Sreda,
17. 1. 2018,
14.45

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Računsko sodišče Tomaž Vesel zdravstvo UKC Ljubljana

Sreda, 17. 1. 2018, 14.45

6 let, 3 mesece

UKC Ljubljana pod drobnogledom Računskega sodišča. Kaj so ugotovili? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Računsko sodišče bo revizijsko poročilo za UKC Ljubljana izdalo predvidoma do konca tega meseca ali najkasneje v prvih dneh februarja, je med današnjim pričanjem pred zdravstveno preiskovalno komisijo DZ napovedal predsednik sodišča Tomaž Vesel. Ključne ugotovitve, do katerih je prišlo sodišče, pa je komisiji predstavil za zaprtimi vrati.

Video: Planet TV

Vesel je pojasnil, da je računsko sodišče izdalo sklep o izvedbi revizije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana iz razlogov, zaradi katerih je bila tudi ustavljena preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Sodišču so po njegovih besedah ostali le še končni popravki, nato pa bo poročilo nared za izdajo.

Revizija je v UKC preverila pravilnost nabave medicinske opreme in zdravstvenega materiala za leti 2014 in 2015. Poleg tega je vzela pod drobnogled razpoložljivost in učinkovitost uporabe opreme, saj je računsko sodišče zanimalo tudi vprašanje donacij. Revizija pa ni zajela področja žilnih opornic, saj je dokumentacija pri parlamentarni preiskovalni komisiji.

Preiskovalna komisija pozvala tudi k reviziji mariborskega UKC

Računsko sodišče se med revizijo ni moglo pogovoriti s posamezniki ali preveriti njihovih bančnih računov, saj nima preiskovalnih pristojnosti, je opozoril Vesel in napovedal, da pa bo sodišče ob izdaji poročila z razkritji seznanilo pristojne organe. Ob tem je spomnil, da je preiskovalna komisija pozvala sodišče tudi k reviziji mariborskega UKC.

Vesel zaradi zaupnosti prihodnjih aktivnosti računskega sodišča ni mogel razkriti, ali bo sodišče izvedlo revizijo tudi v mariborskem UKC. Iz Veselove razlage, da se sodišče zaveda prioritete pobud iz DZ oz. jih je v določenem delu tudi dolžno upoštevati, pa je bilo mogoče sklepati, da se revizija v kratkem obeta tudi v Mariboru.