Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 1. 2022,
6.34

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Natisni članek

številke Koronavirus PCT COVID-19

Torek, 25. 1. 2022, 6.34

2 leti, 3 mesece

Včeraj uradno potrdili 12.772 okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Covid slo | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ponedeljek so v Sloveniji ob 16.928 opravljenih PCR-testih potrdili 12.772 okužb z novim koronavirusom, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih testov je 75,4-odstoten. V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko so opravili 13.803 PCR-testov in potrdili 8.681 okužb, so ta ponedeljek potrdili 4.091 okužb več. Delež pozitivnih testov se je v primerjavi s preteklim ponedeljkom povečal za 12,3 odstotne točke. To je drugi najslabši rezultat od začetka epidemije. Več primerov okužbe z novim koronavirusom je bilo potrjenih le v soboto, ko so jih potrdili 13.911.

V državi je 126.251 aktivnih primerov okužbe, še kažejo trenutni podatki NIJZ, dan pred tem jih je bilo 118.636. V ponedeljek so opravili še 114.236 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida praviloma preverijo še s PCR-testiranjem.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 11.058 (dan pred tem 10.474), 14-dnevno povprečje potrjenih okužb pa je naraslo na 5.982 (dan pred tem 5.620) na sto tisoč prebivalcev.

V bolnišnicah se zdravi 653 ljudi, najmlajši bolnik šteje 21 let. Na intenzivni negi je 130 ljudi, najmlajši ima 21 let. Včeraj je umrlo še 11 covidnih bolnikov.

Do danes se je z enim odmerkom cepiva v državi cepilo 1.259.605 ljudi, kar je 60 odstotkov populacije, z vsemi odmerki pa 1.207.103 ljudje, kar je 57 odstotkov populacije.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 67 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 575.535 ljudi.

Razmere v UKC Ljubljana so resne

"Tako kot v splošni populaciji so tudi razmere v kliničnem centru precej resne. Veliko je pozitivnih bolnikov, ki prihajajo na vrata urgentne ambulante, poleg tega pa imamo zdaj težave, ker pacienti zbolevajo v inkubaciji, so sprejeti in potem zbolevajo na oddelkih," je v izjavi za javnost pojasnila Tanja Mrvič, vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana. 

Od prvega januarja so imeli v kliničnem centru več kot 140 vdorov, samo danes osem novih. "Zelo težko je organizirati delo, posebej v razmerah, ko so oddelki polni. Veliko težavo imamo pri kadru, ljudje zbolevajo, imamo več kot tisoč obolelih od 1. januarja. Viri so večinoma v domačem okolju, praviloma so to partnerji in otroci," je dejala Mrvičeva. 

Kot je pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič, je trenutno odsotnih okoli 600 zaposlenih, 489 okuženih in 105 zaposlenih je v karanteni. 

"Vsi bolniki bodo deležni obravnave"

"Po oddelkih v rdečih območjih imamo danes še dodatno 65 covidnih bolnikov, ki niso bili sprejeti zaradi primarne covid diagnoze, pozneje pa smo ugotovili še to. Vseh ne selimo na DTS, ker gre za bolnike, ki tam ne bi mogli biti optimalno obravnavani. Vsi bolniki bodo deležni naše obravnave. Če je med obravnavo oziroma tik njo pred diagnosticiran tudi covid, ne bo deležen nič slabše obravnave," je še poudaril generalni direktor. 

"Pri nas program oskrbe bolnikov, ki potrebujejo akutno obravnavo, ves čas teče, tudi transplantacijska dejavnost teče, operacije rakavih bolnikov. Tisto, kar mora biti narejeno, je narejeno z velikimi napori ljudi, ki ostajajo v procesu zaradi tistih, ki so zboleli. Upam, da se bo to začelo umirjati, napori so res veliki," je še povedala Mrvičeva in ob tem poudarila, da jih precej skrbi gripa: "Gripa se začenja, v zadnjem tednu smo imeli 17 potrjenih primerov med otroki. Pričakovano je, da bo tudi gripa počasi udarila in da bodo s tem še dodatni zapleti.

Franc Vindišar
Novice Vindišar: Omikron je z vso silovitostjo udaril v nas #video
Koronavirus. Corona. Maska. PCT. Covid-19.
Novice Včeraj potrdili 8.396 okužb
Protestniki v Bruslju
Novice V Bruslju množični protesti proti covidnim ukrepom
Ne spreglejte