Torek,
25. 9. 2018,
6.33

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

Natisni članek

Državni zbor koalicija obdavčitev podjetništvo

Torek, 25. 9. 2018, 6.33

5 let, 7 mesecev

Spor med gospodarstveniki in koalicijo se seli v državni zbor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

državni zbor

Potem ko je koalicijska pogodba, še posebej napovedi o davčnih spremembah, dodobra razburila podjetnike, je razpravo o zapisanem v pogodbi v DZ začela še politika. O tem bo po današnjem odboru DZ tekla razprava na sredini izredni seji DZ, vlada pa umirja žogico in zagotavlja iskanje rešitev v konstruktivnem dialogu.

Na zahtevo opozicijskih poslancev SDS, NSi in SNS je danes odbor DZ za gospodarstvo razpravljal o predlogih ukrepov iz koalicijske pogodbe, ki so po njihovi oceni škodljivi in uničujoči za slovenske podjetnike.

"Koalicijska pogodba, ki so jo dogovorile stranke LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB in DeSUS, prinaša predvsem nerazumne dodatne nove obdavčitve za gospodarstvo, zato je med podjetniki vzbudila začudenje in ogorčenje," je v imenu predlagateljev opozorila Suzana Lep Šimenko (SDS). Če bodo predlagani ukrepi sprejeti, lahko resno ogrozijo slovensko gospodarstvo, posledično pa tudi blaginjo državljanov, je dodala.

"Si predstavljate, da bi v ZDA na takšen način postopali proti podjetnikom," je vprašal Jernej Vrtovec (NSi). Kot je opozoril, koalicijski sporazum predvideva drastično povečanje obdavčitve slovenskih podjetij. Če bo denimo uresničena zaveza iz koalicijske pogodbe o vključitvi osebnih prihodkov iz kapitala in rent v osnovo za odmero dohodnine, bodo morali podjetniki plačati skoraj 60 odstotkov davka, je izračunal.

SBC
Novice SBC: Odziv na peticijo Za podjetno Slovenijo je zgodovinski

Mesec: država vam ne more dati še več olajšav

Poslanec Levice Luka Mesec je zagovarjal predloge iz koalicijske pogodbe: "Podjetniki morate vedeti, da ste od države nekaj dobili, zato ji morate tudi nekaj dati." Spomnil jih je, da so si pred leti zagotovili izločitev prihodkov od kapitalskih dobičkov in rent iz obdavčitve z dohodnino, dosegli pa tudi eno najnižjih efektivnih stopenj davka na dobiček. "Zdaj pa bi od države radi še več olajšav. Ne more vam jih dati," je dejal.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman je povedala, da so v koalicijski pogodbi navedene usmeritve in ne konkretni ukrepi. Ti bodo dogovorjeni v dialogu, enako pa je povedal tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.

Razprava se bo nadaljevala v sredo

V sredo se bo razprava nadaljevala na plenarni seji, zanjo pa so si poslanci rezervirali skoraj osem ur časa. Na koncu naj bi sprejeli priporočilo vladi, naj sprejme poziv gospodarskih organizacij k skupnemu dogovoru o novi koalicijski pogodbi. Vendar pa odbor predloga takšnega priporočila ni podprl, kot tudi ne predloga priporočila, naj se vladni funkcionarji vzdržijo neresnic, zavajanj, groženj in žalitev na račun slovenskih podjetnikov.

Pred sejo odbora je vlada o tej tematiki govorila na dopisni seji in zagotovila, da bo rešitve iskala v konstruktivnem dialogu z gospodarstveniki in vsemi drugimi deležniki. "Izzivov na področju davčnih ukrepov ne bo mogoče uresničiti enostransko, temveč je nujno, da se k temu pristopi premišljeno, na podlagi ustreznih analiz in s prestrukturiranjem bremen javnih dajatev," je izpostavila.

Borut Pahor s podjetniki
Novice Pahor s podjetniki SBC za okrepitev političnega in socialnega dialoga #video

Na pobudo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je bil ustanovljen tudi strokovni svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje. Deloval bo kot posvetovalni organ o predlaganih in potrebnih ukrepih vlade, ki sodijo v pristojnost ministrstva. V strokovnem svetu bodo poleg predstavnikov ministrstva tudi predsedniki gospodarskih združenj.

"Posvetovali se bomo predvsem o temah, ki sodijo v moj resor, predvidevam pa, da bomo kdaj načeli tudi kakšno temo, povezano z delovnopravno zakonodajo ali davki. Takrat bom z veseljem stališča gospodarstva prenesel kolegom v vladi," je ob tem povedal Počivalšek. Prvo sejo sveta pričakuje v začetku oktobra.

Novice SBC: Sovražni govor proti podjetnikom je nedopusten #video

Peticijo kluba slovenskih podjetnikov do zdaj podpisalo več kot 2000 podjetij in podjetnikov

V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) medtem zbirajo podpise pod peticijo z naslovom Za podjetno Slovenijo. Peticijo je doslej podpisalo več kot 2000 podjetij in podjetnikov, iz poslovnega kluba pa so danes sporočili, da se podpori pridružujejo nove organizacije, med njimi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Slovenski podjetniški sklad, Ljubljanski univerzitetni inkubator. Podpisov državljanov je že skoraj 6000, so navedli.

Igor Akrapovič
Novice Je odziv Igorja Akrapoviča upravičen?

SDS se je zavzela tudi za razpravo o finančnih posledicah napovedanih vladnih ukrepov

Medtem so se v poslanski skupini SDS zavzeli še za to, da bi komisija DZ za nadzor javnih financ na nujni seji, ki je že sklicana v začetku oktobra, razpravljala še o finančnih posledicah napovedanih vladnih ukrepov.

SDS komisiji DZ predlaga, naj vladi naloži, da se v 15 dneh opredeli do ocene fiskalnega sveta z vidika vzdržnosti javnih financ. V 30 dneh od potrditve sklepa na komisiji pa naj vlada izračuna finančne učinke vseh ukrepov iz koalicijske pogodbe. Ukrepov, ki jih ne more tako opredeliti, naj najprej vsebinsko in časovno doreče, nato pa oceni finančne posledice.

Fiskalni svet je opozoril na možna tveganja in ugotovil, da bi dosledno izvajanje zapisanih ukrepov pomenilo odmik od dolgoročne vzdržnosti javnih financ oz. bi pomenilo kršenje fiskalnega pravila. "Upamo, da bo vlada to razumela kot pomoč, da lahko razloži, kaj je z ukrepi mislila," je pojasnil poslanec SDS Anže Logar in opozoril na še "celo vrsto nedorečenosti in ukrepov", ki so navedeni v koalicijski pogodbi.

Igor Akrapovič
Novice Akrapovič bo dobiček preusmeril v bolj predvidljivo okolje