Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2019,
7.06

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

Luna

Ponedeljek, 21. 1. 2019, 7.06

5 let, 3 mesece

Ste videli super krvavo Luno? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Luna | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zgodaj zjutraj je bilo na območju jasnega vremena mogoče opazovati prvi popolni lunin mrk v tem letu. Ta pa ni bil običajen, saj je bila hkrati tudi polna luna, ob tem pa tudi najbliže Zemlji. Luna je zaradi mrka žarela v rdeči barvi, zato astronomi pojav imenujejo super krvava Luna.

Kako so krvavo luno spremljali na Portugalskem? Video: AP

Luna okoli Zemlje kroži po tirnici v obliki elipse in takrat, ko je najbližje Zemlji, sije še bolj močno kot običajno, astronomi pa ji pravijo super Luna. Nebesni telesi sta takrat oddaljeni le 360 tisoč kilometrov.

Kdaj se pojavi krvava Luna?

Krvava Luna pa se pojavi, kadar imamo popoln lunin mrk. Luna je takrat v senci Zemlje, zato se svetloba ne more odbijati od nje in bi pravzaprav morala biti nevidna. Kljub temu pa del Sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi Luno vseeno doseže, pri čemer se večina modre svetlobe zaradi kisika in ozona v ozračju razprši, ostanejo pa večinoma odtenki rdeče barve. Od tod poimenovanje krvava.

Luna | Foto: Reuters Foto: Reuters Kako intenzivna je rdeča barva Lune, je odvisno od dejavnikov, kot sta temperatura in vlaga, kot tudi od tega, koliko vode, prahu in drugih delcev je v Zemljini atmosferi.

Super krvavo Luno, ko so bili torej Sonce, Zemlja in Luna povsem poravnani, so lahko opazovali prebivalci polovice našega planeta: v Severni in Srednji Ameriki ponoči, v večjem delu Južne Amerike in zahodni Evropi pa zgodaj zjutraj.

Ob 4.34 je Luna vstopila v območje Zemljine sence

V nasprotju z zadnjim popolnim luninim mrkom, ki smo ga lahko v Sloveniji opazovali julija lani, je bilo tokrat treba zgodaj vstati: ob 4.34 je Luna vstopila v območje Zemljine sence, ob 5.41 pa se je začel popoln mrk. Takrat so bila vsa tri nebesna telesa poravnana v eni vrsti, Luna pa je žarela v rdeči barvi.

Lunin mrk, mrk
Novice Opazovali smo lahko najdaljši popoln lunin mrk v tem tisočletju

Popoln mrk je trajal dobro uro, do 6.44, nato pa je Luna spet počasi začela zapuščati Zemljino senco ter jo bo dokončno zapustila ob 7.51. Takrat bo že zelo nizko nad obzorjem in bo videti večja kot običajno. 

V Sloveniji bomo naslednji lunin mrk lahko opazovali 16. julija, vendar bo takrat le delen. Na naslednji popoln mrk bo treba počakati do 16. maja 2022.

Luna
Novice Na Luninih polih odkrili led
Ne spreglejte