kaya kamenarič

Sreda,
30. 1. 2019,
18.19

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

študenti dohodnina stroški

Sreda, 30. 1. 2019, 18.19

5 let, 2 meseca

Študenti, pri dohodnini lahko uveljavite tudi potne stroške!

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
študenti fakulteta študij

Dijakom in študentom za delo prek študentskega servisa pripadata posebna osebna olajšava in splošna olajšava (če jih starši ne uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana), a večina ne ve, da lahko uveljavijo tudi posebne olajšave, ki vključujejo stroške prevoza in prenočitev v času opravljanja dela prek študentske napotnice. Če so v preteklem letu zaslužili več, kot pokrivata olajšavi, si lahko dohodnino, ki jo morajo plačati, znižajo. 

Študentsko delo je edini vir zaslužka mladih v času šolanja, a od dejanskega plačila prejmejo 84,5 odstotka, saj je njihov dohodek tako neposredno kot posredno obremenjen z različnimi prispevki. Posameznikov dohodek se konec leta upošteva pri letni odmeri dohodnine posameznika, študenta ali dijaka. 

Po zakonu o dohodnini sicer obstaja več vrst olajšav, a le ena od njih za študente ni pogojena - uveljavljanje dejanskih stroškov prevoza in prenočitev.

Prek študentskega servisa lahko delajo:
- redni dijaki, ki imajo status dijaka v Sloveniji ali tujini in so dopolnili 15 let,
- redni in izredni študentje, ki imajo status rednega ali izrednega študenta v Sloveniji ali v tujini,
- udeleženci izobraževanja odraslih (izredni dijaki), ki so mlajši od 26 let, se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, niso v delovnem razmerju, niso prijavljeni pri zavodu za zaposlovanje kot brezposelne osebe, se ne izobražujejo v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti,
- tujci, ki v okviru mednarodnih izmenjalnih programov opravljajo študijske obveznosti v Sloveniji, in tujci, ki študirajo v Sloveniji.

Kdaj naj študent uveljavi stroške prevoza in prenočitev?

Vsem, ki delajo prek študentske napotnice, napovedi za odmero dohodnine ni treba oddajati, saj je postopek v celoti avtomatiziran. Podatek o višini dohodkov v preteklem letu študentom do konca januarja posredujejo študentski servisi, davčna uprava pa na osnovi teh podatkov pripravi informativni izračun dohodnine.

Zaslužki prek študentskega servisa niso omejeni, saj je bil z noveliranjem zakona o dohodnini ukinjen zgornji cenzus, je zapisano na spletni strani E-študentskega servisa. "To pomeni, da lahko zaslužiš, kolikor želiš, le da boš pri višjem zaslužku moral/-a plačati dohodnino," še piše. Izračunano dohodnino si, če ta presega mejo, študenti lahko znižajo z dodatnimi olajšavami.  

Najprej si morajo študenti izračunati davčno osnovo za dohodnino, nato pa preveriti, ali ta presega meje olajšav.

Davčno osnovo za dohodnino izračunajo tako, da od doseženega dohodka (bruto zaslužek študenta) odštejejo obvezen prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (15,5 odstotka) ter tako dobijo neto zaslužek (izplačilo na bančni račun). Od bruto zaslužka študenta se odštejejo normirani stroški v višini deset odstotkov in olajšave (za katere izpolnjujejo pogoje).

Olajšave so odvisne tudi od tega, ali študenta starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana ali ne. Če študent NI vzdrževani družinski član, se mu po podatkih e-študentskega servisa za leto 2018 prizna tako splošna olajšava v višini 6.519,82 evra (za zaslužek do 11.166,37 evra) kot tudi posebna osebna olajšava v višini 3.302,70 evra. Če študent JE vzdrževani družinski član, se mu prizna samo posebna osebna olajšava v višini 3.302,70 evra.

Do posebne osebne olajšave so upravičeni ​​​​​rezidenti, ki imajo status študenta ali dijaka ter so stari do 26 let (prizna se tudi študentu, ki je starejši od 26 let, če se vpiše na študij najpozneje v letu, ko je dopolnil starost 26 let, in sicer za dodiplomski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa), je zapisano na spletni strani E-študentski servis. 

 Ko izračunajo davčno osnovo, morajo študentje pogledati v dohodninsko lestvico in izračunati dohodnino. 

razpredelnica dohdnina | Foto: E-študentski servis Foto: E-študentski servis

Uveljavljanje dejanskih stroškov prevoza in prenočitve

Rok za uveljavitev dejanskih stroškov prevoza in nočitve je 5. februar, čeprav se lahko dejanske stroške uveljavi tudi naknadno kot ugovor zoper informativnemu izračunu dohodnine. Podrobnejši opis povračila stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja si lahko preberete na tej povezavi.

Dejanske stroške prevoza se uveljavi tako, da se pošlje zahtevek, ki se ga vloži prek portala eDavki ali na finančni urad. Stroške za prevoz na delo se lahko uveljavi le, če je kraj opravljanja dela od prebivališča zavezanca oddaljen več kot en kilometer (pri tem se upošteva prebivališče, ki je najbližje kraju opravljanja dela). 

Če študent za pot na delo uporablja javno prevozno sredstvo, mora predložiti vozovnico, delodajalčevo potrdilo o mestu opravljanja dela in poročilo o prisotnosti na delu.

Uredba ne določa, ali se stroški javnega prevoza povrnejo v znesku mesečne vozovnice ali v znesku dnevne vozovnice. Za davčno obravnavo se povračila stroškov javnega prevoza v višini dnevne vozovnice v odvisnosti od števila delavčeve prisotnosti na delu ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod pogoji, določenimi v tretjem členu Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Če študent iz utemeljenih razlogov, kot so pomanjkanje javnega prevoza ali pa časovno neustrezen vozni red, ni mogel uporabiti javnega prevoza, mu Furs prizna 0,18 evra za vsak kilometer poti. Ob vlogi mora predložiti delodajalčevo potrdilo o mestu opravljanja dela, poročilo o prisotnosti na delu, pisno izjavo o uporabi lastnega prevoznega sredstva ter podatke o številu prevoženih kilometrov med prebivališčem in mestom opravljanja dela. 

Obe izjavi morata obvezno vsebovati tudi zagotovilo, da so podatki v njej resnični in pravilni.