Petek,
11. 10. 2024,
14.06

Osveženo pred

4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Natisni članek

muzej arhitektura Marijan Rafael Loboda

Petek, 11. 10. 2024, 14.06

4 ure

Umrl arhitekt in muzejski svetovalec Marijan Rafael Loboda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Marijan Rafael Loboda | Leta 1986 se je preselil na Notranjsko in začel dejavno sodelovati pri kulturnem in družabnem dogajanju. Trudil se je za ohranjanje urbanističnih kvalitet, oblikoval je številne manjše spominske ambiente v Cerknici in okolici. | Foto Ljubo Vukelič

Leta 1986 se je preselil na Notranjsko in začel dejavno sodelovati pri kulturnem in družabnem dogajanju. Trudil se je za ohranjanje urbanističnih kvalitet, oblikoval je številne manjše spominske ambiente v Cerknici in okolici.

Foto: Ljubo Vukelič

V 87. letu je umrl slovenski arhitekt in muzejski svetovalec Marijan Rafael Loboda, so sporočili iz kroga njegovih bližnjih. Ukvarjal se je z ohranjanjem zgodovinskih stavb, sodeloval pri prenovi Jurčičeve rojstne hiše na Muljavi, kraške hiše v Repnem nad Trstom in Trubarjeve domačije na Rašici. Načrtoval je prenovo Predjamskega in Ptujskega gradu.

Leta 1938 v Ljubljani rojeni arhitekt je študij končal na ljubljanski fakulteti za arhitekturo. Kot univerzitetni diplomirani inženir arhitekture je dolga leta služboval v Slovenskem etnografskem muzeju, od leta pa 1991 je deloval kot samostojni delavec v kulturi.

Med drugim je oblikoval in postavil tudi nekaj izvirnih in odmevnih stalnih in občasnih muzejskih razstav v Narodnem muzeju Slovenije, Slovenskem etnografskem muzeju, Muzeju novejše in sodobne zgodovine in Mestnem muzeju v Ljubljani ter v drugih slovenskih muzejih.

Inovativno je oblikoval tudi Slovenski muzejski paviljon, ki je bil postavljen v Grand Palais v Parizu v sklopu prvega Mednarodnega muzejskega salona (SIME) leta 1992 in požel priznanje mednarodne muzealske stroke v času priznanja Slovenije.

Loboda je avtor različnih člankov, razprav in zapisov v strokovni literaturi

Oblikovno je zasnoval številne celostne grafične podobe muzejev, pa tudi posameznih razstav, plakatov in različnih publikacij. Bil je avtor različnih člankov, razprav in zapisov v strokovni literaturi.

Leta 1986 se je preselil na Notranjsko ter začel dejavno sodelovati pri kulturnem in družabnem dogajanju. Trudil se je za ohranjanje urbanističnih kvalitet, oblikoval je številne manjše spominske ambiente v Cerknici in okolici.

Dejavno deloval v lokalnem okolju

Načrtoval je postavitve kipov, krožišč in različnih označevalnih tabel. Bil je soustanovitelj in član Društva notranjskih kulturnikov Krpan in dve mandatni obdobji tudi njegov predsednik. Pomagal je oblikovati program in opremo za različne srednjeveške nastope ter za Viteške igre v Predjami.

Oblikoval je različne znake, grbe in turistične oznake. Sodeloval je pri nastanku muzejskega dela predstavitve Cerkniškega jezera in tam oblikoval spominsko razstavo profesorja Pavla Kunaverja. V Begunjah je oblikoval spomenik žrtvam komunističnega nasilja v II. svetovni vojni in park sprave s spomenikom v Begunjah rojenemu Jožetu Debevcu, prvemu prevajalcu Dantejeve Božanske komedije.

Sodeloval je tudi pri številnih projektih, prireditvah in akcijah, ki so obogatile dogajanje po vsej Sloveniji in širše, bil pa je tudi poznavalec slovenske zgodovine in kulinarike ter je s svojim znanjem pomagal ohraniti ljudska izročila.

Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade, med drugim Valvasorjevo priznanje, častno Valvasorjevo priznanje, Župančičevo nagrado ter nagrado 12. junij Občine Cerknica.

Cissy Houston, mati Whitney Houston
Trendi Dvanajst let po smrti pevke zdaj umrla še njena mama
Janez Kobe, arhitekt
Novice Umrl arhitekt Janez Kobe
Emil Cerar, kostumograf
Novice Umrl kostumograf Emil Cerar