Andreja Lončar

Ponedeljek,
21. 1. 2019,
11.22

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

5

Natisni članek

Jože Sikošek

Ponedeljek, 21. 1. 2019, 11.22

5 let, 3 mesece

Sodišče pritrdilo državi, notar Sikošek ostaja brez licence

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

5

Jože Sikošek | Posojilni posel med SDS in bosansko državljanko Dijano Đudić, posli avtomobilskih mešetarjev, ki naj bi utajili na sto tisoče evrov davkov - poklicna pot ljubljanskega notarja Jožeta Sikoška ima več črnih pik. | Foto Notarska zbornica Slovenije

Posojilni posel med SDS in bosansko državljanko Dijano Đudić, posli avtomobilskih mešetarjev, ki naj bi utajili na sto tisoče evrov davkov - poklicna pot ljubljanskega notarja Jožeta Sikoška ima več črnih pik.

Foto: Notarska zbornica Slovenije

Razrešeni ljubljanski notar Jože Sikošek, ki je overjal več pogodb, ki so jih v zadnjih letih preiskovali kriminalisti, leta 2017 pa je bil zaradi pomoči pri izčrpavanju podjetja tudi pravnomočno obsojen, ostaja brez licence. Upravno sodišče je zavrnilo tožbo zoper odločitev ministrstva za pravosodje o njegovi razrešitvi. Sikošek se lahko na sodbo pritoži.

Zdaj že nekdanji notar Jože Sikošek se je v zadnjih letih omenjal pri več sumljivih poslih, ki jih preiskujejo kriminalisti:

- leta 2017 je overil 450 tisočakov vredno posojilno pogodbo med stranko SDS in državljanko BiH Dijano Đuđić, za katero je računsko sodišče kasneje podalo mnenje, da je zaradi previsokega zneska nezakonita. Zbornica je zanj lani predlagala petletni odvzem licence, a je ministrstvo za pravosodje notarja še pred končanjem postopka razrešilo zaradi sodbe, o kateri pišemo danes;

- overjal je pogodbe za podjetja, ki naj bi tvorila hudodelsko združbo okrog Roka Furlana in Tomaža Stoparja, ki jo kriminalisti sumijo utaje davkov pri uvozu in preprodaji avtomobilov;

- sodeloval naj bi tudi z upravljavci mrež slamnatih podjetij, ki so služila pri urejanju dovoljenj tujim državljanom za delo v Sloveniji, je že pred leti poročal Dnevnik

Jože Sikošek
Novice Zbornica: notar Sikošek ne bi smel overiti pogodbe med SDS in Đuđićevo, sledi ...

Pomagal izčrpavati podjetje

Pravosodno ministrstvo pod vodstvom Gorana Klemenčiča je ocenilo, da Sikošek po obsodbi ni več "vreden javnega zaupanja za vodenje notariata". | Foto: Bor Slana Pravosodno ministrstvo pod vodstvom Gorana Klemenčiča je ocenilo, da Sikošek po obsodbi ni več "vreden javnega zaupanja za vodenje notariata". Foto: Bor Slana Medtem ko omenjene posle kriminalisti preiskujejo, je bila za notarja usodna obsodba za dejanje v letu 2005. Aprila 2017 je bil namreč pravnomočno obsojen na osemmesečno pogojno kazen zaradi sodelovanja pri finančnem izčrpavanju podjetja Bajc Transport iz Cerknice v letu 2005.

Sodba je bila pravnomočna konec aprila 2017, ministrstvo za pravosodje pa je nato potrebovalo skoraj leto dni, da je sprožilo postopek razrešitve: notarja je o začetku postopka obvestilo lani januarja. Julija je nato izdalo odločbo, da ne sme več opravljati poklica. 

Klemenčičevi so odločili, da Sikošek zaradi obsodbe ni več "vreden javnega zaupanja za vodenje notariata", kar je zakonska podlaga za razrešitev.

Sikošek je sicer izpraznil pisarne in arhiv posredoval notarski zbornici - takrat je vzbudil veliko pozornosti javnosti, saj je 599 škatel z arhivirano dokumentacijo predal kar na tovornjaku -, hkrati pa državi napovedal pravni boj. Vložil je zahtevo za varstvo zakonitosti ter začel tudi upravni spor, ki je zdaj končan.

Pravni boj ministrstva z Jožetom Sikoškom

april 2017: Sikošek je pravnomočno obsojen na osem mesecev pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo

september 2017: ministrstvo je seznanjeno, da je bil Sikošek obsojen, na podlagi tega zaprosi za vpogled

december 2017: ministrstvo prejme sodbo

januar 2018: ministrstvo Sikoška obvesti o začetku postopka razrešitve

julij 2018: ministrstvo izda sklep o Sikoškovi razrešitvi

januar 2019: upravno sodišče zavrne Sikoškov upravni spor v zvezi s sklepom

"Moralno nevreden" položaja notarja

Upravno sodišče je podprlo odločitev pravosodnega ministrstva in zavrnilo tožbo Sikoška, ki ga v sporu zastopa odvetniška pisarna Mira Senice. "Toženka je po mnenju sodišča pravilno opravila presojo, da ima predmetna pravnomočna obsodba za kaznivo dejanje za posledico tudi moralno nevrednost tožnika za opravljanje notariata, na podlagi katere je mogoče zaključiti, da tožnik ne uživa več javnega zaupanja za opravljanje notarske službe."

Nekdanji notar ima zdaj 15 dni za pritožbo na odločitev sodišča. Na vprašanje, ali se bo pritožil, nam je odgovoril le, da ne bo komentiral.

Jože Sikošek
Novice Zakaj je bil obsojen notar Sikošek? "Najdite čisto osebo."

Zakaj je bil obsojen Sikošek

sodišče kladivo | Foto: STA , Foto: STA , Jože Sikošek je, kot je ugotovilo sodišče, leta 2005, takrat še kot pomočnik notarja v pisarni danes pokojne Elizabete Braniselj, spisal pogodbe za formalno pokritje fiktivnega posla podjetja Bajc Transport ter največjemu lastniku podjetja Ivanu Bajcu pomagal pri izčrpavanju.

Sodba navaja, da je Sikošek "zavestno in hoteno, prav z določenim namenom, pomagal pri izvršitvi kaznivega dejanja", za kar mu je sodišče aprila 2017 prisodilo osem mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo dveh let (če bi do letošnjega aprila storil novo kaznivo dejanje, bi moral v zapor).