Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 10. 2018,
15.48

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) eZdravje eNaročanje

Ponedeljek, 22. 10. 2018, 15.48

5 let, 6 mesecev

Uporaba eRecepta je nad pričakovanji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
eNaročanje | Foto STA

Foto: STA

Cilj uporabe eRecepta, to je doseči čim višji delež predpisanih eReceptov in se čim bolj približati 90-odstotnemu deležu vseh predpisanih receptov, je bil po navedbah NIJZ celo presežen. V obdobju od januarja do avgusta 2018 je delež eReceptov na mesečni ravni znašal prek 92 odstotkov, kar pomeni v povprečju več kot 1,1 milijona eReceptov na mesec.

Kot Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pojasnjuje na svoji spletni strani, bi bil lahko delež eReceptov lahko še večji, če predpis nekaterih kategorij receptov ne bi bil predviden samo v papirni obliki - mednje spadajo predpisi za lastno uporabo in predpisi na domu. Storitev eRecept se v slovenskem zdravstvenem sistemu uporablja od 1. februarja 2016.

"Kljub določenim težavam v fazi razvoja in implementacije je eRecept ena izmed najbolj uspešnih in učinkovitih rešitev, ki je bila razvita v sklopu projekta eZdravje. Glede na raven njene uporabe pa jo lahko postavimo ob bok tudi najboljšim primerljivim informacijskim rešitvam v svetu," so poudarili na inštitutu.

Stanje pri eNaročanju se izboljšuje

NIJZ | Foto: STA , Foto: STA , Tudi uvajanje storitve eNaročanje je naletelo na ovire, saj vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti tako tehnično kot organizacijsko še niso bili povsem pripravljeni na njeno uporabo. Stanje pa se je po podatkih NIJZ v zadnjem letu bistveno izboljšalo, tako pri vse večjem številu izdanih eNapotnic, objavljenih storitvah izvajalcev in pri natančnosti podatkov o čakalnih dobah.

Delež izdanih eNapotnic je od januarja do avgusta 2018 v povprečju na mesečni ravni presegal 95 odstotkov (v maju in juniju celo skoraj 97 odstotkov). Kot so zapisali na NIJZ, v absolutnih številkah to pomeni, da je bilo v tem obdobju v povprečju izdanih več kot 287 tisoč eNapotnic na mesečni ravni.

Sicer je bila 10. septembra 2018 v sklopu eNaročanja vzpostavljena tudi možnost izvedbe ePosveta, ki prebivalcem omogoča posvetovanje med osebnim zdravnikom in specialistom. Po navedbah NIJZ naj bi ePosvet pripomogel tudi k skrajševanju čakalnih dob, saj v posameznih primerih ne bo potreben obisk pri specialistu.

uši
Novice Pri odpravljanju ušivosti imajo ključno vlogo starši

V zadnjem letu storitve eZdravja uporabila četrtina Slovencev

Na NIJZ so poudarili, da je Slovenija dosegla velik razvojni preboj in napredek na področju eZdravja, kar so potrdili tudi rezultati najnovejše raziskave Evropske komisije Indeks digitalne ekonomije in družbe 2018 (Digital Economy and Society Index Report 2018 - DESI), ki Slovenijo uvršča na šesto mesto na področju eZdravja v Evropski uniji.

V Sloveniji je v zadnjem letu storitve eZdravja uporabila dobra četrtina prebivalcev. Prvi mesti sta zasedli Finska in Estonija, kjer storitve uporablja polovica vseh državljanov. Na tretjem mestu je Danska. Na zadnja tri mesta so se uvrstile Nemčija, Madžarska in Malta, kjer zdravstvene storitve preko spleta uporabi dobrih pet odstotkov državljanov. V povprečju pa eZdravje uporablja 18 odstotkov prebivalcev držav EU.

Aktivnosti NIJZ oziroma Centra za informatiko v zdravstvu (CIZ) bodo letos in v letu 2019 usmerjene predvsem na dvigovanje ravni uporabe storitev eZdravja pri končnih uporabnikih, izboljšanje kakovosti delovanja rešitev ter njihovo celovito vzdrževanje in nadgrajevanje v skladu s potrebami in zakonskimi zahtevami, so še napovedali na inštitutu.

Ne spreglejte