Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2020,
8.51

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,00

24

Natisni članek

šola okuženi COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 7. 9. 2020, 8.51

3 leta, 7 mesecev

V nedeljo 25 novih okužb, a manj opravljenih testov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,00

24

koronavirus, koronavirus splošno | V nedeljo so v Sloveniji potrdili 25 novih okužb z novim koronavirusom. | Foto Bojan Puhek

V nedeljo so v Sloveniji potrdili 25 novih okužb z novim koronavirusom.

Foto: Bojan Puhek

V nedeljo so v Sloveniji pri 706 opravljenih testih potrdili 25 novih okužb z novim koronavirusom. V petek in soboto so potrdili po 43 novih okužb dnevno. V karanteni je vedno več dijakov in učencev, seznam šol, v katerih so morali zaradi potrjene okužbe dijaki, učenci in zaposleni preventivno v samoizolacijo, pa se daljša. A situacija je po oceni ministrstva trenutno obvladljiva.

Aktivno okuženih je 525 ljudi, v bolnišnicah se jih zdravi 26, od tega štirje na intenzivni negi, dva potrebujeta respirator. Ob sobotah in nedeljah se sicer opravi manj testov kot čez teden, zato odkrijejo tudi manj okuženih. Ti se potem testirajo ob ponedeljkih, rezultati pa so znani v torek. V nedeljo so tako opravili 706 testov, v soboto 1.212, medtem ko so v petek opravili 1.708 testov.

Od 25 novih okužb so v nedeljo po tri potrdili v ljubljanski in mariborski občini, dve okužbi v občini Novo mesto, po eno pa v občinah Celje, Rogaška Slatina, Velenje, Slovenska Bistrica, Tržič, Črnomelj, Brežice, Ivančna Gorica, Naklo, Pesnica, Starše, Tišina, Beltinci, Dornava in Gorišnica. Do zdaj so v Sloveniji potrdili 3.190 okužb, umrlo je 135 ljudi, naredili pa so 168.859 testov.

 

 

Hrvaška
Novice Na Hrvaškem manj novih okužb, umrle tri osebe

Vedno več dijakov in učencev v karanteni

Šole in vrtci so na epidemiološko situacijo dobro pripravljeni, sistem pa je odziven, so prepričani na ministrstvu za izobraževanje znanost in šport. Po zadnjih informacijah je karantena odrejena razredom na 13 osnovnih šolah od 497, v karanteni pa je 150 učencev od 191.726. "Podatki kažejo, da je situacija trenutno povsem obvladljiva," so ocenili. Seznam šol, v katerih so morali razredi v karanteno, se daljša. | Foto: Getty Images Seznam šol, v katerih so morali razredi v karanteno, se daljša. Foto: Getty Images

V nedeljo so bili v Osnovni šoli Preska obveščeni, da je eden od učencev okužen z novim koronavirusom, zato so vse učence dveh četrtih razredov poslali v 14-dnevno karanteno, piše STA. Za učence bodo organizirali pouk na daljavo, prostori šole pa so bili že razkuženi, so sporočili z Občine Medvode.

Zaradi potrjenih okužb z novim koronavirusom pri zaposlenih, predšolskih otrocih, šolarjih ali njihovih svojcih so že prve dni novega šolskega leta doma ostali nekateri zaposleni in otroci iz enote Ringa raja celjskega vrtca Zarja, nekaj zaposlenih v vrtcu v Račah pri Mariboru, en razred gimnazijcev z mariborske III. gimnazije, več zaposlenih v braslovškem vrtcu Trnava, razred in razredničarka na Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica ter oddelek petega razreda OŠ Danile Kumar iz Ljubljane.

Prav tako so morali v karanteno dijaki enega oddelka Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju skupaj z razredničarko in nadomestno razredničarko ter šest otrok Osnovne šole Črna na Koroškem in okuženi zaposleni iz tehničnega kadra šole, s katerim so bili otroci v stiku. Do 15. septembra bodo v karanteni učenci in učitelji enega oddelka razredne stopnje ter učenci enega razreda predmetne stopnje na ljubljanski Osnovni šoli Koseze.

V Osnovni šoli Braslovče se je okužba z novim koronavirusom v zadnjih dneh razširila. Po trenutno dostopnih podatkih je potrjenih sedem okužb med zaposlenimi, torej tri več kot v petek. V petek je bilo v karanteni 23 ljudi, podatkov o tem, ali se je to število spremenilo, pa braslovški župan Tomaž Žohar nima. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da konkretnih primerov zaradi varovanja osebnih podatkov ne morejo komentirati. Vrtec Trnava in tamkajšnja podružnična osnovna šola ostajata še naprej zaprta.

Koronavirus v Španiji
Novice V Španiji zabeležili že več kot pol milijona okužb z novim virusom

Seznam šol, v katerih so morali razredi v karanteno, se daljša

V Osnovni šoli Črna na Koroškem, kjer so konec prejšnjega tedna potrdili okužbo pri eni zaposleni osebi iz tehničnega kadra, so bili vsi do zdaj opravljeni dodatni testi pri zaposlenih negativni, delo v šoli in vrtcu pa danes poteka normalno naprej. V karanteni ostaja šest otrok, ki jih je okuženi prevažal v okviru šolskih prevozov, po zadnjih podatkih pa tudi deset zaposlenih, ki so bili z njim v stiku, je za STA povedal ravnatelj šole Mitja Pranjič.

Tudi na Srednji zdravstveni šoli Celje so pri dijaku višjega letnika potrdili okužbo z novim koronavirusom, zato je cel razred v 14-dnevni karanteni. Pouk zanje poteka na daljavo, je za STA pojasnila ravnateljica šole Katja Pogelšek Žilavec. Kot je dodala, jih je dijak med koncem tedna od doma obvestil, da je okužen. V skladu z navodili NIJZ in ministrstva za izobraževanje so vso šolo razkužili.

Informacije o odrejenih karantenah v vzgoji in izobraževanju za zdaj prihajajo v javnost neorganizirano, natančnih podatkov o okužbah pa še ni. Na ministrstvu za izobraževanje so napovedali, da bodo natančen pregled števila okuženih v vrtcih in šolah omogočili z vzpostavitvijo aplikacije za vnos podatkov, poroča STA.

Do nadaljnjega prepovedani obiski enote Tabor doma Danice Vogrinec

Zaradi okužbe z novim koronavirusom je do nadaljnjega za obiske zaprta enota Tabor doma Danice Vogrinec v Mariboru, so sporočili iz tega doma starejših. Kot so zapisali, so k reševanju nastale situacije pristopili "maksimalno strokovno in natančno", zato verjamejo, da bodo širjenje okužbe z novim koronavirusom uspeli omejiti.

Starostna struktura okuženih se sicer počasi zvišuje. Direktor NIJZ Milan Krek je ob tem v nedeljo pozval vse, ki imajo starše oz. svojce v domovih za starejše, naj skušajo zmanjšati število obiskov oz. naj se pri obiskih držijo vseh danih navodil, da bodo ohranili domove brez covida-19.

Precejšen naval bolnih otrok v pediatričnih ambulantah

Že prve dni pouka se je kot problem izpostavilo, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb ter ali torej na okužbo z novim koronavirusom testirati vsakega otroka z znaki prehlada. Pediatri pozivajo k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših otrok. Kot je za STA povedal pediater Denis Baš, bodo prav o tem v četrtek razpravljali stroka in ministrstvo za zdravje.

Baš pravi, da je tudi v njegovi pediatrični ambulanti že po prvem tednu pouka precejšen naval in je bolnih veliko otrok. Težave imajo sploh priklicati testirno mesto za covid-19, ker so tudi tam tako obremenjeni. Pediatri se zato bojijo, da sistem ne bo zmogel opraviti testiranj za tako veliko število otrok.

Ne spreglejte