Petek,
17. 7. 2015,
10.50

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vročinski val sonce nasveti

Petek, 17. 7. 2015, 10.50

5 let, 8 mesecev

Sončni žarki bodo greli do 37 stopinj Celzija, previdno zaradi nevarnega ozona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tudi ta konec tedna vremenoslovci napovedujejo pasjo vročino, saj bodo dnevne temperature večinoma presegle 35 stopinj Celzija.

Toplotna obremenitev bo velika in se bo zaradi vročinskega vala še stopnjevala, napovedujejo vremenoslovci. Danes popoldne in zvečer se predvsem v severni Sloveniji lahko nadejajo kakšni nevihti, ki pa zagotovo ne bo ohladila ozračja. Najvišje dnevne temperature bodo od 32 pa do visokih 37 stopinj Celzija.

Tudi jutri nas čaka podobno sončno vreme. Popoldne in zvečer lahko predvsem v gorskem svetu nastane kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, ob morju do 23, najvišje dnevne od 32 do 37 stopinj Celzija.

Trenutne napovedi pa podobne temperature kažejo tudi za nedeljo in ponedeljek, z mogočimi posameznimi nevihtami predvsem na severu države. Ker bo po nižinah sredi dneva in popoldne počutje poslabšala velika toplotna obremenitev, se je treba izogibati večjim naporom na prostem, uživati lahko hrano in dovolj tekočine.

Izogibajte se aktivnostim na prostem Vremenoslovci v prihajajočih dneh pričakujejo tudi zelo visoke koncentracije ozona, ki lahko predvsem na Primorskem presežejo opozorilno vrednost. Zato je zelo pomembno upoštevati tudi zdravstvena priporočila.

Ta narekujejo, da v tako vročih dneh prostore zračite ponoči in zjutraj. Vročina bo najbolj neprijetna v mestih, znosnejša v višjih legah, zelenem okolju in ob vodi. Pri najbolj občutljivih bodo popoldne prehodno mogoče tudi druge vremensko pogojene težave.

V času najvišje koncentracije ozona med 12. in 17. uro se skušajte povsem izogniti sončnim žarkom, predvsem pa fizičnim aktivnostim na prostem v tem času. To velja tudi za hribe. Aktivnosti lahko izvajamo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

Vročina ima lahko številne škodljive vplive na zdravje, zato je zelo pomembno vedeti, kako se jim izognemo. Kako, lahko preberete spodaj.

Policisti nad prekrškarje s helikopterjem

Če pa se v tej vročini odpravljate na pot, denimo na morje ali kakšen izlet, ne pozabite vzeti s seboj dovolj vode oziroma tekočine. Mimogrede, policisti bodo ta konec tedna ostreje nadzorovali promet, celo s helikopterjem – kje vas lahko presenetijo, prebereti spodaj.