Četrtek,
10. 7. 2014,
20.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Večer Uroš Hakl

Četrtek, 10. 7. 2014, 20.53

8 let

Večer za dober milijon evrov v roke Dobremu Večeru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Podjetje Dober Večer, ki sta ga ustanovila nekdanji sodelavec Pristopa Uroš Hakl in nekdanji predsednik uprave telekomunikacijskega operaterja T-2 Sašo Todorović, je kupilo časnik Večer.

Pivovarna Laško, ki je večinska lastnica časopisne hiše Delo, je uradno potrdila prodajo 79,24-odstotnega deleža Večera. Vrednosti posla niso izdali. Delo je poročalo, da je bil Večer prodan za dober milijon evrov.

Odločitev za prodajo Večera družbi Dober Večer je nekoliko presenetljiva, saj je še pred sejo nadzornikov za favorita veljala agencija Odmev, ki jo zastopata Damijan Nacevski in Vili Grdadolnik, zadnji je sicer tudi zunanji svetovalec Pivovarne Laško za odnose z javnostmi.

Kitajci naj bi ponujali dva milijona Za Odmevom naj bi stal tudi kitajski kapital prek družbe Poly Real Estate Group, ki naj bi bila pripravljena v Večer vložiti dva milijona evrov. A je agencija Odmev želela vsaj 24 ur, da od Kitajcev dobi zagotovilo, da ta denar bo, kar pa je bilo za Delo preveliko tveganje, je poročal Večer.

Postopek prodaje mariborskega časnika se je vlekel več let. Delo je imelo 79,24-odstotni delež Večera v lasti od novembra 2008, varuh konkurence pa mu je že septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru.

Zaposlenim ni uspelo zbrati denarja za nakup Delo je skušalo prodajo najprej izvesti prek mednarodnih razpisov. Ob prvem razpisu, objavljenem leta 2010, je Večer želelo kupiti podjetje 3Lan, ki je z Delom že sklenilo kupoprodajno pogodbo, pozneje pa celo podpisalo pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju.

A je ministrstvo za kulturo leta 2011 vlogo podjetja 3Lan za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega deleža Večera zavrnilo, ker je ocenilo, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna.

Tudi ob drugem razpisu, objavljenem leta 2012, prodaja ni bila uspešna, saj kupcu, podjetju Medici iz Hamburga, ni uspelo zagotoviti ustreznih finančnih sredstev za nakup.

Za nakup so se zanimali tudi zaposleni v Večeru, a jim ni uspelo zbrati potrebnih sredstev.