Ponedeljek,
22. 7. 2013,
19.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Borut Pahor

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 19.49

8 let, 5 mesecev

Video: Pahor bo skušal pomagati hiši hospic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik republike Borut Pahor je po obisku hiše hospic obljubil, da bo skušal čim prej priti do dna problemu financiranja hiše in ga tudi rešiti.

Hiša namreč še vedno ni pridobila koncesije, prek katere bi prejela sredstva za zdravstveno dejavnost, prav tako še vedno ni zaživela začasna rešitev, ki jo je obljubil minister Tomaž Gantar.

Borut Pahor je dejal, da je problem ureditve financiranja hiše hospic statusne narave in ga je treba rešiti čim prej. "Če bomo ostali zaprti v ta začaran birokratski krog, nikoli ne bo rešen. Iz tega kroga je treba izstopiti in najti primerno rešitev," je poudaril v izjavi za medije po obisku.

"Donacije lahko tudi usahnejo" Ta ustanova potrebuje trajnejši vir financiranja, je prepričan. "Biti odvisen samo od donacij, pomeni, da lahko nekega dne te donacije tudi usahnejo in da morajo zapreti vrata ustanove, ki opravlja zelo pomembno funkcijo v tej družbi," je dejal.

Hospic po njegovem mnenju kaže na to, da je ob profesionalnosti in veliki solidarnosti mogoče omogočiti, da se posameznik na human način poslovi od življenja in da lahko na primeren način žalujejo tudi njegovi svojci. S programom so zadovoljni tudi bolniki oziroma oskrbovanci in njihovi svojci, s katerimi je Pahor med obiskom tudi govoril. Po njegovem mnenju je treba tudi v Sloveniji preiti "tabu smrti in tudi s takimi ustanovami omogočiti, da se ljudje ne bomo bali teh sicer zelo žalostnih trenutkov".

Finkova: ZZZS je blokiral začasno rešitev Predsednici društva in vodji hiše hospic Tatjani Fink sicer ni obljubil, do kdaj bo stvar urejena. Si bo pa začel takoj prizadevati in v pogovoru s pristojnim ministrom ter Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) skušal urediti financiranje ustanove.

Prav ZZZS je po besedah Finkove blokiral začasno rešitev, da bi se zdravstvena oskrba umirajočih v hiši hospic financirala preko Kirurgije Bitenc, kar je tudi v začetku junija obljubil minister Gantar. ZZZS naj bi namreč vztrajal, da Kirurgija Bitenc za prejemanje teh sredstev ne izpolnjuje pravnih pogojev.

Z donacijami v pol leta zbrali preko 128.000 evrov Prav tako še vedno niso prejeli koncesije od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, s katero bi bilo sistemsko urejeno financiranje hospica, je pojasnila. Vzrok za to naj bi bila zastarela zakonodaja, ki ne omogoča pravne podlage za takšno koncesijo, je dodala Finkova na novinarski konferenci pred obiskom Pahorja.

Tako hiša hospic deluje še vedno brez kakršnega koli evra za zdravstveno oskrbo, financirajo pa se izključno iz donacij in prispevkov uporabnikov. V prvem letošnjem polletju jim je uspelo zbrati preko 128.000 evrov, večinoma so to manjše donacije. Danes pa so od Lekarne Ljubljana prejeli 15.000 evrov, je dejala Finkova.

Pahor pa se je ob koncu obiska v imenu države in državljanov tudi zahvalil vsem zaposlenim v hiši in prostovoljcem, ki profesionalno skrbijo za to, da je umiranje posameznika in žalovanje svojcev humano.