Nedelja,
8. 9. 2024,
19.43

Osveženo pred

1 ura, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,02

Natisni članek

Natisni članek

Novo mesto romsko naselje Romi policija

Nedelja, 8. 9. 2024, 19.43

1 ura, 6 minut

V streljanju v romskem naselju ranjen otrok, policisti stražijo novomeško urgenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,02
helikopter | Na območju Novega mesta je povečano število policistov iz različnih enot novomeške in sosednjih uprav. | Foto Civilna zaščita Severne Primorske

Na območju Novega mesta je povečano število policistov iz različnih enot novomeške in sosednjih uprav.

Foto: Civilna zaščita Severne Primorske

V romskem naselju Šmihel pri Novem mestu so odjeknili streli, pri tem naj bi bil ranjen otrok, ki ni v smrtni nevarnosti. Iz maščevanja naj bi po streljanju podtaknili požar na hiši, ki ga je gasilcem uspelo pogasiti. Policisti so na kraju prijeli 51-letnega osumljenca streljanja in mu odvzeli prostost. Trenutno je v policijskem pridržanju. Preiskava še poteka, na širšem območju Novega mesta pa je trenutno povečano število policijskih patrulj. V zraku kroži tudi helikopter, so sporočili z novomeške policijske uprave.

Policisti na številki 113 v Operativno-komunikacijskem centru Policijske uprave Novo mesto so danes ob 13.14 uri prejeli klic o streljanju v romskem naselju Šmihel v Novem mestu, nekaj minut kasneje pa še o goreči hiši. 

"Prve policijske patrulje so na kraju odvzele prostost enemu osumljencu in vzpostavile javni red in mir, da so lahko nato varno posredovali tudi reševalci. Ti so na urgenco odpeljali eno osebo, ki je bila poškodovana s strelnim orožjem – gre za otroka, ki po do zdaj znanih podatkih ni v smrtni nevarnosti. Dozdajšnje ugotovitve kažejo, da je bila naključna žrtev streljanja," je o dogajanju v večernih urah povedal Robert Perc z novomeške policijske uprave.

Policisti sumijo, da gre pri požigu hiše za maščevalni odziv na streljanje, je delal Robert Perc iz Policijske uprave Novo mesto. | Foto: STA Policisti sumijo, da gre pri požigu hiše za maščevalni odziv na streljanje, je delal Robert Perc iz Policijske uprave Novo mesto. Foto: STA Po dogodku se je na urgenci zglasilo še nekaj oseb z lažjimi poškodbami. Kako so nastale, bodo ugotovili v preiskavi. Za policisti in reševalci so na kraj prispeli še gasilci, ki so požar stanovanjske hiše omejili in pogasili. Na hiši naj bi nastalo za okoli 20 tisoč evrov škode. Policisti sumijo, da gre za maščevalni odziv preostalih prebivalcev na streljanje.

Policisti so na kraju prijeli 51-letnega osumljenca streljanja in mu odvzeli prostost. Trenutno je v policijskem pridržanju. V preteklosti so ga že obravnavali za kazniva dejanja z elementi nasilja.

Vsi akterji dogodka so po izjavah iz romskega naselja, zaradi interesa preiskave pa več podrobnosti primera na policiji ne morejo posredovati javnosti.

Policija, Rom
Novice Policija se brani pred očitki, da Rome obravnava manj strogo od drugih

Kraj dogodka so policisti zavarovali, omejili gibanje, zagotovili varnost prebivalcem in del sil napotili tudi na novomeško urgenco, da bi preprečili morebitne kršitve javnega reda in miru in stopnjevanje nasilja.  

Na območju Novega mesta je še vedno povečano število policistov iz različnih enot novomeške uprave (poleg novomeških patrulj še prometni policisti in vodniki službenih psov) in dodatnih patrulj (državne) specializirane enote za nadzor državne meje. Aktiviran je bil tudi helikopter slovenske policije, ki je opravljal operativne in preventivne naloge na varnostno obremenjenih območjih.

O dogodku so obvestili dežurno preiskovalno sodnico in okrožno državno tožilko, komisija sektorja kriminalistične policije novomeške policijske uprave pa opravlja ogled kraja in  izvajajo druga nujna preiskovalna dejanja zaradi suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja poskusa uboja in požiga.

Darko Rudaš, Boštjan Poklukar
Novice Poklukar in predstavnika romske skupnosti pozivajo k dialogu
Romsko naselje Trata
Mnenja Franci Kek: Civili ciganijo Rome ali neukrepanje škoduje vsem