Jan Tomše

Torek,
27. 8. 2013,
22.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

šola uniforma šolska uniforma

Torek, 27. 8. 2013, 22.04

8 let

"Uniforme naj nosijo zaporniki in vojaki, ne pa učenci"

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Otrok v osnovni šoli nima nihče pravice tlačiti v uniformo, pravi ravnatelj Dušan Merc. Psihoterapevt Zoran Milivojević pa: "Namera z uniformami je dobra, a socialnih razlik ne more prikriti."

Maja Dimitrovski iz Pozitivne Slovenije je pred tedni predlagala, da bi učenci v slovenskih šolah nosili uniforme. Socialnih razlik s tem sicer ne bi popolnoma prikrili, bi pa obvezna uniformiranost v šoli premostila marsikatero težavo in družinskemu proračunu na letni ravni prihranila veliko denarja, je v popotnico predlogu zapisala poslanka.

Dimitrovskijeva je med drugim napovedala, da bo na pristojno ministrstvo naslovila pobudo o izvedbi javnomnenjske raziskave o tej tematiki.

Predlog podpira slaba polovica Slovencev Predlog o uvedbi šolskih uniform podpirajo štirje od desetih Slovencev, dobra polovica jih temu nasprotuje. Tako je pokazala raziskava javnega mnenja, ki jo je za Planet Siol.net opravila agencija Episcenter.

Da za uvedbo uniform ni v resnici nobenega argumenta, je prepričan ravnatelj osnovne šole Prule Dušan Merc.

"Uniforma pomeni poenotenje duha. Pomeni to, da bodo učenci v totalnem zaporu. Že tako so vsi, ki so v šolah, v določenih prostorih in ne smejo ven. V šolah so varnostniki, prostor nadzirajo kamere. Z uniformami bi dobili polvojaško-zaporniški sistem. Uniforme nosijo duhovniki, policisti in vojaki. Vsi drugi imajo pravico biti svobodni," pravi Merc.

Namera je dobra, a vrhnji kroj ne more skriti spodnjih Argumentu za uvedbo uniform ravnatelj prulske osnovne šole odgovarja, da socialne razlike niso vidne po oblekah. Da enak vrhnji kroj ne bi rešil vprašanja navzven vidnih socialnih razlik, je prepričan tudi psihoterapevt Zoran Milivojević, a zanj je utemeljitev drugje: "Namera je dobra, a predlog po mojem ne bi rešil stvari. Sam pripadam eni zadnjih generacij, ki je nosila uniforme, in lahko povem, da so se kljub uniformam videle socialne razlike. Zelo dobro je bilo namreč vidno, kaj kdo nosi spodaj. Uniforma ne more skriti tistega, kar kdo nosi spodaj."

Uniforme so vrnitev v stare čase Milivojević je sicer prepričan, da uvedba uniform pri nas ni izvedljiva tudi zato, ker bi se temu uprli tudi starši. "To bi bila na nek način vrnitev v stare čase, kamor se po mojem mišljenju ne moremo vračati."

Uniforme na stare čase spominjajo tudi Merca: "Saj smo jih imeli, v socializmu. Leta 1964, ko sem obiskoval osnovno šolo, smo imeli uniforme z enakim krojem in enako barvo. In že takrat je bil argument zanje enako nespameten."