Sreda,
14. 1. 2015,
8.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sneg zavarovanje preventiva zima zimska rekreacija

Sreda, 14. 1. 2015, 8.02

2 meseca, 1 teden

Ste prepričani, da znate kidati sneg?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Vsi smo navdušeni, ko zagledamo prvi sneg, ta nas pomirja in navdihuje. A potem se zavemo: na vrsti je kidanje. Lotite se ga pravilno!

Pazite, da se med kidanjem ne poškodujete

Kidanje snega ni tako napačno, če nanj pogledamo s pozitivne strani: lahko smo na prostem, se gibamo, igramo s snegom, skratka, spet si lahko privoščimo malo zabave. Težava pa je, če se kidanja lotimo z naglico, potem se hitro lahko poškodujemo. Kako pravilno kidati sneg in se izogniti nezaželenim bolečinam?

Deset nasvetov, kako se pravilno lotiti odstranjevanja nezaželenega snega

1. Najprej potrebujete primerna oblačila in obutev. Zadnja naj bo nepremočljiva, pa tudi stabilna, da vam ne bo drselo. Oblačila naj bodo topla, a ne prevroča, saj se tako lahko prehladite. Poskrbite tudi za rokavice, da vas ne bo zeblo v roke.

2. Kidanja se ne lotite z naglico. To velja predvsem za tiste, ki se jim ves čas mudi. Telo pripravite na drugačne gibe, kot ste jih vajeni, in se za začetek ogrejte.

3. Če imate kakršnekoli zdravstvene težave, na primer visok krvni tlak, osteoporozo ali povišano telesno temperaturo, raje druge prosite, da bi skidali namesto vas.

4. Pomemben je pravilen položaj telesa: ne imejte upognjenega hrbta, ampak pokrčite kolena in delajte iz tega položaja.

5. Če imate pred sabo veliko površino, se večkrat ustavite. Priporočljivo je, da vmes tudi pijete, najbolje topel čaj. Tudi med to aktivnostjo namreč lahko postanete dehidrirani, kar vam bo pozneje čez dan povzročilo glavobol.

6. Če začutite kakršnokoli bolečino ali ste preveč zadihani, se ustavite. Počivajte, dokler težave ne minejo, potem previdno in počasi nadaljujte.

7. Pomembno je tudi, da izberete pravo lopato. Ta naj ne bo prevelika oziroma pretežka, oblikovana naj bo ergonomsko.

8. Z lopato sneg raje potiskajte, kot da ga dvigate. To bo veliko prijaznejše za vaš hrbet.

9. Ko končate, je najbolje, kar lahko storite, da se takoj preoblečete, nekaj pojeste in počivate. Če vas zebe in imate občutek, da ste utrudili mišice, si privoščite toplo prho.

10. Ob vsem tem pa se ne pozabite zabavati. Na kidanje ne glejte kot na še eno obveznost, ampak raje kot na gibanje na svežem zraku, ki vam v zimskih časih, ko ste veliko notri, zelo koristi.

Ko boste imeli odstranjen sneg z dvorišča, poskrbite še za ledene predele, ledene sveče, pa tudi avtomobil. Na cesto se odpravite šele, ko ste si z odstranjevanjem snega in ledu zagotovili dobro vidljivost. Poleg tega, da boste s snegom na avtomobilu motili in ogrožali soudeležence v prometu, vas lahko policisti za to tudi oglobijo.

Pred nepričakovanimi posledicami snega se še dodatno zavarujte

Kljub previdnosti pa se nam lahko zgodi nesreča. Če ste tip človeka, ki rad že vnaprej poskrbi za svojo varnost, se lahko še dodatno zavarujete pred zimskimi nevšečnostmi. Kako? Odgovore smo poiskali pri Zavarovalnici Triglav.

Poskrbite zase

Med kidanjem snega lahko poškodujemo hrbet, prav tako pa smo pozimi izpostavljeni ledenim in spolzkim površinam. V trenutku neprevidnosti se lahko poškodujemo. V teh primerih je priporočljivo posamično nezgodno zavarovanje za primer nezgode posameznika pri opravljanju dela in/ali v prostem času in krije vse posledice nezgode, ki bi se zgodile kadarkoli in kjerkoli, torej tudi na snegu, ledu ipd. Lahko se zavarujete za primer nezgodne smrti, invalidnosti, dnevnega nadomestila, nadomestila za bolnišnični dan in stroške zdravljenja.

Bodimo odgovorni do drugih

Počistimo sneg z dvorišča, s streh in očistimo poti, kajti za škodo, ki nastane, če s strehe stavbe pade led ali sneg, odgovarja imetnik stavbe, s katere je stvar padla. Tako bi moral plačati tudi odškodnino oškodovanemu sprehajalcu ali lastniku poškodovanega avtomobila. Kot lastnik ste odgovorni tudi, če se nekdo poškoduje zaradi neočiščenega snega ali ledu na vaši zemljiški posesti. Če lastniki javnih stavb oziroma upravnik večstanovanjskih stavb v imenu etažnih lastnikov zavarujejo tudi splošno odgovornost s hišne oziroma zemljiške posesti, kar je običaj, škodo izplača zavarovalnica. Če bi se opisani škodni primer zgodil na zasebnem zemljišču (v primeru individualne stanovanjske hiše), bi bil lahko odgovoren imetnik takšne nepremičnine. Zato je poleg tega, da poskrbite za zmanjšanje možnosti nesreč, priporočljiva tudi sklenitev paketnega zavarovanja doma, ki med drugim vsebuje tudi kritje splošne odgovornosti z zemljiške posesti. Če zasebnik, kot lastnik ali kot najemnik takšne nepremičnine, nimate sklenjenega ustreznega zavarovanja, morate sami plačati stroške nastale škode.

Pazite, kako parkirate

V tem času je za varnost dobro poskrbeti že s tem, da poiščemo ustrezno parkirno mesto in se tako morda izognemo škodi. Ne parkirajte neposredno pod streho ali v bližini dreves. Če kljub temu nastane škoda, pa velja, da je za lastnika poškodovanega vozila, ki ima kasko zavarovanje, najpreprosteje, da povračilo škode uveljavlja iz naslova kasko zavarovanja. Če vozilo ni kasko zavarovano, lahko lastnik vloži odškodninski zahtevek neposredno proti odgovorni osebi (lastniku ali najemniku nepremičnine) ali proti zavarovalnici, pri kateri ima odgovorna oseba sklenjeno zavarovanje.

Sneg je težek

Čeprav morda na prvi pogled ni videti tako. Prevelika količina snega na vaši strehi lahko povzroči škodo. In samo zavarovanje ne bo dovolj. Zato si velja zapomniti, da sneg redno in predvsem varno očistite in se ustrezno zavarujete. Če imate sklenjen paket C za zavarovanje DOM, ki ima vključeno kritje škode zaradi teže snega, oziroma ste razširili zavarovalno kritje teža snega v požarni polici za zavarovanje zgradb in premičnin, morate vedeti, da je škoda krita le v primeru, če teža snega po kvadratnem metru presega 100 kilogramov in če je nastala v manj kot 24 urah, odkar je prenehalo snežiti. To pomeni, da zavarovanje ne krije škode zaradi teže snega, če je ta že več dni ležal na strehi. V primeru škode, ki jo povzroči teža snega, zavarovanje krije fizično škodo na zavarovani zgradbi in zavarovanih premičninah v njej. Krita je tudi škoda, če sneg vrže ali na zavarovano zgradbo podre kakšen predmet.