Ponedeljek,
27. 3. 2023,
14.00

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

3

Natisni članek

Igor Papič

Ponedeljek, 27. 3. 2023, 14.00

2 meseca, 4 tedne

"Utemeljitev, zakaj je minister Papič nesposoben, je kratka in preprosta"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

3

Igor Papič | "Izjave dosedanjega ministra o nereprezentativnosti VSS za področje raziskovanja samo potrjujejo našo oceno o njegovi nelojalnosti univerzam in nepoznavanju sistema," so med drugim še navedli v VSS.  | Foto STA

"Izjave dosedanjega ministra o nereprezentativnosti VSS za področje raziskovanja samo potrjujejo našo oceno o njegovi nelojalnosti univerzam in nepoznavanju sistema," so med drugim še navedli v VSS.

Foto: STA

Visokošolski sindikat (VSS) in vlada sta po več tednih pogajanj uskladila besedilo stavkovnega sporazuma, na zadnjem sestanku pa je sindikat izvedel, da minister Igor Papič mandata za pogajanja o številnih že dogovorjenih tematikah sploh nima. Ker stavkovni sporazum ni bil sklenjen, zahtevajo ministrov odstop, hkrati pa bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti. "Še vedno ne vem, kaj konkretno mi očitajo," je dejal minister v odzivu.  

V odzivu na zahtevo VSS, naj zaradi "nesposobnosti" odstopi, je Papič dejal, da ne ve, kaj mu konkretno očitajo, razen navedbe, da je nesposoben. Sam pravi, da se ne bo spuščal na tak nivo komunikacije. "Je pa res, da bi ta proces lahko potekal hitreje, a če smo prišli tako daleč, praktično do konca, ne vem, zakaj ne moremo počakati še par dni, en teden in to zgodbo zaključimo," je pojasnil.

Sporazuma vlada ni obravnavala niti ga zavrnila, zato Papič ne ve, čemu ta nestrpnost. "Razumem pa, da je mogoče zaradi časovne komponente zelo velik pritisk sindikalnega članstva na samega predsednika," je dejal.

Poudaril je, da so pogajanja med VSS in vlado potekala dlje časa in da je bil stavkovni sporazum praktično usklajen. "Zelo sem presenečen, da po eni strani še prejšnji teden taisti sindikat priznava zelo velik napredek in strokovno uskladitev pri težjih delih sporazuma, ki se ne nanašajo direktno na sam plačni del, danes pa tak popolni preobrat," se čudi minister.

Papič: Skrivam se ne 

Na enega od očitkov sindikata, da je pobegnil in se skril, je Papič odgovoril, da je "tukaj, da je prišel na plano in da se ne skriva". Izpostavil je, da je načeloma popolnoma irelevantno, kdo se pogaja. "Mi imamo svojo pogajalsko skupino na strokovni ravni na ministrstvu in pa krovno pogajalsko skupino," je dejal. Hkrati se sprašuje, zakaj je pomembno, kdo sedi na vladni pogajalski strani.

Poudaril je, da pogajalska skupina ne sme igrati nobene posebne vloge, v končni fazi je minister še vedno odgovoren za vse, kar se dogovorijo. "Sam sem aktiven in bom aktiven še naprej in ne gre za nikakršno izmikanje ali bežanje pred odgovornostjo," je bil odločen Papič. Sindikat poziva, naj počaka na odziv vlade glede stavkovnega sporazuma in da čim prej zaključijo tisto, kar je bilo že dogovorjeno.

Sporazum je po Papičevih navedbah sicer dogovorjen v več kot v 90 odstotkih. "Ena točka pa je vprašanje, gre za odpravo nesorazmerij za lektorje, ali bomo to zdaj urejali. Želja vladne krovne pogajalske skupine je, da se to prenese na skupna pogajanja in uredi kasneje," je dejal.

Glede zahteve VSS, da bo vztrajal na samostojnem stebru za visoko šolstvo in raziskovalno dejavnost v morebitnem novem plačnem sistemu, pa je Papič povedal, da je VSS reprezentativen na področju visokega šolstva ne pa za znanost. Delovno skupino za sklenitev kolektivne pogodbe za znanstveno raziskovalno delo s šolskim sindikatom Sviz vodi Papič, državni sekretar ministrstva za visoko šolstvo Matjaž Krajnc pa uradno vodi pogajanja med VSS in vlado, je še pojasnil Papič.

"Napad je najboljša obramba"

Minister se je na poziv VSS k odstopu odzval po načelih "napad je najboljša obramba" ter "deli in vladaj", pa so odgovorili iz VSS.

"Sporočamo mu, da ti obrabljeni strategiji ne bosta dali rezultatov. Naša utemeljitev, zakaj smo ga ocenili kot nesposobnega, je kratka in preprosta. Mesece je obljubljal stvari, za katere se je na koncu izkazalo, da ni na nobeni točki preveril svojega mandata. Poleg tega se je s pogajanj tik pred koncem brez pojasnila umaknil in to vlogo prepustil šolskemu ministru. Ker vlade s svojimi ponudbami očitno ni na nobeni točki in v nobeni obliki seznanil, je nazadnje na vladi dobil zavrnitev," so se odzvali.

"Ker se je s tem zaupanje dokončno skrhalo, ne moremo več verjeti obljubam, da bo do ustreznih plačnih rešitev prišlo v naslednji fazi. Zato pričakujemo nov predlog sporazuma, ki bo vseboval 1) orientacijsko delovno mesto "docent" v ustreznem proporcu do zdravnikov specialistov in učiteljev na nižjih ravneh izobraževanja in 2) eksplicitna zagotovila o relevantnosti tega delovnega mesta za druga delovna mesta v dejavnosti," so še navedli.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) Gorazd Kovačič, se je sindikat pol leta pogajal o stavkovnih zahtevah. Kazalo je dobro, dogovorili so se o marsičem in to zapisali v zapisnike, v zadnjem času pa je vlada "kar naprej požirala dano besedo". "Na pogajanjih smo se določene stvari dogovorili, pa jih v predlogih celovitega stavkovnega sporazuma ni bilo več," je dejal. Vrhunec je bil, ko so izvedeli, da minister za visoko šolstvo Papič mandata za pogajanja o številnih že dogovorjenih tematikah pravzaprav sploh nima. "K besedilu, ki je bilo sicer precej okleščeno, vlada ni dala soglasja, ker se je vmešalo neko drugo ministrstvo," je povedal.

Sindikat: Vlada nima kredibilnosti, ne moremo ji zaupati 

To je za sindikat dokončna potrditev, da vlada nima kredibilnosti in da ji ne morejo zaupati. Po njegovih besedah zato ne morejo sprejeti kakršnihkoli kompromisov, s katerimi bi katero od njihovih stavkovnih zahtev preložili v prihodnost. Zahtevajo, da v kratkem času sklenejo stavkovni sporazum, ki bo konkretno reševal vse njihove zahteve v kolektivni pogodbi in s konkretnim datumom, je dejal. Dejal je, da bi morala vlada že v tem tednu VSS poslati resno ponudbo in se najkasneje v prihodnjem tednu dogovoriti za naslednji krog pogajanj. Če ne bo jasnih premikov in resnosti, ni druge možnosti, kot da se odločijo za stavko, je dejal Kovačič.

Med drugim bodo odločno vztrajali pri štirih ključnih zahtevah. Glede na dogovor iz leta 2002 in spremembe zdravniških delovnih mest, ki so se zgodile v vmesnem obdobju, mora orientacijsko delovno mesto docent pridobiti sedem plačnih razredov, s čimer bo dosežena tudi primerljivost celotnega razpona mogočih napredovanj in uskladitev pedagoških delovnih mest na univerzi z raziskovalnimi. Dogovor določa tudi orientacijsko delovno mesto za vsa delovna mesta na univerzah, tudi skupine J, H in B, pa tudi nov nabor, ločen od preostalih dejavnosti delovnih mest v skupini J, in ožji samostojni plačni steber za visoko šolstvo in raziskovalno dejavnost.

Papiča pozivajo k odstopu

Ob tem je Kovačič spomnil na stavkovni sporazum, ki ga je vlada sklenila s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki ga v VSS ne sprejemajo. Po njegovem mnenju je nenavadno, da je vlada Svizu za nižje ravni izobraževanja na lastno pobudo ponudila celo en plačni razred več od njegovih zahtev. Ker so učitelji pred kratkim pridobili tudi nov naziv, z napredovanji sežejo en plačni razred pod izrednega profesorja.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Papič "ni opravil svojega dela, niti potrebnih pogovorov znotraj vlade", da bi dobil zeleno luč za tisto, kar so se dogovorili za pogajalsko mizo, pravijo v VSS. Namesto tega se je pred koncem pogajanj "popolnoma umaknil iz vladne pogajalske skupine oziroma se skril". V sindikatu ga razumejo kot "neresnega in nesposobnega za urejanje problemov in potreb dejavnosti, za katero skrbi", zato so ga danes pozvali k odstopu.

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Vladni in sindikalni pogajalci za skupno mizo ponovno o plačni reformi