Ponedeljek,
28. 8. 2023,
14.41

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
otroci zobozdravniki ortodont ortodonstko zdravljenje

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 8. 2023, 14.41

10 mesecev, 3 tedne

Dolge čakalne vrste za ortodontski pregled otrok

Tako bi uredili ortodontsko zdravljenje otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Ortodont. Zobozdravnik. Zobni aparat. | Nekateri otroci zdaj na ortodontski pregled čakajo tudi do sedem let, ortodonti pa opažajo, da je kar tretjina otrok z napotnico na ortodontski pregled tja napotena po nepotrebnem, na željo staršev. | Foto Getty Images

Nekateri otroci zdaj na ortodontski pregled čakajo tudi do sedem let, ortodonti pa opažajo, da je kar tretjina otrok z napotnico na ortodontski pregled tja napotena po nepotrebnem, na željo staršev.

Foto: Getty Images

Zobozdravniška stroka za napotitve na ortodontsko zdravljene otrok in mladostnikov predlaga nov kriterij, računalniško podprt indeks EFO za ovrednotenje zobnih in čeljustnih nepravilnosti, ki je namenjen splošnim osebnim zobozdravnikom. Načrtujejo, da bo indeks omogočil, da otroci pravočasno pridejo do prvega ortodontskega pregleda.

Indeks je pripomoček, ki omogoča triažo otrok in mladostnikov, je na današnji novinarski konferenci povedala avtorica indeksa EFO in predstojnica katedre za čeljustno in zobno ortopedijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani Maja Ovsenik.

Zaradi dolgih čakalnih vrst na ortodontski pregled želijo vpeljati natančno pregledovanje otrok pri splošnem zobozdravniku, ki bo ugotovil, ali je ortodontsko zdravljenje potrebno ali ne. Tak pregled otroka predlagajo ob starosti tri, pet, osem in dvanajst let. "To bo velik doprinos staršem, da bodo mirno čakali na pregled, ko bo potreben," je dejala Ovsenikova.

Čakalna doba tudi do sedem let

Nekateri otroci zdaj na ortodontski pregled čakajo tudi do sedem let, ortodonti pa opažajo, da je kar tretjina otrok z napotnico na ortodontski pregled tja napotena po nepotrebnem, na željo staršev, je povedal predsednik odbora za zobozdravstvo in podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Krunoslav Pavlović. Meni, da indeks prinaša natančno določena pravila, s katerimi bodo otroke lahko napotili na ortodontsko zdravljenje, to pa bo omogočilo večjo enakopravnost.

Indeks EFO je izpeljanka indeksa EF, ki meri sedem zobnih in čeljustnih nepravilnosti. To pomeni, da ni potrebno odtiskovanje čeljusti, saj je pri kliničnem pregledu mogoče ugotoviti morfološke in funkcionalne nepravilnosti.

"Indeks omogoča natančno zapisovanje ugotovitev funkcionalnih nepravilnosti, kot so nepravilno dihanje, nepravilno požiranje in podatek o razvadah, torej dudi, steklenički ali sesanju prsta, ter zapisovanje vseh morfoloških znakov, kot so nepravilno postavljeni zobje," je naštela. Zobozdravniki v računalniškem programu označijo nepravilnosti otroka, program pa nato sam zapiše število točk, ki opišejo težo nepravilnosti.

Za zobozdravnike trenutno potekajo izobraževanja o uporabi indeksa EFO. "Do zdaj smo izobrazili več kot 200 zobozdravnikov od okoli 250, ki so aktivni na področju otroškega in preventivnega zobozdravstva, za preostale pa bomo organizirali dodatno izobraževanje," je dejala Ovsenikova.

Načrtujejo, da bi lahko indeks zaživel januarja 2024, če ga bosta potrdila tudi ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Še več predlogov za skrajševanje čakalnih vrst

Predsednica Slovenskega ortodontskega društva Sanda Lah Kravanja je na novinarski konferenci naštela tudi druge predloge za skrajševanje čakalnih dob. Ortodonti predlagajo, naj ZZZS in ministrstvo za zdravje pripravita pravne podlage za hitrejšo določitev začasnega nadomestnega izvajalca za nadaljevanje ortodontske obravnave ob izpadih delovanja zaradi daljše bolezni in ob upokojitvi.

Predlagajo še, naj bodo znani plačilni pogoji za izvajalce ortodontskih storitev tudi v prihodnjih letih, ko bodo še potekale obravnave otrok, ki so se začele v obdobju dovoljene povečane realizacije, za nemoteno zaključevanje obravnav. Ob tem je posebej opozorila na pasti dentalnega turizma in zavajajočega oglaševanja tujih zasebnih izvajalcev ter posredniških podjetij, ki jih reklamirajo v Sloveniji.