Novice Anže Logar: Ni bilo enostavno

Kordiš: Pred mojim vstopom kampanja oropana vsebine

Kandidatu Levice za predsednika republike Mihi Kordišu prvi delni izidi volitev pričakovano ne kažejo preboja v drugi krog. Kordiš je v prvih odzivih po zaprtju volišč dejal, da je bil eden izmed njegovih ciljev predsedniškemu mestu vrniti težo, ki mu pripada. Menil je, da je bila kampanja pred njegovim vstopom dolgočasna in oropana vsebine.

Volitve za predsednika SD
Novice Brglez: Ta projekt se nadaljuje ne glede na to, kaj govorijo drugi

Cigler Kralj: Priča smo bili taktičnemu glasovanju

Janez Cigler Kralj, ki je na predsedniških volitvah nastopil kot kandidat NSi, opaža, da so volivci danes glasovali taktično. "Na desni sredini sva bila dva močna kandidata in očitno se je volilno telo odločilo za taktično glasovanje," je dejal. Obeta se mu približno štiri odstotke glasov.

Po skoraj vseh preštetih glasovih Cigler Kralj med sedmimi predsedniškimi kandidati zaseda šesto mesto s 4,34-odstotno podporo. A zanj je bila zmaga že vstop v predsedniško tekmo. "Zadovoljen in hvaležen sem, da smo se odločili, da vstopim kot kandidat NSi v to tekmo," je dejal.

Zadovoljen je tudi, ker je uspel na dnevni red kampanje prinesti vrednote, kot so podpora gospodarstvu, podjetništvu, družini, varnosti, domoljubju. Če NSi ne bi imela svojega kandidata, te teme v kampanji ne bi bile izpostavljene, je prepričan.

Anže Logar
Novice Napovedi so se uresničile: v tekmi za predsedniški stolček Logar in Pirc Musarjeva #video