SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V reševanje Hiše hospic tudi Lekarna Ljubljana

3

termometer

Lekarna Ljubljana namerava ustanoviti nov zavod, ki naj bi prevzel aktivnosti gibanja hospic v Ljubljani. V Slovenskem društvu hospic, ki sedaj vodi dejavnost v hiši, so do predloga zadržani.

Svet zavoda Lekarna Ljubljana je na četrtkovi seji že soglašal z ustanovitvijo novega zavoda, je na današnji novinarski konferenci sporočil direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej. Kot je pojasnil, so zavodu že izbrali tudi delovno ime, in sicer Ljubhospic.

Akt o njegovi ustanovitvi naj bi ljubljanski mestni svet obravnaval predvidoma na seji 5. julija, po Sedejevih besedah pa je ljubljanski župan Zoran Janković ideji naklonjen. V kolikor bo šlo vse po planu in njihovih želja, bi lahko v hišo s 1. septembrom sprejeli prve bolnike.

Sedej zagotavlja, da v ozadju ni pridobitvenih namenov Sedej je zagotovil, da za njihovo željo ni nikakršnega ozadja oziroma kakršnih koli pridobitnih namenov in da želijo aktivno sodelovanje z obstoječim društvom hospic. Poudaril je, da nikakor ne gre za nikakršen prevzem njihovih dejavnosti, pa tudi da njihova poteza nima nikakršnih ozadij oziroma pridobitnih namenov.

"V kolikor do dogovora v smislu organiziranja Hiše hospic v Ljubljani ne bo prišlo, gre Lekarna Ljubljana z novoustanovljenim zavodom svojo pot z novo hišo hospic," je dejal Sedej. "Hospic ni zaščitena blagovna znamka, vrednot, vizije in strategije ni možno dati v zakup. Vsi smo dolžni, da pomagamo vsak na svoj način," je še poudaril.

Kot "svetoskrunstvo" je označil dejstvo, da imamo ob tako velikih potrebah sredi Ljubljane prazno, usposobljeno in vrhunsko opremljeno hišo. "To stanje je nevzdržno," je poudaril Sedej.

Sredstva za delovanje bodo iskali na mednarodnih razpisih Novi zavod bo poskušal pridobiti vsa sredstva, ki bodo na voljo. Realno gledano bi po Sedejevem mnenju največji znesek za delovanje lahko dobili na mednarodnih razpisih. Kljub vsemu pa predvidevajo, da bo morala kar pomemben del sredstev zagotoviti Lekarna Ljubljana iz opravljanja tržne dejavnosti, kar bi hiši zagotovilo finančno stabilnost.

Kot je dejal, ne želijo spreminjati koncepta hospic oskrbe in predvidevajo, da v njihovem zavodu ne bo plačljivih uslug. V kolikor bi prve bolnike v hišo sprejeli s septembrom, bi do konca leta potrebovali od 150.000 do 160.000 evrov.

Slovensko društvo hospic za zdaj do predloga zadržano S Slovenskim društvom hospic so doslej imeli dva pogovora. Njegova predsednica Renata J. Roban je novinarjem pojasnila, da je odprtih še ogromno vprašanj. Predvsem se poraja vprašanje, zakaj ta ponudba ravno v času, ko so v dogovorih z ministrstvom naredili velik korak in se pripravlja razpis.

"Imamo tudi nekaj drugih ponudb in bomo morali dobro preučiti, kaj to za nas pomeni," je dejala Robanova in dodala, da za svoje delo potrebujejo zgolj sredstva in ničesar drugega. Tako je po njenih besedah tudi vprašanje, zakaj se ustanavlja nov zavod, če pa v okviru njihovega društva Zavod Hiša hospica že imajo.

Ponudbe veseli, zbegala jih je nenadnost Robanova sicer zagotavlja, da so za sodelovanje. Pisno ponudbo, ki jim jo bodo posredovali iz Lekarne Ljubljana, bodo preučili. Ponudbe so veseli, zbegala pa jih je "ta nenadnost in tudi novi zavod, ki ima že ime". Če ne bodo pristali, bodo za to imeli tehtne razloge, je poudarila.

Kot je pojasnila, je zanje bistveno, da ohranijo model in koncept hospic oskrbe, da torej nudijo oskrbo, kakršna je bila doslej, in da imajo pregled nad ljudmi, ki z bolniki delajo, da bi slednjim zagotovili varno okolje. Če tega zagotovila ne bodo imeli, se bodo verjetno umaknili in prepustili tistim, ki mislijo, da lahko stvari peljejo drugače.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin