Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 4. 2015,
21.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Walter Wolf Patria

Sreda, 29. 4. 2015, 21.43

8 let

Tožilstvo nad Walterja Wolfa zaradi pranja denarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Specializirano državno tožilstvo naj bi zahtevalo sodno preiskavo zoper poslovneža Walterja Wolfa zaradi suma pranja denarja v zadevi Patria. Šlo naj bi za 2,3 milijona evrov, poroča POP TV.

Po poročanju POP TV naj bi ta denar finska Patria namenila za podkupnine v poslu z osemkolesniki.

Finska Patria naj bi svojemu posredniku Hansu-Wolfgangu Riedlu za provizije nakazala 3,6 milijona evrov, Ridel pa naj bi 2,3 milijona Wolfu nakazal na avstrijsko banko. Na banki naj bi se nato zapletlo, ker je ta zahtevala dokumentacijo, od kod izvira denar. Wolf je banki ni dostavil, zato je ta o tem obvestila avstrijski urad za preprečevanje pranja denarja.

Preiskavo v Avstriji je sprožil ravno poskus Wolfa in Riedla februarja 2007, da bi z Wolfovega osebnega računa dvignila 2,3 milijona evrov, vendar je banka v Lipnici zavrnila izplačilo. Nekdanji uslužbenec banke je na sojenju v zadevi Patria leta 2012 tudi pričal.

Wolf in Riedl naj bi medtem denar prenakazala nazaj na Riedlovo podjetje RHG, od tam pa na račun Wolfovega podjetja ICB v Liechtenstein. Del denarja naj bi šel celo tajskemu poslovnežu, del, in sicer 900 tisoč evrov gotovine, naj bi bil namenjen za podkupnine v Sloveniji, poroča POP TV. Domnevno v kovčku naj bi bankovci prišli v roke Jožeta Zagožna, dodajajo.

Wolf, vpleten tudi v sojenja v zadevi Patria v Sloveniji in Avstriji, je po informacijah POP TV edini osumljenec domnevnega pranja denarja.

Wolf v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in izdalo mednarodno tiralico. Janša, Krkovič in Črnkovič so bili v sodnem procesu obsojeni na zaporno kazen, ustavno sodišče pa je sodbe prejšnji teden razveljavilo. Zagožen je po hudi bolezni umrl.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi na dunajskem deželnem sodišču, kjer je bila peterica med drugim obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Prvoobtoženi Wolfgang Riedl je bil spoznan za krivega v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli. Wolf je tako na sojenju na Dunaju kot v Sloveniji zanikal vse obtožbe.

Ne spreglejte