Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2024,
22.35

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,29
javnomnenjska anketa Janez Janša Janez Janša Robert Golob

Natisni članek

Nedelja, 26. 5. 2024, 22.35

1 mesec, 2 tedna

Svoboda se je približala SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,29
Robert Golob | Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je na lestvici priljubljenosti skočil na 11. mesto. | Foto Daniel Novaković/STA

Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je na lestvici priljubljenosti skočil na 11. mesto.

Foto: Daniel Novaković/STA

Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob, se je približalo stranki SDS Janeza Janše, je pokazala javnomnenjska raziskava Mediane za POP TV. Aktualno vlado podpira 32,8 odstotka anketirancev, nasprotuje ji več kot polovica. Med strankami še vedno vodi SDS.

SDS bi podprlo skoraj 18,8 odstotka volivcev (aprila 23,8 odstotka), Gibanje Svoboda pa 15,3 odstotka volivcev (aprila 17,4 odstotka). Sledijo jima NSi, ki uživa 5,6-odstotno podporo (aprila 5,2-odstotno), SD s 6,3-odstotno podporo (aprila 4,9-odstotno), na peto mesto se je tokrat prebila neparlamentarna Resnica s 4,1 odstotka podpore. Sledi Levica s 3,2-odstotno podporo (aprila 4,3-odstotno)

Tudi Vesna iz neparlamentarnega bloka je prejela 3,2-odstotno podporo (aprila 2,9-odstotno). Sledijo ji Pirati z 2,7-odstotno podporo (aprila 3,1-odstotno). SNS je prejel 1,2 odstotka (aprila 2,4 odstotka), SLS en odstotek (aprila 1,3 odstotka), stranka Naša prihodnost in Dobra država po 0,8 odstotka (1 odstotek), Naša dežela ostaja na 0,7 odstotka in Konkretno na 0,1 odstotka (0,2 odstotka). Podpora preostalih strank je razdrobljena v preostalih osmih odstotkih.

Delež neopredeljenih volivcev je nekoliko narasel, več kot petina, 21,8 odstotka anketirancev ne ve, katero stranko bi volili (aprila 17,3 odstotka). Desetina, 10,4 odstotka, ne bi volila nobene stranke (aprila 7,2 odstotka), preostali (1,7 odstotka) pa niso želeli odgovoriti.

Podporo delu parlamenta je v raziskavi izreklo 23,7 odstotka vprašanih. 54,8 odstotka vprašanih dela parlamenta ne podpira, 21,6 odstotka pa se jih pri tem vprašanju ni opredelilo.

Med najbolj priljubljenimi Pirc Musarjeva, Han in Logar

Med politiki najbolj priljubljena ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar. Sledita ji novi predsednik SD Matjaž Han in poslanec SDS Anže Logar. Četrta je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, peti je finančni minister Klemen Boštjančič. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je šesta, poslanec NSi Jernej Vrtovec sedmi, sledijo pa poslanec SD Jani Prednik, ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za obrambo Marjan Šarec.

Premier in predsednik Svobode Robert Golob pa je skočil na 11. mesto. Na zadnjih treh mestih je tokrat SDS trojček, prvak Janez Janša, vodja poslancev SDS Jelka Godec in poslanec Zvonko Černač.

Mediana je raziskavo za POP TV izvedla med 21. in 24. majem na reprezentativnem vzorcu 713 polnoletnih prebivalcev Slovenije.
Tomaž Lah
Novice DZ za vodjo preiskovalke o GEN-I, Star Solarju in Gibanju Svoboda potrdil Laha
Tanja Fajon
Novice Fajonova si v Bruslju prizadeva za pridružitev drugih članic EU priznanju Palestine
Ne spreglejte