Sreda,
3. 2. 2021,
8.25

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

28

Natisni članek

testiranje vrtec šola Koronavirus

Sreda, 3. 2. 2021, 8.25

3 leta, 2 meseca

V drugo je bil test pri učiteljih večinoma negativen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

28

Ponedeljkovo testiranje med zaposlenimi v šolah in vrtcih na območju Kranja je pri številnih pokazalo okužbo z novim koronavirusom. Zaradi neobičajnega rezultata, ki je močno odstopal od državnega povprečja, so morali učitelji test ponoviti. Pri večini je bil ta v drugo negativen. Nekateri otroci so se zato danes že vrnili v šole, preostali se vračajo jutri. 

Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAT), ki so se ga v začetku tedna udeležili zaposleni v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, je okužbo z novim koronavirusom pokazalo pri 239 zaposlenih. Opravljenih je bilo 18.021 testov, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 1,3 odstotka testiranih. Podoben odstotek pozitivnih testov je pokazalo tudi testiranje pred tednom dni.

Ponovno testiranje je dalo drugačen rezultat

Ponedeljkovi rezultati testiranja pa so močno izstopali v Kranju. Okužbo z novim koronavirusom so s hitrimi testi potrdili pri kar 146 od 1.090 testiranih. 

Natančne številke bodo razkrili šele v validacijskem poročilu prihodnji teden, je pa že jasno, da so PCR testi okužbo z novim koronavirusom potrdili pri manj kot desetih odstotkih tistih, ki so jim ponedeljkovi hitri testi pokazali okužbo, je za STA povedala Irena Grmek Košnik iz kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kot je povedala Grmek Košnikova, so v torek delali pozno v noč in so vse testirane že obvestili o rezultatih, ki pa jih morajo sami javiti ravnateljem. Tem je Grmek Košnikova tudi dala navodilo, da se lahko zaposleni z negativnim PCR testom vrnejo na delo.

Grmek Košnikova je zagotovila, da se bodo podatki lažno pozitivnih hitrih testov izbrisali iz statistike, ki zaradi njih kaže poslabšanje epidemiološke slike na Gorenjskem. Kot je izpostavila, je ključno, da podatki ponovnega testiranja kažejo na umirjene razmere.

Z vprašanjem, kaj je razlog za tako veliko odstopanje in ali gre morda za napako pri samem testiranju, smo se obrnili tudi na Zdravstveni dom Kranj. Odgovor bomo objavili takoj, ko ga prejmemo. 

Na Osnovni šoli Stražišče, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju 22 zaposlenih pozitivnih, je ponovno testiranje pokazalo dve okužbi, in sicer eno pri nepedagoškem delavcu ter drugo pri učitelju predmetne stopnje. Ostalih 20 je prejelo negativne rezultate ponovljenega hitrega testa, 19 od njih pa tudi negativne rezultate PCR testa, izvid enega testa še čakajo, poroča STA.

Poslanci DeSUS
Novice Državni zbor potrdil osmi protikoronski zakon

Kot kaže, se bo vseh 20 pedagoških delavcev v četrtek lahko vrnilo na delo v šolo in vrtec. Ker še nimajo vseh rezultatov oziroma so ti prišli prepozno, so tisti oddelki, ki so morali po ponedeljkovem testiranju v karanteno, tudi danes ostati pri pouku na daljavo. Doma je ostalo 150 otrok prvega triletja in 77 vrtčevskih otrok, je za STA povedal ravnatelj Pavel Srečnik.

Učitelji, ki so negativni na PCR testu, gredo lahko delat

Ob tem so se pojavile polemike, ali se kljub negativnemu kontrolnemu PCR testu učitelji lahko vrnejo v razrede, saj je odločitev o tem prepuščena posameznim zdravnikom. "Zaradi nejasnosti sem v torek klical epidemiologinjo in jo prosil, naj pove, kako je s tem, da vemo, kako ravnati. Povedala je, da gre lahko, kdor je na PCR testu negativen, delat," je pojasnil Srečnik.

Pred tednom dni se je podoben primer zgodil na Polzeli. Na rednem testiranju je bilo pozitivnih kar 19 odstotkov zaposlenih na tamkajšnji osnovni šoli. Ponovno testiranje je pokazalo, da so bili hitri testi večinoma lažno pozitivni.

Kaj je bilo narobe pri ponedeljkovem testiranju, bo mnenju Irena Grmek Košnik težko ugotoviti. Osebno ocenjuje, da je verjetno šlo za nestabilnost energentov. "Vsekakor pa bo treba za naprej sprejeti neke kolektivne ukrepe, da se kaj takega ne bo več ponovilo," je poudarila.

Zmeda tudi v kranjskih vrtcih

Tudi v Kranjskih vrtcih so v torek zvečer klicali starše številnih otrok, da se lahko danes vrnejo v vrtec. Zaradi ponedeljkovih pozitivnih rezultatov na hitrih testih pri 17 zaposlenih so v karanteno poslali 126 otrok v desetih oddelkih. Rezultati torkovega dodatnega testiranja pa so pri 12 zaposlenih pokazali negativen izvid in ti so se danes že vrnili v službo, je za STA povedala ravnateljica Tea Dolinar.

Z epidemiologinjo so se posvetovali tudi v OŠ Matije Valjavca Preddvor, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju 12 pozitivnih. Pomočnica ravnatelja Petra Lesjak je zaenkrat prejela negativne izvide PCR testov za 10 izmed njih, dva pa še čaka. Na podlagi v torek zvečer prejetih rezultatov so danes že nazaj v šolskih klopeh in vrtcih vsi oddelki vrtcev in podružničnih šol, trije oddelki na matični šoli pa zaradi čakanja na rezultate danes še ostajajo v karanteni. (STA)

Otroci so se ponekod že vrnili v šole

Radio Slovenija je poročal, da so se danes v šole že vrnili otroci na Jezerskem in v Kokri, jutri pa naj bi v šolske klopi sedli tudi otroci v Šenčurju, Stražišču, Žabnici in Besnici.

Pozitiven hitri test šteje enako kot pozitiven PCR-test

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so medtem za STA pojasnili, da sta hitro testiranje in testiranje s PCR-testom glede na smernice Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni enakovredna. Ob pozitivnem izvidu hitrega testiranja napotitev na dodatni PCR-test zato ni samodejna, temveč o tem presoja izbrani osebni zdravnik ali zdravnik medicine.

NIJZ v dnevno statistiko od laboratorijev prejme le pozitivne rezultate testiranja, podatkov o negativnih pa ne. Če izbrani osebni zdravnik ali zdravnik medicine dela, ki je na podlagi enega načina testiranja določil še drugi način testiranja, ob čemer so rezultati različni, o tem obvesti NIJZ, NIJZ podatek popravi v dnevni statistiki. Obvestil zdravnikov o odstopanjih v rezultatih testov na NIJZ sicer prejmejo zelo malo.

Izbrani osebni zdravnik ali zdravnik medicine dela je tudi tisti, ki lahko glede na številne dejavnike presodi, ali in kdaj je potreben dodaten PCR-test, nikakor pa ne samodejno, saj sta glede na smernice oba načina testiranja enakovredna. Strokovni napotki so bili po navedbah NIJZ posredovani vsem zdravstvenim službam s strani ministrstva za zdravje in na podlagi strokovnih usmeritev svetovalne skupine za covid-19, navaja STA.

Zaradi velikih odstopanj so se odločili za ponovno testiranje

Strokovni vodja Osnovnega zdravja Gorenjske in direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović je povedal, da so v četrtek od ministrstva prejeli navodila, naj razen pri starejših oziroma tistih, ki imajo kakšen dejavnik tveganja, ne delajo potrditvenih testov s PCR-testi. V nedeljo, ko so se jim v Škofji Loki pri testiranju šolnikov pojavila večja odstopanja pri odstotku pozitivnih hitrih testov, pa so se z lokalnimi epidemiologi dogovorili za validacijo testov.

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura je zagotovila, da testiranje izvajajo po predpisanem protokolu. Ministrstvo za zdravje jim dostavlja sete hitrih testov dobavitelja Majbert Pharm. Teste dobavljalo ločeno za testiranje širše javnosti in ločeno za hitro testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih.

"Hitre teste uporabljamo natančno po navodilih proizvajalca. Posebej pozorni smo na primerno temperaturo za pravilno delovanje reagenta, zato testiranje izvajamo v notranjih prostorih. Ocenjujemo, da v ZD Kranj kot izvajalci testiranja v ničemur nismo prispevali k visokemu številu neustreznih rezultatov testiranja v ponedeljek. Ista ekipa je na enak način izvedla testiranje tudi v torek in vse ostale dni doslej od 7. decembra 2020 naprej," je poudarila Gantar Žura. Dodala je, da so vsa morebitna odstopanja zato lahko le predmet zanesljivosti testa, piše STA.