Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
6.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vreme poplave

Četrtek, 13. 11. 2014, 6.50

8 let

V Loški dolini izselili 28 domačinov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Baču in v Koritnicah na območju Ilirske Bistrice je ponoči podtalnica še vedno poplavlja, poplave so še vedno tudi v Loški dolini. Ponoči se je naraščanje reke Pivke v Prestranku ustalilo.

Dež je občino Ilirska Bistrica, kjer je bilo noč prej najhuje, večinoma obšel. V vasi Bač in Koritnicah, kjer je bilo včeraj najhuje, se je stanje ponoči umirilo, danes izvajajo predvsem sanacijo. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da so v Baču vodo s prekopom preusmeriti v vrtače, od koder odteka v reko Pivko. Pretok vode v Baču je zdaj minimalen, tako da tamkajšnja cesta ni več spremenjena v potok.

Poveljnika civilne zaščite Ilirska Bistrica Janko Slavc je povedal, da je v Baču podtalnica ostala na enaki višini kot v sredo, tako da še vedno prečrpavajo vodo iz 33 objektov in nadzirajo površino vode. Reka Reka je v upadanju in se vrača v svojo strugo. Na plaz pri vasi Jasen, ki je ogrožal hišo, so namestili začasno folijo, zdaj pa čakajo na geologa. Na Ilirskobistriškem trenutno grozijo štirje plazovi, trije med njimi ogrožajo tudi hiše.

Podtalnica vdrla v dva objekta V Loški dolini je voda ponoči narasla za centimeter, nočne padavine so območje obšle. V Loški dolini so izselili že 28 ljudi. Po najnovejših podatkih je skupno število poplavljenih objektov doseglo številko 50, od tega je polovica stanovanjskih objektov. Ogroženih je še dodatnih 14 stanovanjskih in devet gospodarskih objektov.

Tudi danes pri odpravljanju posledic poplav pomaga Slovenska vojska. Približno sto vojakov na širšem območju Loške doline in Ilirske Bistrice čisti naplavine, oskrbuje razvlaževalce in postavljene vojaške agregate, polni in postavlja protipoplavne vreče. Skupina vojaških inženircev bo dodatno pregledovala možnosti za postavitev mostu na območju Knežaka.

Šestan je zaradi razmer na terenu v sredo aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, ki jim omogoča, da na ogroženih območjih aktivirajo sile iz neogroženih delov države ter da jim pri tem tudi povrnejo neposredno stroške.

Ob 3.32 ponoči sta v Starem trgu pri Ložu popustila dva obrambna nasipa iz vreč, tako da je voda poplavila dva objekta. Podtalnica je kljub zaščitnim nasipom vdrla v dva objekta.

Upočasnjeno naraščanje voda Zaradi poplav je zaprta regionalna cesta Bloška polica - Pudob pri Pudobu. Zaprtih je tudi več lokalnih cest v okolici Loža in Cerkniškega jezera.

Ponoči se ojezeritve (spreminjanje močvirja ali ozemlja v jezero) v zgornji Pivški kotlini niso povečevale, ustalilo se je tudi naraščanje gladine vode na Ljubljanskem barju. Pretok Ljubljanice na Vrhniki in v Mostah zelo počasi upada. Danes in jutri se bodo površine kraških poljih Notranjskega krasa še naprej postopno povečevale.

Prehodno prihaja suho vreme V prihodnjih dneh, predvidoma do sobote dopoldne, vremenoslovci pričakujejo večinoma suho vreme, zato naj bi se hidrološke razmere po državi postopno umirjale. Predvidoma v noči na soboto se bo naraščanje vodne gladine na Loškem in Cerkniškem polju prehodno ustalilo.

V soboto bo v severovzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pretežno oblačno. Že zjutraj bo v zahodni Sloveniji znova začelo deževati, popoldne se bo dež širil proti vzhodu in v noči na nedeljo zajel vso Slovenijo. V nedeljo bo dež v osrednji in vzhodni Sloveniji prehodno ponehal, ponekod se bo delno zjasnilo. V zahodnih krajih bo občasno še deževalo.

Ne spreglejte